Cudowna zupa ogórkowa z zalewą z ogórków z kiszonych
Zupa ogórkowa nie ma sobie równych w swojej kategorii - lekko kwaśny smak, delikatna konsystencja i sytość sprawiają, że stanowi doskonały obiad. Dodanie do niej śmietany łagodzi kwaśność i ładnie zabiela zupę. Przygotowując ją, nie będziesz mógł się jej oprzeć.
Zupa ogórkowa powinna zawierać przede wszystkim ogórki kiszone najlepszej jakości. Jeśli nie masz dostępu do dobrych kiszeniaków w sklepie, przygotuj je samodzielnie - wtedy masz pewność co jesz.
Odpowiednio ugotowana ogórkowa nie powinna być zbyt kwaśna ani mdła. Balans pomiędzy kwasem, a słodyczą śmietany musi być zachowany. Dlatego warto kierować się proporcjami zamieszczonymi poniżej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę ogórkową
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
500g żeberek wieprzowych
2,5 litra wody
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
6 ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
ok. 500g ogórków kiszonych
100g śmietanki do zup i sosów
posiekany koperek
masło i olej do smażenia
sól i pieprz
Włóż mięso do garnka i zalej 2.5 litrami zimnej wody. Postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia. Utworzone na powierzchni szumowiny zbieraj łyżką cedzakową. Po godzinie dodaj liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gotuj kolejne 30 minut.
Umyj warzywa. Marchewki, pietruszki i selera pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu. To samo powtórzyć z porem. Zetrzyj na tarce ogórki i odciśnij z nich sok. Zlej płyn i zachowaj na później.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż mięso z wywaru. Do płynu dodaj wszystkie warzywa poza ogórkami. Gdy kartofle będą miękkie, dodaj ogórki oraz ich sok. Wrzuć mięso, śmietanę, siekany koperek i podawaj. Smacznego.
Źródło: canva.com/minadezhda, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia-domowa.pl