Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowna zupa ogórkowa z zalewą z ogórków z kiszonych
Adam Moskal
Adam Moskal 09.08.2021 02:00

Cudowna zupa ogórkowa z zalewą z ogórków z kiszonych

Zupa ogórkowa
canva.com/Lilechka75, Getty Images Pro

Zupa ogórkowa nie ma sobie równych w swojej kategorii - lekko kwaśny smak, delikatna konsystencja i sytość sprawiają, że stanowi doskonały obiad. Dodanie do niej śmietany łagodzi kwaśność i ładnie zabiela zupę. Przygotowując ją, nie będziesz mógł się jej oprzeć.

Zupa ogórkowa powinna zawierać przede wszystkim ogórki kiszone najlepszej jakości. Jeśli nie masz dostępu do dobrych kiszeniaków w sklepie, przygotuj je samodzielnie - wtedy masz pewność co jesz.

Odpowiednio ugotowana ogórkowa nie powinna być zbyt kwaśna ani mdła. Balans pomiędzy kwasem, a słodyczą śmietany musi być zachowany. Dlatego warto kierować się proporcjami zamieszczonymi poniżej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę ogórkową

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 500g żeberek wieprzowych

  • 2,5 litra wody

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 6 ziemniaków

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarenka pieprzu czarnego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka soli

  • ok. 500g ogórków kiszonych

  • 100g śmietanki do zup i sosów

  • posiekany koperek

  • masło i olej do smażenia

  • sól i pieprz

Włóż mięso do garnka i zalej 2.5 litrami zimnej wody. Postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia. Utworzone na powierzchni szumowiny zbieraj łyżką cedzakową. Po godzinie dodaj liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gotuj kolejne 30 minut.

Umyj warzywa. Marchewki, pietruszki i selera pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu. To samo powtórzyć z porem. Zetrzyj na tarce ogórki i odciśnij z nich sok. Zlej płyn i zachowaj na później.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż mięso z wywaru. Do płynu dodaj wszystkie warzywa poza ogórkami. Gdy kartofle będą miękkie, dodaj ogórki oraz ich sok. Wrzuć mięso, śmietanę, siekany koperek i podawaj. Smacznego.

Zupa ogórkowa
undefined

Źródło: canva.com/minadezhda, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Danie