Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia

canva.com/Merinka, Getty Images Pro

Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Nie każde ciasto musi wymagać wielu godzin spędzonych na mieszaniu składników i czekaniu, aż skończy się pieczenie. Dlatego pokazujemy przepis na deser budyniowy bez pieczenia. Jest doskonale puszyste i kremowe.

Ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki i prosty smakołyk. Wyśmienity deser jest prostszy w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli się mu oprzeć.

Tym razem warto wypróbować niezawodni i prosty przepis na wyśmienity deser. Jego smak na długo pozostaje w pamięci, a połączenie chrupiących herbatników i puszystego kremu budyniowego jedynie wzmaga przyjemność.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 300 g herbatników

  • 300 ml mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 6 łyżki cukru

  • 200 g masła (temperatura pokojowa)

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %

  • 250 g mascarpone

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody

  • 30 g czekolady mlecznej

  • 30 g czekolady gorzkiej 

Ugotuj budyń waniliowy w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw go do wystygnięcia. Masło ubij z budyniem a kremową masę. Po ubiciu dodaj esencję waniliową.

Smażona wątróbka

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ

Na dnie formy ułóż papier do pieczenia. Papier wyłóż herbatnikami i posmaruj je porcją kremu budyniowego. Na krem połóż kolejną warstwę herbatników. Odstaw je do lodówki.

W międzyczasie ubij kremówkę na średnio sztywną pianę. Po ubiciu dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj go szpatułką. Pod koniec dodaj cukier i żelatynę. Rozsmaruj krem na herbatnikach. Posyp ciasto startą czekoladą. Smacznego.

Ciasto budyniowe

Źródło: canva.com/Merinka, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >
Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę

Przepisy

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Czytaj więcej >
Babciny przepis na idealne racuchy

Przepisy

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Czytaj więcej >