Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia

canva.com/Merinka, Getty Images Pro

Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Nie każde ciasto musi wymagać wielu godzin spędzonych na mieszaniu składników i czekaniu, aż skończy się pieczenie. Dlatego pokazujemy przepis na deser budyniowy bez pieczenia. Jest doskonale puszyste i kremowe.

Ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki i prosty smakołyk. Wyśmienity deser jest prostszy w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli się mu oprzeć.

Tym razem warto wypróbować niezawodni i prosty przepis na wyśmienity deser. Jego smak na długo pozostaje w pamięci, a połączenie chrupiących herbatników i puszystego kremu budyniowego jedynie wzmaga przyjemność.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 300 g herbatników

  • 300 ml mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 6 łyżki cukru

  • 200 g masła (temperatura pokojowa)

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %

  • 250 g mascarpone

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody

  • 30 g czekolady mlecznej

  • 30 g czekolady gorzkiej 

Ugotuj budyń waniliowy w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw go do wystygnięcia. Masło ubij z budyniem a kremową masę. Po ubiciu dodaj esencję waniliową.

Smażona wątróbka

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ

Na dnie formy ułóż papier do pieczenia. Papier wyłóż herbatnikami i posmaruj je porcją kremu budyniowego. Na krem połóż kolejną warstwę herbatników. Odstaw je do lodówki.

W międzyczasie ubij kremówkę na średnio sztywną pianę. Po ubiciu dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj go szpatułką. Pod koniec dodaj cukier i żelatynę. Rozsmaruj krem na herbatnikach. Posyp ciasto startą czekoladą. Smacznego.

Ciasto budyniowe

Źródło: canva.com/Merinka, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >