Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Nie każde ciasto musi wymagać wielu godzin spędzonych na mieszaniu składników i czekaniu, aż skończy się pieczenie. Dlatego pokazujemy przepis na deser budyniowy bez pieczenia. Jest doskonale puszyste i kremowe.
Ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki i prosty smakołyk. Wyśmienity deser jest prostszy w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli się mu oprzeć.
Tym razem warto wypróbować niezawodni i prosty przepis na wyśmienity deser. Jego smak na długo pozostaje w pamięci, a połączenie chrupiących herbatników i puszystego kremu budyniowego jedynie wzmaga przyjemność.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto bez pieczenia
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
300 g herbatników
300 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego 60g
1 łyżeczka esencji waniliowej
6 łyżki cukru
200 g masła (temperatura pokojowa)
500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
250 g mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
30 g czekolady mlecznej
30 g czekolady gorzkiej
Ugotuj budyń waniliowy w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw go do wystygnięcia. Masło ubij z budyniem a kremową masę. Po ubiciu dodaj esencję waniliową.
Na dnie formy ułóż papier do pieczenia. Papier wyłóż herbatnikami i posmaruj je porcją kremu budyniowego. Na krem połóż kolejną warstwę herbatników. Odstaw je do lodówki.
W międzyczasie ubij kremówkę na średnio sztywną pianę. Po ubiciu dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj go szpatułką. Pod koniec dodaj cukier i żelatynę. Rozsmaruj krem na herbatnikach. Posyp ciasto startą czekoladą. Smacznego.
Źródło: canva.com/Merinka, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com.pl