Smakosze.pl Przepisy Dlaczego rano warto jeść rodzynki?
Canva.com / ildipapp

Dlaczego rano warto jeść rodzynki?

26 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia to, co jemy, znacząco wpływa na funkcjonowaniu naszego organizmu. Właśnie z pokarmem dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych. Czasami niepozorne produkty skrywają w sobie zalety, z których mało kto zdaje sobie sprawę. Rodzynki są idealnym przykładem.

Co mogą nam dać rodzynki?

Na naszym portalu często pojawiają się smakołyki, które pomagają zachować zdrowie. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyjątkowy napój z buraków . Dziś pod lupę weźmiemy rodzynki, które często goszczą w naszych ciastach.

Rodzynki nie są niczym innym jak suszonymi winogronami. Nie od dziś wiadomo, że tak przygotowane owoce są bardzo zdrowe. Rodzynki dostarczają nam błonnika oraz wielu innych cennych składników odżywczych. Zalicza się do nich:

  • Witamina C

  • Witamina E

  • Witamina K

  • Witamina B6

  • Kwas foliowy

  • Tiamina

  • Ryboflawina

  • Niacyna

  • Wapń

  • Żelazo

  • Magnez

  • Fosfor

  • Potas

  • Sód

  • Cynk

Z pewnością powyższa lista prezentuje się imponująco. Rodzynki mają wiele zalet, którym warto przyjrzeć się z bliska. Sięgając po bakalie o poranku, będą one działały przez cały dzień . Czego możemy się spodziewać?

Rodzynki zwalczają zaparcia

Wspomniany wcześniej błonnik wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Przeciwdziała on również zaparciom. W związku z tym warto sięgnąć po rodzynki, kiedy doskwiera nam takowy problem. Błonnik wspiera również proces odchudzania .

Rodzynki pomagają także w przypadku biegunek. Zatem można uznać, że kompleksowo wpływają na działanie naszego układu pokarmowego . Z pewnością doceni to wielu smakoszy. Jakie jeszcze zalety mają te niepozorne suszone owoce?

(Canva.com; jorge-imstock)

Wsparcie dla wątroby i nerek

Okazuje się, że rodzynki wspierają także działanie organów odpowiedzialnych za oczyszczanie naszego organizmu. Najlepiej zadziałają wówczas, gdy odpowiednio je przygotujemy. Receptura jest bardzo prosta .

Rodzynki wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je na noc. O poranku wypijamy powstałą miksturę . Nasz organizm z pewnością doceni takie wsparcie. Jednak to nie koniec plusów, które przynosi spożywanie rodzynek.

Rodzynki na mocne kości i nie tylko

Zawarty w rodzynkach wapń dobrze sprawdza się jako wsparcie układu kostnego. Najlepiej sięgnąć po nie z dodatkiem jogurtu . Suszone owoce dostarczają również bor, który dodatkowo wzmacnia kości. Nie można zapomnieć także o potasie, który pomaga w walce z osteoporozą.

Kolejnym plusem rodzynek, jest zawartość żelaza. Dzięki niemu możemy uniknąć anemii oraz przeciwdziałać jej rozwojowi . Owoce są też bogate w witaminy z grupy B oraz miedź. Dzięki nim możliwe jest powstawanie nowych czerwonych krwinek.

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy