Sok z buraka pomoże ci na wiele sposobów
utah778, Getty Images

Przepis na zdrowy napój z buraka

Burak jest wyjątkowo zdrowym warzywem, które wykorzystywane jest w leczeniu i profilaktyce wielu dolegliwości. Wystarczy jednak zmiksować go z kilkoma innymi składnikami, takimi jak grapefruit, czy marchewki, a uzyskuje się witaminową bombę. Szczególnie zalecamy go osobom z anemią czy chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Sok z buraka wypełniony jest po brzegi antyoksydantami, witaminami oraz minerałami, które w pozytywny sposób oddziałują na pracę całego ludzkiego organizmu. Regularne przyjmowanie soku z buraków jest bardzo ważne, szczególnie dla ludzi, którzy chcą utrzymać szczupłą linię.

Buraki, według niektórych ekspertów od żywienia, wpływają korzystnie na metabolizm. Picie soku z buraków lub jedzenie ich jako warzywo może przyczynić się także do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej oraz zwiększenia wydolności fizycznej.

Sok z buraków warto pić dla świetnego zdrowia

Sok z buraka należy do grupy produktów, które praktycznie każdy może pić - nawet kobiety w ciąży. Dzięki ogromnej ilości kwasu foliowego zalecany jest ciężarnym, które potrzebują tej substancji, aby ich dziecko odpowiednio rozwijało się w łonie.

Duża zawartość azotanów w burakach sprawia, że warzywo to może pozytywnie wpływać na przepływ krwi i ukrwienie mięśni, a także obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Takie wnioski wysnuli naukowcy z Nutritional Interventions Laboratory, którzy wyniki swoich badań zaprezentowali na stronie nutritionj.biomedcentral.com

Niebezpieczny dla zdrowia glisofat w kaszach jaglanychNiebezpieczny dla zdrowia glisofat w kaszach jaglanychCzytaj dalej

Surowe buraki zachwycają również ilością mikroelementów, które są w nich obecne. Możemy znaleźć w nich przeciwutleniacze, żelazo, potas, magnez oraz witaminy A i C. Już jedna szklanka dziennie może sprawić, że poczujesz się znacznie lepiej po regularnym piciu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy porady dotyczące diety osób po 50 roku życia. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby na zmiękczenie mięsa w gulaszu, oraz doskonały przepis na to rozgrzewające i pyszne danie.

Przepis na pyszny i prosty sok z buraka

Składniki:

    • 1 średniej wielkości burak
    • 1 jabłko
    • 3 marchewki
    • 1 ogórek gruntowy
    • Ćwierć czerwonej cebuli
    • Szczypta imbiru
    • Szczypta kurkumy
    • Szczypta pieprzu

Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków, ogórków, marchewek i jabłek pod bieżącą wodą. Warto pozbyć się wszelkich zabrudzeń, ponieważ miksowanie zachodzić będzie ze skórką. Nie można więc pozwolić, aby odrobina ziemi czy innych zabrudzeń z powierzchni produktu, byłą w stanie zniszczyć sokowirówkę czy blender.

Pokrój warzywa i jabłko w ćwiartki, a następnie zmiksuj je w blenderze na gładki sok, lub wyciśnij je w sokowirówce. Sposób z blenderem jest zdrowszy, ponieważ pozostawia w soku znacznie większą ilość błonnika. Wymieszaj sok z przyprawami i pij schłodzony - wtedy smakuje najlepiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl; nutritionj.biomedcentral.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł