Przepis na zdrowy napój z buraka
Sok z buraka wypełniony jest po brzegi antyoksydantami, witaminami oraz minerałami, które w pozytywny sposób oddziałują na pracę całego ludzkiego organizmu. Regularne przyjmowanie soku z buraków jest bardzo ważne, szczególnie dla ludzi, którzy chcą utrzymać szczupłą linię.
Buraki, według niektórych ekspertów od żywienia, wpływają korzystnie na metabolizm. Picie soku z buraków lub jedzenie ich jako warzywo może przyczynić się także do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej oraz zwiększenia wydolności fizycznej.
Sok z buraków warto pić dla świetnego zdrowia
Sok z buraka należy do grupy produktów, które praktycznie każdy może pić - nawet kobiety w ciąży. Dzięki ogromnej ilości kwasu foliowego zalecany jest ciężarnym, które potrzebują tej substancji, aby ich dziecko odpowiednio rozwijało się w łonie.
Duża zawartość azotanów w burakach sprawia, że warzywo to może pozytywnie wpływać na przepływ krwi i ukrwienie mięśni, a także obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Takie wnioski wysnuli naukowcy z Nutritional Interventions Laboratory, którzy wyniki swoich badań zaprezentowali na stronie nutritionj.biomedcentral.com
Surowe buraki zachwycają również ilością mikroelementów, które są w nich obecne. Możemy znaleźć w nich przeciwutleniacze, żelazo, potas, magnez oraz witaminy A i C. Już jedna szklanka dziennie może sprawić, że poczujesz się znacznie lepiej po regularnym piciu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy porady dotyczące diety osób po 50 roku życia. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby na zmiękczenie mięsa w gulaszu, oraz doskonały przepis na to rozgrzewające i pyszne danie.
Przepis na pyszny i prosty sok z buraka
Składniki:
1 średniej wielkości burak
1 jabłko
3 marchewki
1 ogórek gruntowy
Ćwierć czerwonej cebuli
Szczypta imbiru
Szczypta kurkumy
Szczypta pieprzu
Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków, ogórków, marchewek i jabłek pod bieżącą wodą. Warto pozbyć się wszelkich zabrudzeń, ponieważ miksowanie zachodzić będzie ze skórką. Nie można więc pozwolić, aby odrobina ziemi czy innych zabrudzeń z powierzchni produktu, byłą w stanie zniszczyć sokowirówkę czy blender.
Pokrój warzywa i jabłko w ćwiartki, a następnie zmiksuj je w blenderze na gładki sok, lub wyciśnij je w sokowirówce. Sposób z blenderem jest zdrowszy, ponieważ pozostawia w soku znacznie większą ilość błonnika. Wymieszaj sok z przyprawami i pij schłodzony - wtedy smakuje najlepiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ofeminin.pl; nutritionj.biomedcentral.com