Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?
canva/Dar1930

Dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

W wielu domach nie ma Wigilii bez czerwonego barszczu. Wiele osób ma jednak problem z dosmaczeniem tej postnej zupy. Ważnym jej składnikiem jest zakwas buraczany i suszone grzyby. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy? Dzięki niemu twój barszcz będzie wyjątkowy.

Sposobów przyrządzenia czerwonego, wigilijnego barszczu jest wiele. Niewątpliwie jego podstawą jest wywar warzywny. Wiadomo, w Wigilię serwujemy raczej postne potrawy, nie ma więc mowy o zupie na mięsie. Mimo to barszcz czerwony potrafi być pełen smaku i aromatu.

Dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?

Choć na pozór to połączenie nie wydaje się trafione, to jednak burak bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem. Zwłaszcza z jabłkiem o winnym smaku.

Jabłko łączy w sobie smak słodki z kwaśnym, a te smaki są jak najbardziej pożądane w barszczu. Zwłaszcza wtedy, gdy buraki nie są wystarczająco słodkie, warto doprawić barszcz cukrem, miodem lub słodkawym sokiem.

Barszcz czerwony lubi też smak kwaśny. Dzięki niemu wywar nabiera pięknej, rubinowej barwy, a jego smak staje się pełny i wyraźny.

Przepis na barszcz czerwony z sokiem jabłkowym

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny bez kapusty

  • 3 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 l zimnej wody

  • mały pęczek koperku

  • 50 dag buraków czerwonych

  • 1/2 zakwasu buraczanego

  • 1/2 szklanki soku jabłkowego

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie barszczu

Włoszczyznę oczyść, opłucz, umieść w garnku, zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziele i pieprzu. Gotuj na średnim ogniu, aż do zawrzenia. Gotuj jeszcze 30 minut.

Buraki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do warzywnego wywaru razem z koperkiem i zakwasem buraczanym. Gotuj ok. 15 minut.

Do barszczu wlej sok jabłkowy, gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Po przecedzeniu podawaj z uszkami, krokietami lub pasztecikami.

Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować uszka do barszczu , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na paszteciki z kapustą i grzybami .

sok jabłkowy
sok jabłkowy

Źródło zdjęcia: canva/UlaBezryk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy