Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić rumianą i chrupiącą kiszkę ziemniaczaną?
Adam Moskal
Adam Moskal 15.12.2021 01:00

Jak zrobić rumianą i chrupiącą kiszkę ziemniaczaną?

Kiszka ziemniaczana
canva/CCat82, Getty Images

Kiszka ziemniaczana w dzisiejszych czasach odeszła odrobinę w zapomnienie, choć tradycja jej przygotowywania dalej jest żywa na Podlasiu. Można ją oczywiście kupić w sklepie, jednak nie wiadomo co dokładnie zostało do niej dodane, a także nie zawsze wpasowuje się w nasze gusta. Dlatego zalecamy zrobienie jej własnoręcznie w domu wedle poniższej receptury - będzie rumiana, chrupiąca i przepyszna.

Kiszka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, która miała ogromny wpływ na tradycje kulinarne Podlasia. Do dzisiaj w wielu domach kiszka ziemniaczana uważana jest za prawdziwy przysmak, choć jej genezą jest kuchnia prostych ludzi, których nie stać było na duże ilości mięsa czy wykwintne przyprawy.

Dzisiaj oczywiście dostęp do świeżego mięsa ma praktycznie każdy w Polsce, lecz kiszka może być ciekawym i smacznym urozmaiceniem codziennego jadłospisu, czy pomysłem na sycący obiad, który zimą daje mnóstwo przyjemności. Przepis nie jest wymagający, potrzeba jednak do niego odrobiny czasu.

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 300 g boczku wędzonego

  • 4 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 3 łyżki smalcu

  • jelita wieprzowe 4 m

Jelita oczyść na początku z soli, zalej ciepłą wodą i odstaw na bok na 2 godziny. Cebulę obierz, pokrój i wrzuć wraz z pokrojonym boczkiem na patelnie. Podsmażaj je, aż cebula stanie się złota, a z boczku wytopi się tłuszcz.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do kartofli dodaj majeranek, sól, cebulę, podsmażony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj masę dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.

Nadziej jelita w taki sam sposób jak przy produkcji kiełbasy. Zawiąż końce, zwiń kiszkę, ustaw ją na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, nakłuj ją widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. Ten tekst wyjawia przepis na aromatyczny sos grzybowy z suszonych grzybów - idealny na Wigilię.

Kiszka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram