Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:49

Wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek

uszka
canva/alan64

Barszcz z uszkami jest klasycznym, wigilijnym daniem. Uszka oczywiście można kupić, ale te zrobione własnoręcznie z pewnością będą smaczniejsze. Nadziej je kapustą i grzybami lub samymi grzybami. Dziś polecamy wam wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Smakują rewelacyjnie.

Uszka, choć takie małe, kryją w sobie dużo smaku. Składa się na to delikatne ciasto, a także aromatyczny farsz. Zwykle wigilijne uszka nadziewa się leśnymi grzybami lub farszem z grzybów i kiszonej kapusty. Jeśli jednak nie macie suszonych grzybów, bez problemu zastąpicie je pieczarkami. Przygotowany z nich farsz też potrafi być aromatyczny i pyszny. Przekonajcie się o tym sami.

Wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek

Składniki:

na ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • szczypta soli

  • 1 łyżka masła

  • 1 żółtko

  • ok. 1/3 szklanki dobrze ciepłej wody

na farsz:

  • 50 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie uszek wigilijnych

Przygotowanie uszek zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Masło rozpuść, przestudź. Do ciasta dodaj żółtko i ciepłą wodę. Wymieszaj, wlej masło, wymieszaj.

Na stolnicy wyrób dokładnie gładkie ciasto. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut.

Na farsz pieczarki oczyść, opłucz, drobno pokrój lub rozdrobnij w malakserze. Cebulę obierz, posiekaj.

Cebulę zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn. Przestudź, wymieszaj z 1-2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.

Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj. Małą szklanką wykrawaj z ciasta krążki. Na każdym kładź trochę farszu, dokładnie zlep brzegi pierożków, a potem ich końce. Uszka wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj do barszczu.

Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować wigilijny barszcz, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na zakwas na barszcz czerwony.

pieczarki
pieczarki

Źródło: canva/gilaxia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kurkanielotka Zapraszamy na nasz Instagram