Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do kawy zblendowane skorupki z jajek?
pixabay/congerdesign

Dlaczego warto dodać do kawy zblendowane skorupki z jajek?

29 marca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Aromatyczna kawa to poranne marzenie wielu z nas. Na smak napoju ma wpływ wiele czynników. Mogą go podkręcić choćby odpowiednio dobrane dodatki. Od cynamonu, przez kardamon po zblendowane skorupki z jajek .

Dlaczego warto dodać skorupki z jajek do kawy?

Chociaż miks skorupek z jajek z kawą wydaje się dość nietypowym pomysłem, to docenia go wiele osób. Wszystko z powodu właściwości nietypowego dodatku. Doceni je każdy kawosz!

Okazuje się, że skorupki z jajek złagodzą kwaśny smak kawy . Zawarty w nich związek alkaliczny dosłownie pochłonie jej niezbyt pożądany smak. A nasza kawa będzie delikatniejsza i o wiele łagodniejsza w smaku.

Niektórzy uważają wręcz, że będzie smakować tak jak z najlepszych kawiarni. Niestety, w ostatnim czasie wyjście do klimatycznych lokali stało się niemożliwe, więc warto przyrządzić ten aromatyczny napój w domu. W jaki sposób go zrobić?

Kawa ze skorupkami z jajek - jak to zrobić?

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy