Smakosze.pl Porady Dolewam dokładnie 1 szklankę do botwinki. Smakuje mi 100 razy lepiej
Fot. Canva/Piotr Krzeslak

Dolewam dokładnie 1 szklankę do botwinki. Smakuje mi 100 razy lepiej

4 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Twoja zupa z botwinki może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że wlejesz do niej jeden składnik. Dowiedz się, co to za dodatek oraz poznaj jego właściwości. Z nim ta zupa nigdy nie była tak pyszna, domownicy całą pewnością poproszą o dokładkę. Wypróbuj patent, a już nigdy nie będziesz gotowała inaczej.

Botwinką najlepsza na wiosnę

Zupa z botwinki to idealna propozycja na wiosenny obiad. Jest lekka, a w dodatku gotuje się ją z sezonowego składnika, jakim jest botwinka. Młode liście i korzenia buraka tworzą doskonały smak zupy.

Nie każdy jednak wie, że można poprawić jej smak, wlewając jeden składnik. Z nim zupa będzie smakowała wybornie, a w dodatku nabierze jeszcze intensywniejszego koloru i aromatu. Poznaj ten niezwykły składnik i już zawsze będziesz gotować tę zupę właśnie z nim.

buraki.jpg
Fot. Canva/foodabdwinephotography
Gotuję makaron, dodaję jajka i w chwilę mam pyszny obiad. Jest tak dobry, że mogłabym go jeść non stop

Koniecznie dolej ten składnik

Od dłuższego czasu przygotowuję zupę z botwinki z dodatkiem zakwasu buraczanego. Dolany do zupy nie tylko nada jej doskonałego smaku, ale też wpłynie na jej wygląd. Przede wszystkim wzmocni i utrwali kolor zupy, a przy okazji nada jej buraczanego, słodkiego aromatu. Najlepsze jest to, że może dodać zarówno ten gotowy, zakupiony w sklepie, jak i ten przyrządzony własnoręcznie.

Kiedy dolać zakwas?

Wiesz już, jaki składnik dodać zupy z botwinki oraz znasz jego właściwości, ale nie wiesz, kiedy dolać zakwas do zupy? Już wyjaśniam. Aby zupa nabrała wspomnianych przeze mnie właściwości, należy wlać zakwas pod koniec gotowania zupy, ale przed dodaniem śmietany i przed jej zagęszczeniem. Pamiętaj także, aby na duży garnek zupy wlać nie więcej niż 250 ml zakwasu. Tak przyrządzoną zupę nie można także zagotowywać zbyt wiele razy, bo straci swoje właściwości, a w najgorszym wypadku stanie się niesmaczna.

zakwas.jpg
Fot. Canva/edgunn
W Dino powariowali, zaczęło się właśnie dziś. Lepiej się pośpiesz, jest mało czasu
Strzelczyk pokroił indyka i pokazał najlepszy patent na panierkę. Tych kotletów trzeba spróbować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy