Danie zasadniczo stanowi każdą potrawę spożywaną przez człowieka, bez względu na jej złożoność. Współcześnie jednak danie utożsamia się raczej z daniem głównym, a więc potrawą o dużej złożoności i bogatych walorach odżywczych, która stanowi podstawę codziennego jadłospisu człowieka.
Zwykle na danie składa się mięso – drób, wieprzowina, wołowina lub ryby – podawane wraz z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Dodatek do dania stanowią rozmaite sosy, warzywa czy surówki. Naturalnie, nie wszystkie dania muszą zawierać mięso (dania wegetariańskie) i mogą różnić się od siebie strukturą w zależności zarówno od preferencji smakowych osób konsumujących, jak i od okoliczności podania dania czy kuchni, podług receptur której jest ona przyrządzana.
Dania możemy podzielić zarówno przez wzgląd na okoliczności w jakich są serwowane (na przykład danie uroczyste czy po prostu danie obiadowe), jak i przez wzgląd na to, jakie składniki posłużyły do ich przygotowania. Mogą to więc być dania z makaronem, dania rybne, dania mięsne, dania wegetariańskie, ale także zupy, desery, wypieki czy przetwory.
Do pewnego stopnia trzeba uznać, że definicja tego czym jest danie i jakie są jego rodzaje jest bardzo płynna, ewoluują swobodnie wraz z rozwojem sztuki kulinarnej i odczuciami osób zainteresowanych.
Kuchnia polska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni w Europie (i w wielu innych krajach świata, takich jak USA czy Australia), ciesząc się tradycją liczoną w setkach lat i wyjątkową różnorodnością serwowanych dań.
Najpopularniejsze dania kuchni polskiej to kotlet schabowy, kotlety mielone, gołąbki, zrazy, golonka, pierogi (przede wszystkim pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami) czy bigos. Warto jednak zaznaczyć, że dania polskie to także szereg przepysznych zup. Wśród nich wymienić można takie, jak żurek, kapuśniak, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, barszcz czerwony, krupnik, zupa grochowa czy chłodnik litewski.
Pokaż więcej
Czy naleśniki mogą być jeszcze smaczniejsze? Okazuje się, że tak! Wystarczy do ciasta naleśnikowego dolać lubiany produkt. Z nim naleśniki to prawdziwe niebo w gębie.
Kluski śląskie smakują z mięsami i sosami. Teraz można nieco urozmaicić to danie. Dzięki prostemu zabiegowi kluski śląskie nabiorą pięknej barwy. Zjesz je z prawdziwym apetytem i poprosisz o dokładkę.
Rosół to król polskich zup. Jak ta lubiana zupa smakuje w restauracji Piotra Adamczyka? To postanowił sprawdzić youtuber Książulo. Krótko podsumował smak rosołu, który zamówił w restauracji Stary Dom.
Południowa Polska i jej mieszkańcy walczą z powodzią i jej katastrofalnymi skutkami. Brakuje dosłownie wszystkiego, dlatego w akcje pomocy dla powodzian, włączył się też Lidl. Teraz każdy klient może przekazać produkty spożywcze.
Naleśniki na słodko polubią nie tylko łasuchy. Takie danie zrobisz w prosty sposób i zjesz z prawdziwym apetytem. Z pysznym dodatkiem smakują, że palce lizać i aż proszą się o dokładkę. Nawet babcia nie robiła tak pysznego farszu.
Proste rozwiązania są najlepsze. Dotyczy to też gotowania i zawsze się sprawdza. Dlatego wlej jogurt do wrzątku. Wkrótce skosztujesz dania, do którego często będziesz wracać.
Masz w zamrażarce kurczaka? W taki razie zrób z niego użytek! Dzięki temu przepisowi i jeszcze kilku składnikom przygotujesz danie, że palce lizać. Pyszny placek już wkrótce trafi na twój stół.
Ziemniaki to niezastąpiony dodatek prawie każdego obiadu. Zapomnij o tych gotowanych i przygotuj gniecione ziemniaki z piekarnika. Rodzina będzie tak zachwycona smakiem, że przez długi czas nie poproszą o nic innego. O tym, jak je przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Sałatka jarzynowa od zawsze była hitem na polskich stołach. Jednak zdeklasowała ją sałatka, która rewelacyjnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Każdy, kto jej spróbuje, poprosi o przepis. Receptura jest warta polecenia.
Czerstwy chleb zawsze się znajdzie w kuchni. Szkoda go wyrzucać, ale co zatem zrobić ze starym chlebem? Teraz jest na to prosty sposób, który zapewnia smaczny efekt na talerzu. Takiego smakołyku nawet się nie spodziewasz.
Uwielbiamy smak i zapach koperku. Jak zmrozić koperek? Pudełko po lodach to już przeżytek. Teraz sięgnij po ten sprawdzony sposób. Koperek zachowa świeżość na długo.
Czy istnieje sałatka na każdą okazję? Tak! Teraz przygotujesz ją dzięki temu przepisowi. Raz-dwa i smaczne danie zagości na Twoim stole.
Kotlety schabowe nie mają sobie równych. Delikatne i w chrupiącej panierce potrafią nieźle uzależnić. Zastąp bułkę tartą tym produktem, a wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej.
Obiad na piątek może zachwycić smakiem. Dzięki temu przepisowi zrobisz apetyczną roladę z najzwyklejszych ziemniaków. Wewnątrz kryją się apetyczne dodatki. Spróbujesz tego dania i sięgniesz po kolejną porcję.
Kopytka mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj przepis i przygotuj z niego włoskie kluseczki gnocchi z dynią. W tym wydaniu sezonowe warzywo smakuje naprawdę świetnie, a kopytka zachwycą całą rodzinę. Wypróbuj ten patent, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Cukinia jest dobra na wszystko. Pod koniec sezonu na to warzywo warto przyjrzeć się bliżej poniższemu przepisowi. Faszerowana cukinia z pewnością bowiem zachwyci domowników.
Już nigdy nie wrócisz do swojego starego przepisu na placki z cukinii. Poznaj nowy sposób, a wyjdą idealne. Wszystko za sprawą tego, że zrobisz je bez dodatku mąki. W dalszej części artykułu znajdziesz przepis i dowiesz się co, zamiast mąki do placków należy dodać.
We wrześniu zaczyna się sezon na dynie, który potrwa do końca listopada. W tym czasie wielu z nas użyje apetycznych warzyw do przyrządzenia różnych potraw. Wyjaśniamy, po jaką dynię nigdy nie powinniśmy sięgać. Jej działanie jest wyjątkowo szkodliwe dla naszego zdrowia.
Co podasz na obiad? Jeśli wciąż się zastanawiasz, to wypróbuj przepis na doskonałe naleśniki z dynią. Wilgotne ciasto o pięknym kolorze będzie smakować na słodko i w wytrawny sposób.
Dobry pieczony boczek wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Dziadek zdradził mi jedną istotną zasadę, dzięki której przysmak zawsze wychodził mu fantastycznie. Takiej rady się nie spodziewałam.
Sałatka królewska bije inne sałatki na głowę. Jest smaczniejsza, lepiej wygląda, a jej przygotowanie jest banalne. Nie zastanawiaj się, tylko poznaj przepis i zrób ją bez żadnej okazji nawet dzisiaj. Twoi bliscy nie będą mogli wyjść z podziwu, co przygotowałaś tym razem.
Co się stanie, gdy pokroimy arbuza, a potem upieczemy i zamarynujemy? Zyskamy obłędnie pyszne danie, które będzie rarytasem nie tylko dla miłośników kuchni roślinnej. Polecamy doskonały patent na arbuza.
Hit przyjęć i prywatek czasów PRL to niespodziewane odkrycie tej jesieni. Danie proste, smaczne i aromatyczne. W sam raz na tę porę roku.
Lato pełne jest kalorycznych smakołyków. Te sprawiają, że łatwo tyjemy. Jednak teraz w prosty sposób zgubimy zbędne kilogramy. Kefir z dodatkiem śliwek pomoże nam w odchudzaniu.
Placki są daniem, które często gości na naszych stołach. Robimy je zwykle z cukinii i ziemniaków. Jednak Robert Makłowicz sięga po zupełnie inne warzywo. Efekt jest pyszny, dlatego polecamy ten przepis.
Lato nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Mimo, iż zapowiada się piękny i słoneczny wrzesień, już widzimy, że poranki stały się o wiele chłodniejsze, a zmrok zapada szybciej. To dobry moment, by zadbać o naszą odporność przed zimą. Z pomocą przychodzi sezonowy przysmak.
Ogórki kiszone możemy jeść na okrągło. Jednak martwić może jedno w przetworach. Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Na tę bolączkę jest skuteczny sposób.
Jak zrobić kolację? Najlepiej prosto i pysznie. Dlatego wykorzystaj czerstwy chleb namoczony w mleku, a danie zaskoczy cię smakiem. Nawet się nie spodziewasz, co z tego wyjdzie.