Danie zasadniczo stanowi każdą potrawę spożywaną przez człowieka, bez względu na jej złożoność. Współcześnie jednak danie utożsamia się raczej z daniem głównym, a więc potrawą o dużej złożoności i bogatych walorach odżywczych, która stanowi podstawę codziennego jadłospisu człowieka.
Zwykle na danie składa się mięso – drób, wieprzowina, wołowina lub ryby – podawane wraz z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Dodatek do dania stanowią rozmaite sosy, warzywa czy surówki. Naturalnie, nie wszystkie dania muszą zawierać mięso (dania wegetariańskie) i mogą różnić się od siebie strukturą w zależności zarówno od preferencji smakowych osób konsumujących, jak i od okoliczności podania dania czy kuchni, podług receptur której jest ona przyrządzana.
Dania możemy podzielić zarówno przez wzgląd na okoliczności w jakich są serwowane (na przykład danie uroczyste czy po prostu danie obiadowe), jak i przez wzgląd na to, jakie składniki posłużyły do ich przygotowania. Mogą to więc być dania z makaronem, dania rybne, dania mięsne, dania wegetariańskie, ale także zupy, desery, wypieki czy przetwory.
Do pewnego stopnia trzeba uznać, że definicja tego czym jest danie i jakie są jego rodzaje jest bardzo płynna, ewoluują swobodnie wraz z rozwojem sztuki kulinarnej i odczuciami osób zainteresowanych.
Kuchnia polska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni w Europie (i w wielu innych krajach świata, takich jak USA czy Australia), ciesząc się tradycją liczoną w setkach lat i wyjątkową różnorodnością serwowanych dań.
Najpopularniejsze dania kuchni polskiej to kotlet schabowy, kotlety mielone, gołąbki, zrazy, golonka, pierogi (przede wszystkim pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami) czy bigos. Warto jednak zaznaczyć, że dania polskie to także szereg przepysznych zup. Wśród nich wymienić można takie, jak żurek, kapuśniak, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, barszcz czerwony, krupnik, zupa grochowa czy chłodnik litewski.
Pokaż więcej
Została Ci sałatka jarzynowa po świętach? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Mamy doskonały pomysł na to, jak to klasyczne danie wykorzystać i przekształcić w inne. Poznaj przepis, a nie uwierzysz, co można z sałatki zrobić.
Jajka na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Występują w różnej postaci, a tą najbardziej znaną są jajka faszerowane. W tym roku przygotuj je według prostego przepisu, a będziesz mieć pewność, że będą smaczne i zachwycą każdego.
Zaskocz rodzinę i przygotuj świąteczną przekąskę. Jest naprawdę niezwykła, bo przypomina grzybki, a tak naprawdę są to faszerowana jajka. Poznaj przepis, a grzybki na Wielkanoc zrobisz bardzo łatwo.
Wszyscy wiemy, że podstawą tradycyjnego żurku na Wielkanoc jest odpowiedni zakwas, mięso i przyprawy. Tak właśnie gotowałam do tej pory. Okazuje się jednak, że sekretem smaku wielkanocnej potrawy nie są wyżej wymienione składniki, a woda. Kremowy, gęsty i pyszny żurek to danie, które pokocha cała twoja rodzina.
Żurek jest prostą zupą. Oprócz podstawowych składników, takich jak zakwas, czy czosnek, niemal każdy gotuje ją nieco inaczej. Mało kto jednak wie, że te dwa produkty niszczą walory smakowe całej potrawy. Niestety często popełniamy ten błąd.
Przygotowanie do Wielkanocy to nie tylko godziny spędzone w kuchni na gotowaniu potraw, ale też żmudne sprzątanie domowej przestrzeni. Przed przybyciem gości wszystko musi lśnić, a gospodarze muszą zadbać o każdy szczegół. Dlatego przychodzimy z pomocą i zdradzamy sposób na mycie drewnianego stołu. Mebel będzie czysty i co najważniejsze – nie ulegnie zniszczeniu.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad w Wielki Czwartek? Mamy świetne rozwiązanie, a właściwie przepis. Ugotowany według niego gulasz jest obłędnie smaczny, a jego przygotowanie jest po prostu banalne. Dla tego dania warto złamać post.
Sałatki na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Przez lata dużym powodzeniem cieszyła się jarzynowa, później próbowała dorównać jej sałatka gyros, a teraz czas na sałatkę nicejską. Świeże warzywa w połączeniu z lekkim sosem gwarantują pełnię smaku. Nie zabraknie również najważniejszego składnika podczas tych świąt, czyli jajek.
Sieć sklepów Aldi wydała komunikat o wycofaniu produktu. Do sprzedaży trafił suszony koperek, w którym wykryto substancję zagrażającą zdrowiu, a w skrajnym wypadku nawet i życiu. Produktu nie należy spożywać, a sieć prosi o jego zwrot.
Takich faszerowanych jajek na twoim wielkanocnym stole jeszcze nie było. Poznaj przepis Anny Zyśk i na tegoroczne święta podaj czerwone jajka. Smakują lepiej niż tradycyjne z majonezem, a w dodatku zachwycają również wyglądem. Z poradami autorki przepisu zrobisz je bardzo łatwo.
To ostatni dzwonek na posianie rzeżuchy! Rozpoczynając uprawę właśnie teraz, będziesz mieć pewność, że te cenne kiełki wyrosną na Wielkanoc. Nie tylko ozdobisz nimi stół, ale też wzbogacisz smak świątecznych dań. Poznaj ich właściwości, sposób uprawy, a przede wszystkim czas wysiewu. Szczegóły poniżej.
Ma ochotę na odrobinę urozmaicenia w plackach ziemniaczanych? Wystarczy, że dodasz do nich uwielbiane warzywo. Kiszona kapusta, bo o niej właśnie mowa, idealnie komponuje się w tym prostym daniu. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu bez przerwy. Idealny obiad na piątek.
Z pewnością znajdzie się wiele osób, które uwielbiają dodawać majonez do różnorodnych potraw. Okazuje się, że wcale nie trzeba kupować go w sklepie, ponieważ można przygotować swój własny w domu. Wystarczy skorzystać z przepisu Anny Zyśk.
Katarzyna Bosacka wypowiedziała się w sprawie kiełbasy. Wzięła na tapet produkty powstałe z dwóch rodzajów mięs i sprawdziła ich etykiety. Swoimi spostrzeżeniami podzieliła się w materiale wideo udostępnionym na platformie Instagram. Nie każdy internauta zgadza się jednak z informacjami podanymi przez ekspertkę. Padły silne argumenty.
Jajka z majonezem to obowiązkowe danie, które musi pojawić się na Wielkanoc. W tym roku warto przygotować je nieco inaczej, a z całą pewnością zachwyci zaproszonych gości. Okazuje się bowiem, że farbować można nie tylko pisanki. Poznaj przepis, a taki przysmak będziesz przygotowywać na każde święta.
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj pastę z czerwonej fasoli, która sprawi, że twoje dieta stanie się zdrowsza, a różnicę odczuje także organizm. Za smak i prozdrowotne właściwości odpowiada fasola, która może obniżyć poziom cholesterolu. Zanim zadasz pytanie w stylu – jak to możliwe – poznaj przepis oraz właściwości warzywa.
Znany kucharz – Piotr Ogiński – podzielił się z internautami kolejnym udanym pomysłem na obiad. Przygotowany z jego przepisu makaron ze szpinakiem można nazwać ósmym cudem świata i nie popełni się przy tym żadnego faux-pas. Zresztą przekonasz się o tym, przygotowując to danie we własnej kuchni.
Dzisiaj poniedziałek, więc zapewne zostało ci mięso z ugotowanego na niedzielę rosołu. Zamiast się go pozbywać, poznaj przepis, dzięki któremu powstanie kolejny smaczny i tani obiad, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Rodzina nie uwierzy, z czego składa się to danie.
Nie kupuj już gotowego zakwasu na żurek. Najlepszy zrobisz samodzielnie. Ten przepis na zakwas na żur na Wielkanoc mam od swojej babci. Robiła go zawsze z jednego typu mąki i zawsze metodą 1:1. Do przygotowania tradycyjnego zakwasu potrzebujemy wyłącznie 2 składników.
Choć śledzie w oliwie kojarzone są głównie z Bożym Narodzeniem, na Wielkanoc sprawdzą się równie dobrze jako część zimnej płyty. Odświeżające, lekkie, doskonale doprawione posmakują każdemu, a rodzina będzie wcinać jak szalona.
Szukasz pomysłu na szybki, tani i przede wszystkim smaczny obiad? Przygotuj kluski leniwe bez wyrabiania i bez mąki. Te kluseczki twarogowe smakują wybornie i znikają z talerzy błyskawicznie. Wystarczą tylko 3 podstawowe składniki. Rodzina często będzie prosić o to danie.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a to oznacza, że już niedługo w sklepach rozpocznie się zakupowy szał. Przez okres świąteczny markety będą czynne jednak w innych godzinach. Kiedy będą otwarte, a kiedy zamknięte?
Kurczak jest w Polsce najchętniej kupowanym mięsem. Na nasze stoły zazwyczaj trafia pierś lub nóżki z kurczaka, ale mało kto wie, że o wiele cenniejsze są drobiowe serca. Mięso to jest tanie, dostępne w każdym sklepie, a przy tym bardzo zdrowe. Poznaj przepis na gulasz z podrobów. Smaczny obiad gwarantowany.
Katarzyna Bosacka zwróciła się do Polaków z ostrzeżeniem na temat aluminiowej foli spożywczej. O komentarz w tej sprawie zapytała ekspertkę z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego dr hab. nauk medycznych – Aleksandrę Rutkowską. Jej zdaniem ten typ opakowania jest zagrożeniem dla żywności. Musi mieć ona jednak bezpośredni kontakt z rzeczoną folią.
Nie kupuj gotowych wędlin na Wielkanoc. O wiele lepsze przygotujesz samodzielnie. Ta karkówka jest niezwykle prosta, soczysta i tak pyszna, że zachwyci całą rodzinę. Ten przysmak stanie się kultowy i będzie pojawiał się na stole co roku.
Wielkanoc coraz bliżej, więc to idealny moment, aby poznać przepisy na dania, które powinny znaleźć się w świątecznym menu. Jedno z nich znaleźliśmy wśród receptur jednego ze znanych kucharzy i trzeba przyznać, że jest naprawdę niezwykłe. Gości zachwyci nie tylko smakiem, ale i formą podania. W przysmaku nie zabraknie także tego, co być powinno, czyli jajek. Wypróbuj łatwy przepis, a będziesz przyrządzać to danie co roku.
Pierogi na Wielkanoc? To danie nie jest kojarzone z tym świętem, ale te z przepisu są warte polecenia. Zrób je, a rodzina zachwyci się ich wyglądem, a przede wszystkim smakiem. Czegoś takiego jeszcze w twoim domu nie było.
Sałatka jarzynowa będzie jednym z wielu smakołyków na wielkanocnym stole. Jak długo można ją przechowywać w lodówce, by nie była źródłem zatrucia pokarmowego? Tego dowiesz się z naszego tekstu.