Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa

Zupa

Zupa – co to jest? Podstawowe informacje

Zupa to jedna z najstarszych potraw, która pod różnymi postaciami obecna jest zasadniczo we wszystkich kuchniach świata. Ma ona postać wywaru i jako taka może być – w zależności od rodzaju – podawana w formie płynnej lub półpłynnej. W zdecydowanej większości przypadków zupa jest daniem gotowanym, choć istnieją także zupy podawane na zimno – przykładem tych drugich może być hiszpańskie gazpacho czy polski chłodnik litewski.

W sensie praktycznym większość zup stanowi wywar z warzyw właściwych dla danej zupy i mięsa, gotowanego zwykle razem z kośćmi. Wiele zup spożywa się z dodatkami, na przykład z makaronem (lub innymi wyrobami mącznymi, na przykład kluskami), kaszą czy ryżem. Ważny element wielu zup mogą stanowić dodatki mięsne (na przykład pulpety) czy jajka.

Jakie są rodzaje zup?

Zupy można podzielić na wiele rodzajów, gdzie czynnikiem kategoryzującym nie są wyłącznie jej główne czy poboczne składniki. Przez wzgląd na temperaturę podania wyróżnia się zupy gorące (większość) czy zimne – chłodniki i niektóre zupy owocowe. Przez wzgląd na konsystencję potrawy z kolei zupy można podzielić na płynne, półpłynne i kremy.

Najistotniejszym czynnikiem determinującym rodzaj zupy dla smakoszy na całym świecie będzie jednak to, czy jest to zupa zagęszczana czy nie. Jeśli jest, to istotny będzie także czynnik zagęszczający. Do najczęściej stosowanych składników w tym zakresie należy mąka i śmietana.

Najpopularniejsze zupy w Polsce i na świecie

Zupy zajmują w polskiej kulturze wyjątkowe miejsce, wynikające z tradycji. Zwyczajowo zupa stanowi pierwsze danie obiadu. Do najpopularniejszych zup w Polsce należy rosół, zupa pomidorowa, żurek i barszcz. Często jadana jest także zupa ogórkowa, krupnik, zupa jarzynowa, zupa grzybowa czy kapuśniak. Wśród zup na zimno króluje chłodnik litewski.

Jeśli zaś chodzi o najpopularniejsze zupy na świecie, to wymienić można przede wszystkim te pochodzące z krajów azjatyckich, takie jak ramen (w wielu wariantach) czy tom kha.

Jaka jest najlepsza zupa na świecie?

Według rankingu Taste Atlas, najlepsza zupa na świecie to pochodząca z Paragwaju zupa bori – bori, znana również jako zupa paragwajska. Na drugim miejscu znalazł się japoński ramen, a na trzecim inny z wariantów tej zupy, również japoński tonkotsu ramen. Czwarte miejsce zdobyła tajska zupa tom kha, a pierwszą piątkę zamknął rawon – zupa wywodząca się z Indonezji.

Na liście najlepszych zup na świecie znajdują się także polskie akcenty. Na czternastym miejscu znajduje się żurek, który jeszcze na początku 2023 roku zajmował zaszczytne drugie miejsce. Wówczas na liście 100 najlepszych zup świata w pierwszej jej połowie mogliśmy znaleźć także rosół, zupę borowikową i barszcz czerwony. 

Pokaż więcej

zupa z botwiny
25.04.2024 19:07 Do zupy z botwiny dolewam szklankę tego płynu. Sposób znam od babci, smak to mistrzostwo świata

Zupa z botwiny ugotowana metodą babci smakuje doskonale. Jeden składnik spraw, że będziesz chciała ją gotować na okrągło. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą o dokładkę. 

zupa
25.04.2024 17:33 Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej

Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.

gotowanie maggi
25.04.2024 09:25 Wrzucam wszystko do garnka, gotuję i mam domową maggi. Nic tak nie podkręca smaku rosołu

Oto niezwykły przepis na domową przyprawę w płynie, która jest świetnym zamiennikiem kupnej maggi. Takich płynnych przypraw używamy coraz rzadziej, a niesłusznie. Podobne koncentraty piątego smaku potrafią często zmienić dobre danie w doskonałe.

zupa szczawiowa
23.04.2024 17:58 Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso

Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.

zupa
22.04.2024 22:51 Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

Wiosna za oknem i w kuchni, więc pora sięgnąć po warzywa sezonowe. Ugotuj z nich pyszną zupę na rosole, która smakiem bije na głowę tak lubianą zupę pomidorową. Każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością. 

zupa
21.04.2024 20:48 Przepis na tę zupę dostałem od babci. Taką jadała w swoim dzieciństwie

Koniecznie poznaj przepis na zupę mojej babci. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i sama przekonaj się o jej walorach. Sposób jest banalnie prosty. 

gar rosołu
21.04.2024 12:05 Rosół wyszedł za słodki? Tym go uratujesz, patent od najlepszych kucharek

W kuchni zaradnej gospodyni jest sposób na każdą nieprzewidzianą okoliczność. Wiele się mówi o metodach „odsalania” rosołu. Ale co zrobić, kiedy jest za słodki?

wiosenna zupa
20.04.2024 20:43 Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka

Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny. 

zupa ze szparagów
20.04.2024 16:27 Przenigdy nie wyrzucaj końcówek łodyg szparagów. Zrobisz z nich co najmniej 3 pyszne potrawy

Ołamujesz końcówki szparagów, a później je wyrzucasz? To błąd. Poznaj przepisy dzięki, którym zrobisz z nich przepyszne dania, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Są banalnie proste, a w dodatku możesz przygotować z nich obiad dla całej rodziny. Poznaj je, a już nigdy nie wyrzucisz twardych końcówek szparagów. 

zupa szczawiowa
20.04.2024 10:48 Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie

Zupa szczawiowa ze świeżych, wiosennych liści tego warzywa nie ma sobie równych. Jednak ta z przepisu mojej babci, jest najlepsza. Pyszną zupę szczawiową gotuję też na mięsie, która nadaje jej wybornego smaku.

zupa dziadówka
20.04.2024 09:03 Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna

Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni. 

zupa ogórkowa
16.04.2024 15:34 Ostatnio dodałam to do ogórkowej zamiast ziemniaków. Wyszła tak dobra, że nigdy nie zrobię inaczej

Zwykle gotowałam zupę ogórkową z ziemniakami. Jednak ostatnio zastąpiłam je innym produktem. Wyszło tak pysznie, że następnym razem znów zrezygnuję z ziemniaków w ogórkowej. 

zupa klopsowa
16.04.2024 12:10 Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień

Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę. 

rosół
14.04.2024 10:52 Moja mama nie zbiera szumowin podczas gotowania rosołu. Gdy dowiedziałam się dlaczego, też przestałam to robić

Usuwacie szumowiny z rosołu? Ja przestałam to robić, idąc za przykładem mamy. Okazuje się, że warto zostawić je w tej esencjonalnej zupie. W poniższym tekście wyjaśniam dokładnie o co chodzi.

zupa
12.04.2024 23:27 To ostatnio moja ulubiona zupa. Dzięki temu składnikowi syci na wiele godzin

Ugotuj zupę, która nasyci cię na wiele godzin. Pełna smaku i pysznych warzyw wystarczy na niejeden obiad. Dzięki temu przepisowi pyszny posiłek przygotujesz prosto i szybko. 

zupa
10.04.2024 19:11 Taką zupę jarzynową zrobisz w 30 minut. Ugotuj ją na tym mięsie, nie pożałujesz

Zupa jarzynowa jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. Robię ją z mięsem, które syci i pasuje do niej. Polecam szybki przepis na pyszną jarzynową, którą mogę jeść bez przerwy.

zupa
09.04.2024 14:14 Tę wiosenną zupę mógłbym jeść codziennie. Smakuje mi dużo bardziej, niż oklepana szczawiowa

Wiosna zawitała już na dobre i to jest powód, dla którego warto zrobić zupę z tego przepisu. I to wcale nie będzie szczawiowa. Ta jest znacznie lepsza i smakuje po prostu wybornie. Poznaj przepis i przekonaj się sama.

zupa szczawiowa z jajkiem
08.04.2024 14:05 Zawodowa kucharka dała mi przepis na szczawiową. Sekret całego smaku tkwi w 1 tanim składniku

Zupa szczawiowa to doskonały przykład ubogiej kuchni, za którą przepadamy bardziej niż za niejednym wykwintnym daniem. Przepis można wzbogacić o kilka składników, z którymi staje się dużo pełniejsza w smaku i bardziej sycąca. Oto jeden z przykładów. Wiele osób takim dodatkiem może być zaskoczonych.

miska rosołu
07.04.2024 15:22 Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Tylko nieliczni o nim pamiętają

Pewnie dwie najczęściej spotykane odmiany rosołu to ta czysto drobiowa oraz ta z wołowiną. I choć wiemy, że paleta możliwości jest dużo szersza, rzadko wychodzimy poza tę rosołową strefę komfortu. A niektórych możliwości naprawdę warto spróbować.

zupa Tomasza Strzelczyka
06.04.2024 08:25 Ta lekka zupa zasmakuje każdemu. Przepis od Strzelczyka to prawdziwa rewelacja

Zupa syci, rozgrzewa i smakuje. Ta z przepisu Tomasza Strzelczyka jest idealną propozycją na wiosenny obiad. Lekka zupa pełna mięsa, warzyw i kaszy sprawi, że będziesz syty. Taki posiłek zjesz z przyjemnością.

zupa
05.04.2024 12:08 Polacy mają je za chwast, a ja robię z nich zupę. Jest wyśmienita, szczawiowa może się schować

Zupa z chwastu? Tak, bo wychodzi nie tylko pyszna, ale jest też pełna witamin. Spróbuj jej, a prędko nie wrócisz do oklepanej szczawiowej. Jesteś ciekawa głównego składnika? Czytaj dalej.

zupa szczawiowa i Robert Makłowicz
04.04.2024 20:13 Makłowicz zamienia szczawiową w wykwintne danie. Ten patent to hit

Kiedy na wiosnę pojawiają się w sklepach nowalijki, możemy zacząć wracać, jak co roku, do smaków ciepłej pory roku. Wśród nich z pewnością znajdzie się zupa szczawiowa. Robert Makłowicz ma swój szczególny przepis na ten przysmak.

garnek rosołu
04.04.2024 17:40 Polacy na potęgę dodają ją do rosołu. Niestety, może być szkodliwa dla zdrowia

W trosce o głębię smaku i koloru rosołu sięgamy po rozmaite, przeważnie zakorzenione w tradycji metody. Jednak nie wszystkie są neutralne dla zdrowia. Jak ograniczyć nadmierną ilość akrylamidu – rakotwórczego składnika, który często wprowadzamy do posiłków?

lewa i krupnik
04.04.2024 16:34 Lewandowska zmieniła przepis na krupnik. Dodaje warzywo, o którym nikt by nie pomyślał

Krupnik to świetna dietetyczna zupa, pożywna i bogata w warzywa. Ale w wersji Ani Lewandowskiej jest on jeszcze bogatszy i jeszcze bardziej dietetyczny. Zwłaszcza że Lewa wzbogaciła go o składnik, którego raczej z nim nie kojarzymy.

zupa ogórkowa w miseczce
03.04.2024 16:59 Po świątecznych ucztach zawsze gotuję taką ogórkową. Jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa

Ta wersja zupy ogórkowej, choć wyraźnie odchudzona, jest wciąż pyszna. Warto sięgać po podobne zamienniki, kiedy czujemy, że nasza dieta jest za ciężka. Dotyczy to zwłaszcza poświątecznego okresu, gdy odrabiamy okres folgowania swojemu apetytowi.

zupa
02.04.2024 20:13 Tą zupą co roku zaczynam wiosnę. Nie wierzyłam, że jest taka pyszna, dopóki sąsiadka nie dała mi spróbować

W końcu przyszła tak długo oczekiwana wiosna. Z tej okazji gotuję zupę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Składnik, z którego jest przyrządzona nie jest już dziś popularny w kuchni, może nawet wywoływać kontrowersje. Niepotrzebnie, bo ta roślina warta jest wypróbowania w kuchni. 

zupa z chleba
02.04.2024 16:50 Właśnie się tego nauczyłam: z chleba, który mi został po świętach zrobię pyszną zupę. Cała rodzina już się oblizuje

Jak zwykle kupiłam za dużo chleba na Wielkanoc. Na szczęście jednak, w tym roku, czerstwe pieczywo się nie zmarnuje, bo właśnie poznałam rewelacyjny przepis. Zrobię z niego pyszną zupę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Przepis na to danie polecam każdemu smakoszowi. 

żurek
02.04.2024 12:22 Zdziwiłem się, gdy znajoma powiedziała, że można mrozić żurek. Trzeba jedynie pamiętać o 1 ważnej zasadzie

Jeżeli zostało ci za dużo żurku po świętach, nie wylewaj go. Znajoma powiedziała mi, że tę zupę można z powodzeniem mrozić. Pamiętaj o jednej czynności, a możesz przechowywać tę zupę nawet przez 2 miesiące. Dowiedz się, jak poprawnie zamrozić i ciesz się smakiem zupy dłużej.