Zupa to jedna z najstarszych potraw, która pod różnymi postaciami obecna jest zasadniczo we wszystkich kuchniach świata. Ma ona postać wywaru i jako taka może być – w zależności od rodzaju – podawana w formie płynnej lub półpłynnej. W zdecydowanej większości przypadków zupa jest daniem gotowanym, choć istnieją także zupy podawane na zimno – przykładem tych drugich może być hiszpańskie gazpacho czy polski chłodnik litewski.
W sensie praktycznym większość zup stanowi wywar z warzyw właściwych dla danej zupy i mięsa, gotowanego zwykle razem z kośćmi. Wiele zup spożywa się z dodatkami, na przykład z makaronem (lub innymi wyrobami mącznymi, na przykład kluskami), kaszą czy ryżem. Ważny element wielu zup mogą stanowić dodatki mięsne (na przykład pulpety) czy jajka.
Zupy można podzielić na wiele rodzajów, gdzie czynnikiem kategoryzującym nie są wyłącznie jej główne czy poboczne składniki. Przez wzgląd na temperaturę podania wyróżnia się zupy gorące (większość) czy zimne – chłodniki i niektóre zupy owocowe. Przez wzgląd na konsystencję potrawy z kolei zupy można podzielić na płynne, półpłynne i kremy.
Najistotniejszym czynnikiem determinującym rodzaj zupy dla smakoszy na całym świecie będzie jednak to, czy jest to zupa zagęszczana czy nie. Jeśli jest, to istotny będzie także czynnik zagęszczający. Do najczęściej stosowanych składników w tym zakresie należy mąka i śmietana.
Zupy zajmują w polskiej kulturze wyjątkowe miejsce, wynikające z tradycji. Zwyczajowo zupa stanowi pierwsze danie obiadu. Do najpopularniejszych zup w Polsce należy rosół, zupa pomidorowa, żurek i barszcz. Często jadana jest także zupa ogórkowa, krupnik, zupa jarzynowa, zupa grzybowa czy kapuśniak. Wśród zup na zimno króluje chłodnik litewski.
Jeśli zaś chodzi o najpopularniejsze zupy na świecie, to wymienić można przede wszystkim te pochodzące z krajów azjatyckich, takie jak ramen (w wielu wariantach) czy tom kha.
Według rankingu Taste Atlas, najlepsza zupa na świecie to pochodząca z Paragwaju zupa bori – bori, znana również jako zupa paragwajska. Na drugim miejscu znalazł się japoński ramen, a na trzecim inny z wariantów tej zupy, również japoński tonkotsu ramen. Czwarte miejsce zdobyła tajska zupa tom kha, a pierwszą piątkę zamknął rawon – zupa wywodząca się z Indonezji.
Na liście najlepszych zup na świecie znajdują się także polskie akcenty. Na czternastym miejscu znajduje się żurek, który jeszcze na początku 2023 roku zajmował zaszczytne drugie miejsce. Wówczas na liście 100 najlepszych zup świata w pierwszej jej połowie mogliśmy znaleźć także rosół, zupę borowikową i barszcz czerwony.
Pokaż więcej
Jest sycąca, pożywna, stawia na nogi i rozgrzewa. Taka zupa z soczewicy to prawdziwe antidotum na jesień. Słoik takiej zupy trzymany w odwodzie może być zbawieniem w chłodne dni, kiedy borykamy się z obniżoną odpornością organizmu i gorszym samopoczuciem. Jaka zupa na obiad jest najlepsza? Przepis na nią znajdziesz poniżej.
Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka po prostu mnie zachwyciła. Danie jest smaczne, pożywne i pełne mięsa oraz warzyw. Taka zupa najlepiej smakuje jesienią, bo wspaniale rozgrzewa, a do tego jest prosta w przygotowaniu.
Dynia pysznie smakuje jesienią. Dlatego każdemu polecam przepis na krem z dyni. Do jego przygotowania nie potrzebujesz blendera. Krem z dyni rozgrzeje, nasyci i zachwyci smakiem.
Kluski kładzione, zwane inaczej lanymi, to bodaj najprostsze kluski na świecie. W funkcji makaronu do zupy przygotowuje się praktycznie na bieżąco. Wiele z nas zapewne kojarzy je ze smakiem dzieciństwa.
Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Smakuje, że palce lizać i syci jak żadna inna. Każdy głodomór od stołu odejdzie najedzony. Kwaśnica na żeberkach od Strzelczyka to hit tej jesieni.
Nie masz pomysłu, co zrobić z rosołem, który został po obiedzie? Poznaj przepis i przygotuj smaczną zupę na rosole. Jej smak zachwyci całą rodzinę i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką zupę możesz przygotować i sprawdzisz, jak ugotować ją w łatwy sposób.
Znany youtuber Książulo odwiedził restaurację prowadzoną przez telewizyjną osobowość Michela Morana. Dania wzbudziły jego mieszane, choć z pewnością bardzo wyraziste uczucia. Spróbował między innymi zupy cebulowej, steka i wybitnego deseru.
Gulasz to tradycyjna węgierska potrawa, na straży której stoją miłośnicy madziarskiej kultury. Jednak tą czystą postacią narodowego dania Węgrów można inspirować się na wiele sposobów. Tak więc inspirujemy się – przygotowując esencjonalną zupę gulaszową.
Na nadchodzące chłodne dni doskonale sprawdzi się zupa rozgrzewająca. Nie tylko dodaje kilka stopni ciepła, ale też obłędne smakuje i o dziwo wpływa na poprawę odporności. Koniecznie poznaj łatwy przepis i ugotuj tę zupę na obiad, a będziesz wracać do niej przez całą jesień i zimę.
W sklepach pojawiły się dynie. Dlatego warto poznać przepis i przygotować z niego danie, które zachyli każdego. Zupa dyniowa nie ma sobie równych, ale tylko pod warunkiem, że podasz ją z jednym dodatkiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki składnik chodzi oraz poznasz łatwy sposób na przygotowanie zupy.
Kapuśniak jest idealny na jesienne dni. Zupa nasyci i rozgrzeje. Teraz możesz sprawić, by była jeszcze smaczniejsza. Przyda się składnik, który zazwyczaj pomijamy w gotowaniu. Dzięki niemu kapuśniak wyjdzie obłędnie pyszny.
Nie masz pomysłu, co ugotować dzisiaj na obiad? Świetnie sprawdzi się zupa z dyni, która zachwyci domowników i na pewno poproszą o niejedną dokładkę. W dalszej części poznasz przepis i dowiesz się, z jakich produktów przygotujesz zdrowe i smaczne danie.
Przyprawa uniwersalna nie u wszystkich kucharzy cieszy się szacunkiem. Zapewne słusznie podejrzewamy w większości kupnych kompozycji zawartości sztucznych dodatków. Oto więc przepis na domowy zamiennik.
Czy pamiętacie o zupie nic? Robi się ją niemal z niczego, ale smakuje pysznie. Będzie idealna na śniadanie lub na podwieczorek. Polubią ją też najmłodsi smakosze, bo ma w sobie rozkoszną słodycz, za którą przepadają dzieci.
Nie masz pomysłu, co podać na dzisiejszy obiad? Poznaj przepis i ugotuj zupę jarzynową. Jeden rzadko dodawany do tego dania składnik sprawi, że zupa nabierze wyjątkowego smaku i będzie bardzo sycąca. Czytaj dalej, a poznasz tajniki przepisu.
Jesień to czas, kiedy coraz częściej łapiemy różne infekcje. Zdecydowana mniejsza ilość słońca i coraz krótsze, pochmurne dni sprzyjają pogorszeniu się naszego samopoczucia. Jest na to jednak pewien sprawdzony sposób. Zupa mocy według Pięciu Przemian to danie, które warto włączyć do swojej diety. Jest pożywna, smaczna i leczy.
Zupa z dyni to jeden z pysznych smaków jesieni. Warto podać ją ze składnikiem, który nie tylko podkręci smak, ale też zadba o nasze zdrowie. Żadna infekcja nie będzie nam straszna.
Zupa z buraków to nie tylko barszcz. Ten świetny, słodko-warzywny krem jest jednocześnie orzeźwiający kwasowością śliwek i rozgrzewający głębokim, aromatycznym smakiem. Warto przywitać jesień tą niecodzienną kombinacją.
Ruszył sezon na zupę grzybową. Warto ugotować ją z przepisu, który zaskoczy pewnym dodatkiem. Ten dodaje wyjątkowego smaku i aromatu zupie grzybowej, która wspaniale rozgrzewa na jesień. Sprawdzone przez profesjonalistę.
Oto przepis na zupę, która wystarczy za cały obiad. Jest równie pożywna co esencjonalna w smaku. Wszystko dzięki solidnej mięsnej wkładce z pulpecików.
Dodajesz makaron do zupy pomidorowej? Przyjrzyj mu się bacznie. Być może sięgasz po jeden z najbardziej niezdrowych produktów tego typu. Pora zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia.
Zupy sycą, rozgrzewają i smakują. Gotuję je często, a jesienią korzystam z przepisu cioci. Do zupy trafia warzywo, z którego dość rzadko korzystamy w kuchni, a szkoda. Warto po nie sięgać nie tylko dla smaku.
Zupa jarzynowa to u mnie niezwykle szybkie danie. Nie brakuje mu też smaku. Wszystko dzięki produktowi, który dodaję do zupy. Polecam ten przepis na zupę jarzynową z mrożonki, zdradzam go ze szczegółami w dalszej części artykułu.
Nie masz pomysłu, jaką zupę ugotować na obiad? Poznaj przepis na tradycyjny krupnik, który zachwyci każdego. Jeden nietypowy składnik nada zupie wyjątkowego i nieznanego wcześniej smaku. Dowiedz się, o jaki produkt chodzi i zobacz, jak przyrządzić tę znakomitą zupę.
Znany youtuber Książulo w swoim niedawnym nagraniu znów wziął się za krytykę Magdy Gessler. Tym razem spojrzał na nią przez pryzmat najnowszego odcinka Kuchennych Rewolucji. W swoim programie nie szczędzi jej słów krytyki.
Oto nietypowy przepis na zupę krem. Zazwyczaj przygotowujemy ją ze zmiksowanych w zupie warzyw. Tym razem treściwy posiłek zawdzięczamy zagęszczeniu dania mąką. Efekt jest niezwykły.
Jesień coraz bliżej i robi się coraz zimniej. Na rozgrzewkę gotuję znakomitą zupę. Jest pełna mięsa, fasoli, kolorowych papryk i innych pysznych składników. Rozgrzewa i smakuje tak, że chętnie sięgam po dokładkę.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? Ugotuj zupę, która rozgrzeje w chłodne, deszczowe dni. Aromatyczną zupę przygotujesz w 15 minut z ziemniaków i uwielbianych grzybów. Będzie prosto, szybko i bardzo smacznie.