Zupa to jedna z najstarszych potraw, która pod różnymi postaciami obecna jest zasadniczo we wszystkich kuchniach świata. Ma ona postać wywaru i jako taka może być – w zależności od rodzaju – podawana w formie płynnej lub półpłynnej. W zdecydowanej większości przypadków zupa jest daniem gotowanym, choć istnieją także zupy podawane na zimno – przykładem tych drugich może być hiszpańskie gazpacho czy polski chłodnik litewski.
W sensie praktycznym większość zup stanowi wywar z warzyw właściwych dla danej zupy i mięsa, gotowanego zwykle razem z kośćmi. Wiele zup spożywa się z dodatkami, na przykład z makaronem (lub innymi wyrobami mącznymi, na przykład kluskami), kaszą czy ryżem. Ważny element wielu zup mogą stanowić dodatki mięsne (na przykład pulpety) czy jajka.
Zupy można podzielić na wiele rodzajów, gdzie czynnikiem kategoryzującym nie są wyłącznie jej główne czy poboczne składniki. Przez wzgląd na temperaturę podania wyróżnia się zupy gorące (większość) czy zimne – chłodniki i niektóre zupy owocowe. Przez wzgląd na konsystencję potrawy z kolei zupy można podzielić na płynne, półpłynne i kremy.
Najistotniejszym czynnikiem determinującym rodzaj zupy dla smakoszy na całym świecie będzie jednak to, czy jest to zupa zagęszczana czy nie. Jeśli jest, to istotny będzie także czynnik zagęszczający. Do najczęściej stosowanych składników w tym zakresie należy mąka i śmietana.
Zupy zajmują w polskiej kulturze wyjątkowe miejsce, wynikające z tradycji. Zwyczajowo zupa stanowi pierwsze danie obiadu. Do najpopularniejszych zup w Polsce należy rosół, zupa pomidorowa, żurek i barszcz. Często jadana jest także zupa ogórkowa, krupnik, zupa jarzynowa, zupa grzybowa czy kapuśniak. Wśród zup na zimno króluje chłodnik litewski.
Jeśli zaś chodzi o najpopularniejsze zupy na świecie, to wymienić można przede wszystkim te pochodzące z krajów azjatyckich, takie jak ramen (w wielu wariantach) czy tom kha.
Według rankingu Taste Atlas, najlepsza zupa na świecie to pochodząca z Paragwaju zupa bori – bori, znana również jako zupa paragwajska. Na drugim miejscu znalazł się japoński ramen, a na trzecim inny z wariantów tej zupy, również japoński tonkotsu ramen. Czwarte miejsce zdobyła tajska zupa tom kha, a pierwszą piątkę zamknął rawon – zupa wywodząca się z Indonezji.
Na liście najlepszych zup na świecie znajdują się także polskie akcenty. Na czternastym miejscu znajduje się żurek, który jeszcze na początku 2023 roku zajmował zaszczytne drugie miejsce. Wówczas na liście 100 najlepszych zup świata w pierwszej jej połowie mogliśmy znaleźć także rosół, zupę borowikową i barszcz czerwony.
Pokaż więcej
Zupa z botwiny ugotowana metodą babci smakuje doskonale. Jeden składnik spraw, że będziesz chciała ją gotować na okrągło. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą o dokładkę.
Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.
Oto niezwykły przepis na domową przyprawę w płynie, która jest świetnym zamiennikiem kupnej maggi. Takich płynnych przypraw używamy coraz rzadziej, a niesłusznie. Podobne koncentraty piątego smaku potrafią często zmienić dobre danie w doskonałe.
Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.
Wiosna za oknem i w kuchni, więc pora sięgnąć po warzywa sezonowe. Ugotuj z nich pyszną zupę na rosole, która smakiem bije na głowę tak lubianą zupę pomidorową. Każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością.
Koniecznie poznaj przepis na zupę mojej babci. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i sama przekonaj się o jej walorach. Sposób jest banalnie prosty.
W kuchni zaradnej gospodyni jest sposób na każdą nieprzewidzianą okoliczność. Wiele się mówi o metodach „odsalania” rosołu. Ale co zrobić, kiedy jest za słodki?
Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny.
Ołamujesz końcówki szparagów, a później je wyrzucasz? To błąd. Poznaj przepisy dzięki, którym zrobisz z nich przepyszne dania, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Są banalnie proste, a w dodatku możesz przygotować z nich obiad dla całej rodziny. Poznaj je, a już nigdy nie wyrzucisz twardych końcówek szparagów.
Zupa szczawiowa ze świeżych, wiosennych liści tego warzywa nie ma sobie równych. Jednak ta z przepisu mojej babci, jest najlepsza. Pyszną zupę szczawiową gotuję też na mięsie, która nadaje jej wybornego smaku.
Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni.
Zwykle gotowałam zupę ogórkową z ziemniakami. Jednak ostatnio zastąpiłam je innym produktem. Wyszło tak pysznie, że następnym razem znów zrezygnuję z ziemniaków w ogórkowej.
Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę.
Usuwacie szumowiny z rosołu? Ja przestałam to robić, idąc za przykładem mamy. Okazuje się, że warto zostawić je w tej esencjonalnej zupie. W poniższym tekście wyjaśniam dokładnie o co chodzi.
Ugotuj zupę, która nasyci cię na wiele godzin. Pełna smaku i pysznych warzyw wystarczy na niejeden obiad. Dzięki temu przepisowi pyszny posiłek przygotujesz prosto i szybko.
Zupa jarzynowa jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. Robię ją z mięsem, które syci i pasuje do niej. Polecam szybki przepis na pyszną jarzynową, którą mogę jeść bez przerwy.
Wiosna zawitała już na dobre i to jest powód, dla którego warto zrobić zupę z tego przepisu. I to wcale nie będzie szczawiowa. Ta jest znacznie lepsza i smakuje po prostu wybornie. Poznaj przepis i przekonaj się sama.
Zupa szczawiowa to doskonały przykład ubogiej kuchni, za którą przepadamy bardziej niż za niejednym wykwintnym daniem. Przepis można wzbogacić o kilka składników, z którymi staje się dużo pełniejsza w smaku i bardziej sycąca. Oto jeden z przykładów. Wiele osób takim dodatkiem może być zaskoczonych.
Pewnie dwie najczęściej spotykane odmiany rosołu to ta czysto drobiowa oraz ta z wołowiną. I choć wiemy, że paleta możliwości jest dużo szersza, rzadko wychodzimy poza tę rosołową strefę komfortu. A niektórych możliwości naprawdę warto spróbować.
Zupa syci, rozgrzewa i smakuje. Ta z przepisu Tomasza Strzelczyka jest idealną propozycją na wiosenny obiad. Lekka zupa pełna mięsa, warzyw i kaszy sprawi, że będziesz syty. Taki posiłek zjesz z przyjemnością.
Zupa z chwastu? Tak, bo wychodzi nie tylko pyszna, ale jest też pełna witamin. Spróbuj jej, a prędko nie wrócisz do oklepanej szczawiowej. Jesteś ciekawa głównego składnika? Czytaj dalej.
Kiedy na wiosnę pojawiają się w sklepach nowalijki, możemy zacząć wracać, jak co roku, do smaków ciepłej pory roku. Wśród nich z pewnością znajdzie się zupa szczawiowa. Robert Makłowicz ma swój szczególny przepis na ten przysmak.
W trosce o głębię smaku i koloru rosołu sięgamy po rozmaite, przeważnie zakorzenione w tradycji metody. Jednak nie wszystkie są neutralne dla zdrowia. Jak ograniczyć nadmierną ilość akrylamidu – rakotwórczego składnika, który często wprowadzamy do posiłków?
Krupnik to świetna dietetyczna zupa, pożywna i bogata w warzywa. Ale w wersji Ani Lewandowskiej jest on jeszcze bogatszy i jeszcze bardziej dietetyczny. Zwłaszcza że Lewa wzbogaciła go o składnik, którego raczej z nim nie kojarzymy.
Ta wersja zupy ogórkowej, choć wyraźnie odchudzona, jest wciąż pyszna. Warto sięgać po podobne zamienniki, kiedy czujemy, że nasza dieta jest za ciężka. Dotyczy to zwłaszcza poświątecznego okresu, gdy odrabiamy okres folgowania swojemu apetytowi.
W końcu przyszła tak długo oczekiwana wiosna. Z tej okazji gotuję zupę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Składnik, z którego jest przyrządzona nie jest już dziś popularny w kuchni, może nawet wywoływać kontrowersje. Niepotrzebnie, bo ta roślina warta jest wypróbowania w kuchni.
Jak zwykle kupiłam za dużo chleba na Wielkanoc. Na szczęście jednak, w tym roku, czerstwe pieczywo się nie zmarnuje, bo właśnie poznałam rewelacyjny przepis. Zrobię z niego pyszną zupę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Przepis na to danie polecam każdemu smakoszowi.
Jeżeli zostało ci za dużo żurku po świętach, nie wylewaj go. Znajoma powiedziała mi, że tę zupę można z powodzeniem mrozić. Pamiętaj o jednej czynności, a możesz przechowywać tę zupę nawet przez 2 miesiące. Dowiedz się, jak poprawnie zamrozić i ciesz się smakiem zupy dłużej.