Domowe bułki
Domowe bułki są idealne na śniadanie, kolację czy też jako lunch do szkoły czy pracy. Można przygotować je dzień wcześniej, ponieważ potrzebują czasu na wyrośnięcie. Na ciepło smakują wyśmienicie, ale i kolejnego dnia są bardzo smaczne. Co więcej, po wystudzeniu można je też zamrozić i wyjąć w dowolnym momencie.
Poniżej znajdziecie dwa przepisy – na bułki pszenne na świeżych drożdżach i pełnoziarniste na drożdżach suchych. Oba są wyśmienite!
Składniki na bułki pszenne na świeżych drożdżach,12 sztuk:
-
520 g mąki pszennej
-
25 g świeżych drożdży
-
250 ml ciepłej wody
-
1 jajko
-
80 g letniego, rozpuszczonego masła
-
1 płaska łyżka cukru
-
½ łyżeczki soli.
Sposób przygotowania bułek pszennych na świeżych drożdżach:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
Drożdże (najlepiej w temperaturze pokojowej) pokrusz do niewielkiej miseczki, dodaj łyżkę mąki, płaską łyżkę cukru oraz 100 ml wody (ciepła, ale nie gorąca woda usprawni proces wyrastania drożdży). Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą do momentu uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
W tym czasie do większej miski przesiej mąkę, wsyp sól, dolej przestudzone masło i pozostałą część wody, a na końcu wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na stolnicę oprószoną odrobiną mąki. Ugniataj ręcznie przez około 10 minut do uzyskania miękkiej, elastycznej kulki ciasta. Do wyrabiania możesz użyć również robota kuchennego z końcówką z hakiem.
Gdy ciasto będzie miało odpowiednią strukturę odłóż je z powrotem do miski i przykryj ściereczką do wyrośnięcia. Powinno to być minimum 60 minut, w ciągu których ciasto podwoi swoją objętość.
Nastaw piekarnik na temperaturę 190 stopni C, grzanie góra-dół.
Zawartość miski wyłóż ponownie na stolnicę i podziel na 12 równych części (możesz podzielić je na mniej porcji, jeśli chcesz, aby bułeczki były większe). Każdą porcję podsyp delikatnie mąką i uformuj kulki. Następnie przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszcz od góry dłonią i łopatką lub nożykiem zrób niewielkie nacięcie na środku.
Tak przygotowane bułki jeszcze raz przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut, aby stały się bardziej puszyste.
Następnie zdejmij ścierkę, a blachę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż do chwili, gdy bułki będą wystarczająco rumiane.
Dobrym sposobem jest także umieszczenie na dole piekarnika formy z wodą, która w trakcie pieczenia będzie parować. To sprawi, że wypieki będą bardziej chrupiące.
Po zakończeniu pieczenia bułki studzimy na kratce, aby mogły odparowywać równomiernie z każdej strony.
Składniki na bułki pełnoziarniste na suchych drożdżach, 8 sztuk:
-
500 g mąki pełnoziarnistej (dowolnej lub mix różnych)
-
300 ml wody
-
7 g suchych drożdży
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka miodu lub cukru
-
1 łyżeczka soli
-
- 2 łyżki ziaren słonecznika
-
- 2 łyżki pestek dyni
-
- 1 łyżka siemienia lnianego
-
- dowolne ziarna do posypania bułek z wierzchu.
Sposób przygotowania bułek pełnoziarnistych na suchych drożdżach:
Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól i suche drożdże. Wymieszaj. Następnie zacznij stopniowo dolewać delikatnie ciepłą wodę, miód (lub cukier), oliwę oraz ziarna. Wszystkie składniki połącz i wyłóż na stolnicę, a następnie wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż stanie się równomierne i elastyczne.
Następnie z ciasta uformuj kulę i przełóż do miski pokrytej niewielką ilością oliwy (również po bokach). Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną o odstaw na około 60 minut, do momentu podwojenia jego objętości.
Nastaw piekarnik na 210 stopni Celsjusza.
Po wyrośnięciu ciasta ponownie je zagnieć, a następnie podziel na 8 równych porcji. Każdą część uformuj w kształt kuli, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią. Jeśli chcesz, możesz zrobić nacięcie/nacięcia na środku.
Blachę z bułeczkami przykryj ścierką i odstaw na około 20 minut – w tym czasie każda bułka powinna podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu bułki posmaruj pędzlem zanurzonym w wodzie i posyp dowolnymi ziarnami, a na koniec lekko je dociśnij.
Blachę włóż do piekarnika. Bułeczki piecz w temperaturze 210 stopni C przez 10 minut, a następnie obniż ją do 180 stopni C i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż wypiek nabierze właściwego koloru.