Domowy kapuśniak z młodej kapusty jak u babci. Prosty przepis
Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna zupa spotykana od lat na polskich stołach. Wielu z nas kojarzy ją z obiadów gotowanych przez nasze mamy i babcie. Dziś przedstawiamy przepis na domowy, tradycyjny kapuśniak ze zdrowych warzyw z dodatkiem podsmażanego boczku.
Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic w tym dziwnego – jest zdrowa, tania, łatwo dostępna i bardzo smaczna. To także bogate źródło wielu witamin i mikroelementów.
Prozdrowotny kapuśniak z młodej kapusty
Zupa kapuściana stanowi bardzo dobry pomysł na uzupełnienie codziennej diety. Zawarta w niej kapusta jest niezwykle zdrowa – znajdziemy w niej niezbędne organizmowi witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Ponadto spożywanie tego warzywa jest korzystne ze względu na występujące w nim minerały – żelazo, cynk, potas czy mangan. W zewnętrznych liściach znajdziemy też dużo kwasu foliowego. Kapuśniak to idealne danie dla osób na diecie odchudzającej – posiada niewiele kalorii, a przy tym jest sycący.
Jesienią i zimą zupę kapuścianą możemy przygotowywać z kiszonej kapusty. Wcale nie jest to gorsza wersja dania! Kiszonki są niezwykle zdrowe dla ludzkiego organizmu dzięki zawartym w nim bakteriom fermentacyjnym. Mówi się, że stawią naturalny antybiotyk.
Podczas procesu fermentacji bakterie wytwarzają jeszcze więcej witaminy C, dlatego jej zawartość w kiszonej kapuście jest wyższa niż w surowej. Kwas mlekowy (kolejny produkt procesu fermentacji) oczyszcza przewód pokarmowy z niekorzystnych bakterii.
Dieta bogata w kapustę jest bardzo zdrowa, chociaż osoby cierpiące na schorzenia tarczycy powinny mieć na uwadze to, że częste spożywanie tego warzywa może wiązać się z utrudnionym wchłanianiem jodu z posiłków. To z kolei prowadzi do niedoboru tego pierwiastka w organizmie. Porcja kapuśniaku raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzi.
Składniki na kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak to przepyszna, pożywna zupa idealna na wiosenne i letnie miesiące – wtedy mamy dostęp do świeżych, młodych warzyw. Jej ugotowanie nie powinno dla nikogo stanowić wyzwania. Oto co będzie potrzebne:
2,5 l bulionu drobiowego lub wołowegogłówka młodej kapustyokoło 400 g boczku wędzonego500 g ziemniakówduża marchewka2 cebule2 ząbki czosnku100 g koncentratu pomidorowego2 listki laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegołyżeczka lubczykuposiekany koperek (opcjonalnie)pieprzsól
Kapuśniak z młodej kapusty – najlepszy przepis
Gotowanie zaczynamy od przygotowania cebuli. Obieramy ją z zewnętrznej łupiny i kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Boczek obieramy ze skóry i również kroimy w niewielkie kosteczki. Ziemniaki oraz marchewkę myjemy i obieramy. Pierwsze kroimy w kostkę, a drugie w plasterki.
Główkę kapusty oczyszczamy z zewnętrznych liści i kroimy w cieniutkie, niezbyt długie paski. Do dużego garnka wlewamy 2,5 l bulionu drobiowego albo wołowego i wrzucamy do niego kawałki kapusty, ziemniaki oraz marchew. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Gotujemy zupę pod przykryciem. Kapusta początkowo ma bardzo dużą objętość, ale podczas gotowania znacznie ją zmniejszy.
Gdy kapuśniak się gotuje, na suchą patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy go przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy przez około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie przekładamy składniki z patelni do garnka z gotującą się zupą. Dodajemy także lubczyk oraz koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Kapuśniak powinien gotować się jeszcze przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec możemy dodać posiekany koperek.
Taki przepyszny tradycyjny kapuśniaczek z boczkiem możemy podawać podczas rodzinnych obiadów przez cały rok, ale zupa smakuje najlepiej w miesiące wiosenne i letnie – wtedy, kiedy bez problemu kupimy główkę młodej kapusty. Duża zawartość witaminy C w kapuście sprawi, że poprawimy swoją odporność, a przy tym porządnie się najemy.