Podsmaż boczek z cebulą i zalej wodą. Ten przepis wymyślił jakiś geniusz

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne i dobrze wszystkim znane przepisy na przekąski, to ten pomysł na posiłek jest właśnie dla Was. Mając do dyspozycji tylko kilka składników, można stworzyć danie, które nie tylko zachwyci swoim smakiem, ale również pozostanie w Waszej pamięci na długo. To będzie idealny boczek na kanapki.
Boczek składnikiem diety
Jeśli boczek musi być obecny w Waszym codziennym jadłospisie, to możecie być spokojni, ponieważ istnieje wiele przepisów na potrawy, w których ten produkt odgrywa główną rolę. Jednak jak wiadomo, nie jest on przeznaczony tylko do wyrafinowanych i skomplikowanych dań. Świetnie nada się bowiem nawet na zwykłe kanapki. Można też na jego podstawie przygotować przepyszną jajecznicę.

Jeśli macie trochę czasu, który możecie poświęcić na gotowanie, to ten przepis jest właśnie dla Was. Wymaga cierpliwości, lecz rekompensuje to fantastycznym smakiem. Koniecznie musicie go wypróbować, a na pewno się nie zawiedziecie.
Żadne łupiny cebuli. Do barwienia jajek na pisanki używam tych owocówBoczek z patelni na obiad
Boczek przygotowany w ten sposób z pewnością będzie zadowalający pod względem smaku, wyglądu i aromatu. Do przygotowania takiego przysmaku będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kg boczku wieprzowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- sól
- czarny pieprz
- papryka
- liście laurowy
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować aromatyczny boczek na patelni?
Boczek i cebula to dobre połączenie? Ten przepis gwarantuje, że tak.
W pierwszej kolejności duży kawałek boczku dzielimy na pół, tworząc przy tym dwa mniejsze. Następnie wysypujemy na nie 1,5 łyżeczki soli i dokładnie wcieramy ją w mięso.
W kolejnym kroku kroimy cebulę na pół i podgrzewamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Jak się troszkę zarumieni, to zdejmujemy ją, na patelnię wlewamy troszkę odrobinę oleju i wykładamy kawałki boczku. Smażymy ze wszystkich stron do momentu, aż nabiorą koloru.
Kiedy wszystkie strony boczku będą ładnie zarumienione, to dodajemy wcześniej podgrzaną cebulę, wlewamy wodę do połowy wysokości kawałków boczku, wrzucamy również liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Możemy również dodać łodygę pietruszki lub koperku. Całość przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 25 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie przewracamy boczek na drugą stronę i ponownie gotujemy pod przykryciem przez kolejne 25 minut.

Po upływie tego czasu zdejmujemy boczek z patelni i przekładamy do miski. Następnie jedną część nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i papryką mieloną, natomiast drugą czosnkiem i pieprzem. W kolejnym kroku oba kawałki mięsa zawijamy dokładnie w papier do pieczenia, po czym wkładamy je do lodówki i trzymamy do momentu stężenia.
Po tym czasie wyjmujemy boczek i kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowane mięso świetnie nada się na kanapki.
Sprawdź przepis na pyszny deser z bananów i ciasta francuskiego. Zobacz, jak zrobić doskonały pasztet na Wielkanoc.






































