Biorę mięso mielone i rozkładam je na brokułach. Ten przepis to prawdziwa petarda

Oto nietypowy przepis na komplety obiad – warzywa, mięso i sycący dodatek sera. Wszyskto zapieczone na patelni. A zatem – łatwo, niecodziennie i całkiem smacznie.
Zapiekany brokuł z mięsem
Przywykliśmy do klasycznych postaci zapiekanek, ale warto od czasu do czasu wyjść poza rutynę. W tym przepisie to właśnie robimy. Otrzymujemy coś między klasyczną zapiekanką właśnie – z warzywami i mięsem mielonym pod przykryciem roztopionego sera – a hamburgerami czy kotletami z mięsa mielonego.
Nietypowy charakter tego przepisu podkreśla użycie w roli głównej brokuła. To nietypowe warzywo można w podobnej recepturze zastąpić kalafiorem. Oba są bogate w błonnik, niskokaloryczne i wyraziste w smaku.

Podsmaż brokuła, ułóż mięso mielone
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Podobne danie przyrządzić można jak klasyczną zapiekankę – w naczyniu żaroodpornym, bez podsmażania brokuła. Będzie szybsze i łatwiej będzie przygotować je na większą okazję.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 brokuł
- 400 g mięsa mielonego
- 50 ml passaty pomidorowej
- 120 g startej mozzarelli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub paprykowego
- Masło i masło klarowane do smażenia
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka świeżo roztartego kminu rzymskiego
- Sól, pieprz

Obiad z mięsa mielonego
Na patelni na dość mocnym ogniu rozgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy mięso mielone, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim. Patelnię odstawiamy.
Brokuła myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Na głębszej patelni z pokrywką rozgrzewamy po łyżce masła klarowanego i zwykłego. Układamy brokuła i podsmażamy z obu stron.

Z przecierów warzywnych przygotowujemy sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem i oregano. Smarujemy nim podduszonego brokuła.
Na warzywie układamy podsmażone mięso i dociskamy. Posypujemy startą mozzarellą. Zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Po tym czasie na serze układamy dodatkowo po plastrze pomidora. Jeszcze raz solimy i pieprzymy. Pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.
Wypróbuj też przepisy na śledzie w śmietanie i domowy majonez.






































