Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę mięso mielone i rozkładam je na brokułach. Ten przepis to prawdziwa petarda
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.04.2025 14:18

Biorę mięso mielone i rozkładam je na brokułach. Ten przepis to prawdziwa petarda

brokuły i mięso mielone
Fot. youtube.com/smacznytv

Oto nietypowy przepis na komplety obiad – warzywa, mięso i sycący dodatek sera. Wszyskto zapieczone na patelni. A zatem – łatwo, niecodziennie i całkiem smacznie.

Zapiekany brokuł z mięsem

Przywykliśmy do klasycznych postaci zapiekanek, ale warto od czasu do czasu wyjść poza rutynę. W tym przepisie to właśnie robimy. Otrzymujemy coś między klasyczną zapiekanką właśnie – z warzywami i mięsem mielonym pod przykryciem roztopionego sera – a hamburgerami czy kotletami z mięsa mielonego.

Nietypowy charakter tego przepisu podkreśla użycie w roli głównej brokuła. To nietypowe warzywo można w podobnej recepturze zastąpić kalafiorem. Oba są bogate w błonnik, niskokaloryczne i wyraziste w smaku.

podsmażanie brokuła
Fot. youtube.com/smacznytv
Gessler planuje wyjazd z kraju? Jej odpowiedź nie pozostawia złudzeń

Podsmaż brokuła, ułóż mięso mielone

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Podobne danie przyrządzić można jak klasyczną zapiekankę – w naczyniu żaroodpornym, bez podsmażania brokuła. Będzie szybsze i łatwiej będzie przygotować je na większą okazję.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 400 g mięsa mielonego
  • 50 ml passaty pomidorowej
  • 120 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub paprykowego
  • Masło i masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka świeżo roztartego kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz
mięso i brokuły
Fot. youtube.com/smacznytv

Obiad z mięsa mielonego

Na patelni na dość mocnym ogniu rozgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy mięso mielone, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim. Patelnię odstawiamy. 

Brokuła myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Na głębszej patelni z pokrywką rozgrzewamy po łyżce masła klarowanego i zwykłego. Układamy brokuła i podsmażamy z obu stron.

sos na brokułach
Fot. youtube.com/smacznytv

Z przecierów warzywnych przygotowujemy sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem i oregano. Smarujemy nim podduszonego brokuła.

Na warzywie układamy podsmażone mięso i dociskamy. Posypujemy startą mozzarellą. Zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Po tym czasie na serze układamy dodatkowo po plastrze pomidora. Jeszcze raz solimy i pieprzymy. Pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.

Wypróbuj też przepisy na śledzie w śmietanie i domowy majonez.

gotowy kotlet
Fot. youtube.com/smacznytv