Dorsz ze szpinakiem i posypką: chrupiące witaminy
Dorsz ze szpinakiem i posypką: dla kogo?
Dorsz ze szpinakiem i posypką to danie szybkie, łatwe i bardzo zdrowe. Świetnie nada się na prosty obiad dla singla, na romantyczną kolację lub jako główne danie na rodzinnym spotkaniu.
Zwłaszcza dzieci powinny jeść dużo ryb – ok. 3 posiłków rybnych w tygodniu zapewni im odpowiednią ilość kwasów omega-3. Dorsz ze szpinakiem i posypką to dobra propozycja na jedno z rybnych dań!
Dorsz ze szpinakiem i posypką: na jaką okazję?
Dorsz ze szpinakiem i posypką to pyszny i zdrowy obiad, który nie zawiera zbędnych tłuszczów i węglowodanów, nie pozostawia uczucia ociężałości, za to daje siłę i energię. Danie wygląda bardzo apetycznie, nada się więc świetnie na stół w okresie np. Wielkanocy czy Bożego Narodzenia, gdy królują ryby. Dorsz ze szpinakiem i posypką na pewno wyróżni się spośród karpi i śledzi.
Dorsz ze szpinakiem i posypką: ile kalorii?
Dorsz ze szpinakiem i posypką to danie zasadniczo dietetyczne i fit. Jedna porcja zwiera ok. 770 kcal.
Ryba sama w sobie jest bardzo zdrowa, szpinak to bomba witaminowa, kaloryczny są jedynie parmezan i śmietanka 30%. Śmietankę możemy jednak zastąpić jogurtem naturalnym. Posypka też będzie chrupiąca, ale delikatniejsza w smaku i lżejsza. Osoby bardzo wyczulone na punkcie kalorii mogą w ogóle zrezygnować z posypki, jednak dorsz i szpinak powinny znajdować się w jadłospisie każdej dbającej o zdrowie osoby.
Dorsz ze szpinakiem i posypką: trudność
Dorsz ze szpinakiem i posypką to danie dość łatwe do przygotowania, nie wymaga znajomości kulinarnych arkanów ani umiejętności obsługi skomplikowanych urządzeń kuchennych.