Smakosze.pl Przepisy Doskonała na przeziębienia herbata korzenna
pixabay.com

Doskonała na przeziębienia herbata korzenna

25 marca 2022
Autor tekstu: Karolina Błaszyk

Herbata korzenna od razu budzi skojarzenia z jesienią i zimą, kiedy na dworze jest chłodno, wietrznie i wilgotno. Taki napój wspaniale rozgrzewa, wzmacnia organizm, wyśmienicie pachnie i tak też smakuje. Jest to napar, który dzięki swoim właściwościom pomaga zwalczyć pierwsze symptomy choroby. Zanim więc zdecydujesz się na kurację lekarstwami, warto zrobić sobie najpierw korzenną herbatę i przykryć się kocem.

Wśród składników potrzebnych do jej wykonania znalazły się 2 owoce cytrusowe – pomarańcza i cytryna. Są one źródłem witaminy C, która skutecznie wzmacnia system immunologiczny w zwalczaniu zarazków, wirusów i pasożytów oraz wolnych rodników. Wytwarzany z udziałem witaminy C kolagen, sprzyja też gojeniu się ran, złamań i siniaków oraz zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry. Dodatkowo cytrusy wygładzają ścianki naczyń, zapobiegając żylakom. Są również bogate w niezbędne do życia składniki - zawierają prowitaminę A, B1, B2, C, PP, E, P i B6, potas, sód, wapń, żelazo i miedź. Są też źródłem magnezu, fosforu i siarki.

Kolejnym niezbędnym składnikiem jest imbir. To niezwykle skuteczny asystent do walki z przeziębieniem. Posiada bowiem właściwości odkażające, skuteczne w walce z bólem gardła, redukuje uporczywy kaszel i doskonale rozgrzewa ciało. Ponadto imbir korzystnie wpływa na proces trawienia, niweluje wzdęcia, zmniejsza poziom cholesterolu, redukuje obrzęki i pobudza krążenie. Stosuje się go także na bóle mięśni i stawów, miesiączkowe oraz uporczywą migrenę.

Herbata korzenna nie mogłaby jednak istnieć bez przypraw – goździków, cynamonu i anyżu. Pierwsze, czyli goździki intensywnie wzmacniają układ odpornościowy, są przeciwutleniaczem i mają działanie przeciwbakteryjne. Pomagają w leczeniu dolegliwości trawiennych, wzmacniają wątrobę, kości i stawy. Goździki łagodzą także ból i stan zapalny w organizmie. Cynamon z kolei działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo oraz ułatwia oddychanie. Podobnie anyż, który dodatkowo zwalcza suchy kaszel i chrypkę.

O prozdrowotnych właściwościach miodu nie trzeba chyba dużo się rozpisywać. Cechują go silne właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. Działa przeciwgorączkowo, rozgrzewająco, koi ból gardła i łagodzi kaszel, działając wykrztuśnie. Nazywa się go „płynnym złotem”. Jest źródłem witaminy A, C oraz B, a także wielu mikroelementów – fosforu, magnezu, potasu oraz wapnia.  Warto używać go codziennie, ponieważ wzmacnia cały układ immunologiczny.

Poza tym rozgrzewający napój na bazie czarnej herbaty smakuje wyśmienicie. Jest bardzo aromatyczny, słodki i uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci.

Składniki na herbatę korzenną:

  • czarna herbata, np. earl grey

  • sok malinowy

  • 3 pasterki obranego imbiru

  • 1 plaster sparzonej cytryny

  • 1 plaster sparzonej pomarańczy

  • łyżeczka miodu,

  • 1 laska cynamonu

  • kilka goździków (4-5 szt.)

  • 1 gwiazdka anyżu

Sposób przygotowania:

Nastaw wodę w czajniku i gdy zacznie się gotować polej nią cytrusy. Możesz włożyć je wcześniej do miski i na chwilę zostawić we wrzątku, aby dokładnie je sparzyć.

Następnie nastaw wodę na herbatę.

W dużym kubku umieść torebkę zaparzacz i zalej do 3/4 wysokości szklanki. Po 2 minutach dodaj po cienkim plasterku pomarańczy i cytryny oraz imbir, goździki, małą laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu.

Na końcu dodaj łyżeczkę miodu oraz trochę soku malinowego i dokładnie wymieszaj.

Herbata korzenna jest już gotowa do wypicia.

Sok malinowy potrzebny do tej herbaty możesz kupić w sklepie lub zrobić go samodzielnie w sezonie na te owoce. Przechowuje się go wygodnie w słoikach i można używać go przez cały rok nie tylko do herbat, ale i dań oraz deserów.

Składniki na sok z malin, około 1 litr:

  • 1 kg świeżych malin

  • 350 g cukru.

Sposób przygotowania:

Maliny umyj i włóż do garnka. Posyp je cukrem i wlej do środka około 125 ml wody (pół szklanki). Nastaw na średni ogień i doprowadź do wrzenia, co chwilę mieszając.

Następnie zmniejsz ogień do minimum i mieszając rozgniataj owoce łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy wszystkie maliny się rozpadną, zdejmij naczynie z ognia i całość przelej przez sito wyłożone gazą.

Sok powinien spływać samoistnie, bez dodatkowej ingerencji. Może potrwać to kilka minut.

Na koniec zwiń gazę u góry tworząc kulę z pozostałości po malinach. Delikatnie wyciśnij resztę soku, a następnie garnek ponownie ustaw na gazie i zagotuj. Jeśli owoce były bardzo kwaśne lub po prostu wolisz słodsze soki, dodaj trochę cukru.

Zagotowany sok przelej do czystych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu.

Po otwarciu słoika przechowuj go w lodówce.

Obserwuj nas w
autor
Karolina Błaszyk

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy