Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Czy drożdżówki są zdrowe?
Słodkie wypieki z reguły są uznawane za niezdrowe i tuczące. Faktycznie wartość energetyczna kupowanych w cukierni drożdżówek waha się średnio – w zależności od dodatków – od 320 do 360 kcal za 100 g. Produkowane masowo często mają zamienniki składników, które dodatkowo generują puste kalorie. Słodka drożdżówka to szybki zastrzyk energii, po jej zjedzeniu poziom insuliny we krwi szybko rośnie, ale za chwilę równie szybko spada, co skutkuje wzmożonym apetytem.
Należy jednak pamiętać, że drożdże oraz wypieki na ich bazie są zdrowe, jeśli do ich wyrobu użyte są składniki dobrej jakości i w odpowiednich proporcjach. Zdrowsza wersja słodkiej bułki to domowa drożdżówka, która zawiera prawdziwe mleko, jajka, masło i świeże owoce, np. jabłka, śliwki, wiśnie, truskawki, maliny czy jagody. Zamiast słodkiego lukru wystarczy wierzch ciasta posmarować białkiem jajka, dzięki czemu wierch po upieczeniu będzie błyszczący. Im więcej w 100-gramowej drożdżówce owoców, tym mniej ciasta, a co za tym idzie mniej kalorii.
Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Pachnące, puszyste, z sezonowymi owocami, kruszonką i kremowym budyniem.
Składniki:
50 g świeżych drożdży
5 łyżek ciepłego mleka
600 g mąki pszennej
szczypta soli
200 g cukru
750 ml mleka
2 jajka
100 g masła
1 budyń waniliowy
1 jajko do posmarowania ciasta
100 g truskawek
50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Wszystkie produktu ogrzać do poziomu temperatury pokojowej.
Drożdże wkruszyć do małego pojemnika, dodać cukier i rozcierać łyżeczką aż drożdże się rozpuszczą całkowicie.
Wówczas dodać mąkę oraz lekko ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia, aż rozczyn zacznie się pienić. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Pachnące, puszyste, z sezonowymi owocami, kruszonką i kremowym budyniem.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nieurośnięty rozczyn.
Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać mleko, jajka i dalej mieszać zagarniając mąkę.
Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dłońmi lub hakiem miksera przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami bardzo miękkie masło. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste oraz będzie odklejało się od ręki (ok. 15 minut).
Wyrobione ciasto przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotowy budyń ostudzić.
Kruszonka: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło oraz cukier i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki. Wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę wyrabiać na stolnicy, podzielić na minimum 12 części.
Z każdej z nich uformować okrągły placek o grubości ok. 1 cm i ułożyć na 2 dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
W placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie, do których dać budyń. Ciasto dookoła posmarować roztrzepanym jajkiem.
Dodać po kilka truskawek i posypać kruszonką. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C., drożdżówki piec po 18 minut (każda blacha).