Elegancki i niezwykle prosty francuski klasyk - przepis na ratatouille
Francuskie leczo
Ratatouille może być porównywane do naszego polskiego leczo z tym, że we Francji czasami się je zapieka, a u nas niekoniecznie. Mocno warzywne, mocno pomidorowe takie powinno być francuskie ratatouille. Kochają je i młodzi i ci starsi, miękkie warzywa wprost rozpływają się w ustach. Takiej bomby witaminowej potrzebuje każdy!
Tego ci potrzeba do ratatouille:
Ratatouille najlepiej robić latem, gdy sezon na warzywa kwitnie, ponieważ mamy gwarancję ich jakości i świeżości, ale oczywiście w inną porę roku również możesz zrobić przepyszne ratatouile.
Składniki:
- 300 g zielonej cukinii- 300 g żółtej cukinii- 400 g bakłażana- zielona papryka- żółta papryka- czerwona papryka- kilogram świeżych pomidorów lub z puszki- cebula- 2 ząbki czosnku- 6 łyżek oliwy- sól- pieprz- zioła prowansalskie- oregano- bazylia świeża i zioła
Przygotowanie warzywnego ratatouille
Bakłażana pokroić drobno razem ze skórą, a następnie przełożyć na talerz lub do miski i obficie posypać go solą. Zostawić na jakiś czas, aby puścił wodę, kolejno należy go odcedzić i opłukać pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć na niej pokrojoną w średniej grubości plastry, które po zarumienieniu przekładamy do średniej wielkości rondelka (takiego, aby zmieściły się tam wszystkie warzywa).Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je w paski, a następnie podsmażamy chwile na patelni i przekładamy do rondelka.
Na patelnie dodajemy dwie łyżki oliwy i obsmażamy na niej pokrojonego bakłażana, przekładamy do rondelka.Pozostałą oliwę wylewamy na patelnie i podsmażamy na niej cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę na złoty kolor, gdy już się obsmażą dodajemy je do reszty warzyw w rondelku.Pomidory przełożyć na patelnię i obsmażyć, aby puściły sok, następnie przełożyć do rondelka.
Wszystkie warzywa zamieszczać i doprawić przyprawami tak, aby były smaczne. Dusić w rondelku, aż wszystkie warzywa będą w miarę miękkie. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Podawać ciepłe przystrojone bazylią.
Dodatki do ratatouille
Gdy masz już przygotowane ratatouille najchętniej chciałbyś coś do niego podać, akurat w tym przypadku wystarczą kawałki świeżej bagietki, ponieważ cały smak ma znajdować się właśnie w ratatouille, jeśli jednak wolisz to zjeść z czymś bardziej treściwym, proponujemy różnego rodzaju mięsa grillowane lub pieczone. Wyobraź sobie ciepły letni dzień, a do tego soczyste mięsa i aromatyczny ratatouille, rozkosz podniebienia gwarantowana!
Ratatouille jak z filmu
Większość pewnie kojarzy film o małym szczurku, który chciał zostać kucharzem i przyrządzić swój przepyszny zapiekany ratatouille. Teraz i ty możesz poczuć się jak wyśmienity francuski kucharz i stworzyć w domu to pyszne danie.
Składniki: - użyj tych samych warzyw w tych samych proporcjach, co wyżej.- ser mozzarella w kostce- rozmaryn
Przygotowanie :
Warzywa pokrój w średniej wielkości paski, a następnie posyp je solą i odczekaj, aż puszczą wodę, opłucz pod bieżącą wodą. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub margaryną. Piekarnik nastaw na 180 stopni góra-dół. Krążki warzyw układaj jeden za drugim, aż zapełnisz całe naczynie, wtedy posyp je solą i pieprzem.
Na patelni przysmaż cebulę z czosnkiem i dodaj do niej pomidory oraz wszystkie przyprawy, bez rozmarynu. Polej warzywa w naczyniu żaroodpornym sosem pomidorowym z cebulą z patelni. Na wierzch zetrzyj odrobinę sera mozzarella. Zapiecz w piekarniku przez około 30/40 minut, aż warzywa będą miękkie, a ser się roztopi.