Fasolka szparagowa z czosnkiem
Każdy z nas doskonale zna fasolkę szparagową polaną masłem i bułką tartą. Fasolka przesmażona z czosnkiem stanowi jej świetną alternatywę. Jest delikatna i wyjątkowo aromatyczna. Fasolka szparagowa z czosnkiem jest niezwykle smacznym dodatkiem do dań obiadowych, sprawiając, że nabierają one nowego charakteru.
Fasolka szparagowa z czosnkiem doskonale łączy się ze wszystkimi daniami obiadowymi. Możesz ją również przygotować jako pyszną i pożywną przekąskę. Fasolka jest mało kaloryczna i w przeciwieństwie do fasoli białej i czerwonej, nie powoduje wzdęć, może być więc spożywana przez osoby cierpiące na problemy trawienne.
Fasolka szparagowa należy do warzyw o wielu właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim dostarcza nam witaminę C, A, E, które odpowiedzialne są między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i opóźnienie procesów starzenia. Fasolka szparagowa posiada również cenne flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na przygotowanie fasolki - tu znajdziesz przepis na pyszną fasolkę szparagową po węgiersku z sosem paprykowym.
Przepis na fasolkę szparagową z czosnkiem
Przepis na 4 porcje:
-
300 g fasolki szparagowej
-
3 ząbki czosnku
-
oliwa z oliwek
-
sól
Jak przygotować fasolkę szparagową z czosnkiem?
Fasolkę umyj i odetnij końcówki, następnie włóż do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 15 minut.
Czosnek obierz, posiekaj w plasterki i zeszklij na oliwie, następnie dodaj odcedzoną fasolkę szparagową i smaż przez 5 minut.
Smacznego.