Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Faworki siostry Anastazji są niemal legendarne. Dotarliśmy do kultowego przepisu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.01.2024 12:35

Faworki siostry Anastazji są niemal legendarne. Dotarliśmy do kultowego przepisu

faworki
Canva/photka, Facebook/Siostra Anastazja

Już wkrótce będziemy się zajadać faworkami, przecież Tłusty Czwartek tego wymaga. Polecamy kultowy już przepis siostry Anastazji na te smakołyki. Dzięki niemu wychodzą wyjątkowo chrupiące i delikatne. 

Faworki najbardziej chrupiące pod słońcem

Przed nami Tłusty Czwartek, a wraz z nim prawdziwa uczta dla łasuchów. Tego dnia będziemy się zajadać pączkami i faworkami. Warto skusić się na słodkie, co nieco, bo zgodnie z ludowymi wierzeniami jedzenie szczególnie pączków ma zapewnić nam szczęście. Jednak w ten ostatni czwartek przed Wielkim Postem zapewne sięgniemy też po kruche faworki.

Co zrobić, żeby wyszły delikatne i wyjątkowo chrupiące? Sięgnijmy po kultowy już przepis siostry Anastazji na te frykasy. Faworki wyjdą przepyszne i gwarantujemy, że szybko znikną ze stołu. Takim smakołykom trudno jest się oprzeć. Faworki z przepisu siostry Anastazji zrobimy w prosty sposób.

faworki
Canva/czarny_bez
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest cenniejsza niż myslisz

Jak zrobić faworki z przepisu siostry Anastazji?

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 13 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Robienie faworków zacznijmy od przesiania mąki na stolnicę. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki, dokładamy śmietanę, sól i spirytus. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gdy już będzie gotowe, bierzemy wałek i uderzamy nim w ciasto. 

Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie dobrze napowietrzone. Dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy. Kroimy na szerokie pasy, z których robimy mniejsze romby lub prostokąty. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie nożem. Przez nacięcie przewlekamy jeden koniec tak, by powstał kształt faworka. 

Faworki, czyli smak i chrupkość od siostry Anastazji

Do wysokiego garnka wlewamy litr oleju. Gdy będzie gorący, wkładamy faworki i smażymy do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Tak przyrządzone faworki zachwycają delikatnością i są niezwykle chrupiące. Będą idealne na Tłusty Czwartek i zasmakują każdemu łasuchowi. Zaletą przepisu od siostry Anastazji jest prosty sposób przygotowania faworków. Pisaliśmy o tym, jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych. Podawaliśmy też prosty sposób na pyszną napoleonkę. 

faworki
Canva/arfo

Źródło: haps.pl