Smakosze.pl Przepisy Filety z kurczaka w płatkach migdałów - pomysł na dietetyczny posiłek
pixabay.com

Filety z kurczaka w płatkach migdałów - pomysł na dietetyczny posiłek

25 marca 2022

Filety z kurczaka w płatkach migdałów - składniki

  • 100 g płatków migdałowych,

  • 600 g filetu z kurczaka,

  • sól,

  • pieprz,

  • 1 brokuł (różyczki),

  • 50 g bułki tartej lub zmielonych migdałów,

  • 1/2 szklanki mleka,

  • 1 jajko,

  • olej roślinny.

Sos ziołowy:

  • 2 łyżki majonezu,

  • 4 łyżki posiekanej zieleniny: natki, koperku, bazylii, mięty,

  • 180 g jogurtu,

  • pieprz,

  • 1/2 ząbka czosnku,

  • sól.

Przygotowanie fileta z kurczaka w płatkach migdałowych

Pokrój kurczaka w cieńsze filety. Każdy filet pokrój na 3 części (wzdłuż krótszego boku). Dopraw solą i pieprzem, następnie zanurz w mleku, a kolejno w ubitych jajkach (warto trochę posolić mleko i jajka), a na koniec wymieszaj w płatkach migdałów z bułką tartą lub mąką migdałową.

Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na złoty kolor z obu stron, aby migdały się nie przypaliły. Ułóż na talerzu i podawaj z gotowanymi brokułami, ziemniakami i sosem ziołowym.

Sos ziołowy:

Majonez wymieszaj z jogurtem, startym czosnkiem, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć śmietanką lub odrobiną mleka.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy