Smakosze.pl
Filety z kurczaka zapiekane z pomidorami i bakłażanami

https://pixabay.com/pl/

Filety z kurczaka zapiekane z pomidorami i bakłażanami

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Anna Markowicz

Udostępnij:

Delikatne mięso z kurczaka świetnie pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekając je w towarzystwie pomidorów, bakłażanów i mozzarelli, uzyskamy całkiem wykwintną kompozycję, którą możemy podać na rodzinny obiad lub roman

FILETY Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z POMIDORAMI I BAKŁAŻANAMI

Skłądniki na 4 porcje:– 500 g filetów z kurczaka– 400 g bakłażana (2 małe)– 300 g pomidorów (2-3 średnie)– 120 g pomidorów koktajlowych (8 szt.)– 1-2 szalotki– 2 ząbki czosnku– 125 g sera mozzarella (1 kulka)– 1 łyżeczka ziół prowansalskich– 1 łyżeczka suszonego oregano– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszki– kawałek świeżej ostrej papryki lub większa szczypta chilli w proszku (opcjonalnie)– sól i pieprz– oliwa z oliwek (ok. 2 łyżki).

Sposób przygotowania:1. Filety z kurczaka pokroić na 10-12 mniejszych kawałków. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżką oliwy. Wymieszać i wstawić do lodówki na czas przygotowania pomidorowego sosu i bakłażanów.2. Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, oprószyć solą, przełożyć do miski o odstawić na 20 minut. Po tym czasie bakłażana opłukać zimną wodą, odcisnąć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem i z obu stron posmarować oliwą.3. W międzyczasie przygotować pomidorowy sos. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną szalotkę, zmiażdżone ząbki czosnku, posolić i zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę słodką w proszku, drobno pokrojoną ostrą paprykę (opcjonalnie) oraz oregano. Gotować przez 10-15 minut, aż pomidory całkowicie rozpadną się, a płyn częściowo odparuje, zagęszczając sos. Chcąc uzyskać gładką konsystencję sosu, można go dodatkowo zblendować.4. Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez około 5 minut, aż zmiękną.5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę pomidorowego sosu, ułożyć zamarynowane kawałki kurczaka oraz plastry bakłażana. Polać pozostałym sosem. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorów koktajlowych. Całość przykryć i wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie naczynie odkryć, ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli i zapiekać przez kolejne 5-7 minut, aż ser się zarumieni.6. Podawać na ciepło z ryżą, kaszą kuskus, ziemniakami lub chrupiącą bagietką.

Wskazówki:*** Zamiast fileta z kurczaka można użyć piersi z indyka.*** W daniu można uwzględnić większą ilość warzyw. Do bakłażana, pomidorów i kurczaka dobrze będzie pasowała cukinia oraz papryka. Zamiast sosu, z warzyw można przyrządzić potrawkę w stylu leczo, a następnie zapiec w niej kawałki kurczaka.*** Zamiast mozzarellą, potrawę można pod koniec pieczenia oprószyć tartym twardym serem (np. parmezan, gran padano)

FILETY Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z LECZO

Składniki na 4 porcje:– 500 g filetów z kurczaka– 300 g pomidorów (2-3 średnie)– 200 g bakłażana (1 mały)– 200 g cukinii (1 mała)– 150 g czerwonej papryki (1 średnia)– 1 średnia cebula (biała lub czerwona)– 2 ząbki czosnku– 2 łyżki tartego twardego sera (może być parmezan lub gran padano)– 1 łyżeczka ziół prowansalskich– 1 łyżeczka suszonego oregano– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszki– 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki– sól i pieprz– oliwa z oliwek (ok. 2 łyżki).

Sposób przygotowania:1. Filety z kurczaka pokroić na 10-12 mniejszych kawałków. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżką oliwy. Wymieszać i wstawić do lodówki na czas przygotowania warzyw.2. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą, przełożyć do miski o odstawić na 20 minut. Po tym czasie bakłażana opłukać zimną wodą, odcisnąć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem.3. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek, delikatnie zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, cukinię oraz bakłażana oraz pozostałe przyprawy (oprócz natki pietruszki). Dusić około 20 minut, aż warzywa zmiękną i będą przypominały rzadkie leczo. Ewentualnie doprawić do smaku solą.4. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę leczo, ułożyć kawałki kurczaka, wierzch wyłożyć pozostałymi warzywami. Całość przykryć i wstawić na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na koniec posypać potrawę startym serem.

Anna MarkowiczAutor

Redaktor Anna Markowicz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >

Przepisy

Rosół z kaczki

Czytaj więcej >