Filety z kurczaka zapiekane z pomidorami i bakłażanami
https://pixabay.com/pl/

Filety z kurczaka zapiekane z pomidorami i bakłażanami

Delikatne mięso z kurczaka świetnie pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekając je w towarzystwie pomidorów, bakłażanów i mozzarelli, uzyskamy całkiem wykwintną kompozycję, którą możemy podać na rodzinny obiad lub romantyczną kolację. Przygotowanie potrawy jest dość proste, ważne jedynie by wcześniej odpowiednio przygotować bakłażany. Bakłażany same w sobie nie mają wyrazistego smaku – kluczem do jego wydobycia jest wcześniejsza obróbka oraz pozostałe składniki potrawy (w tym przyprawy), którymi przesiąka miąższ warzywa.

FILETY Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z POMIDORAMI I BAKŁAŻANAMI

Skłądniki na 4 porcje:
– 500 g filetów z kurczaka
– 400 g bakłażana (2 małe)
– 300 g pomidorów (2-3 średnie)
– 120 g pomidorów koktajlowych (8 szt.)
– 1-2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 125 g sera mozzarella (1 kulka)
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszki
– kawałek świeżej ostrej papryki lub większa szczypta chilli w proszku (opcjonalnie)
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek (ok. 2 łyżki).

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka pokroić na 10-12 mniejszych kawałków. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżką oliwy. Wymieszać i wstawić do lodówki na czas przygotowania pomidorowego sosu i bakłażanów.
2. Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, oprószyć solą, przełożyć do miski o odstawić na 20 minut. Po tym czasie bakłażana opłukać zimną wodą, odcisnąć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem i z obu stron posmarować oliwą.
3. W międzyczasie przygotować pomidorowy sos. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną szalotkę, zmiażdżone ząbki czosnku, posolić i zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę słodką w proszku, drobno pokrojoną ostrą paprykę (opcjonalnie) oraz oregano. Gotować przez 10-15 minut, aż pomidory całkowicie rozpadną się, a płyn częściowo odparuje, zagęszczając sos. Chcąc uzyskać gładką konsystencję sosu, można go dodatkowo zblendować.
4. Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez około 5 minut, aż zmiękną.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę pomidorowego sosu, ułożyć zamarynowane kawałki kurczaka oraz plastry bakłażana. Polać pozostałym sosem. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorów koktajlowych. Całość przykryć i wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie naczynie odkryć, ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli i zapiekać przez kolejne 5-7 minut, aż ser się zarumieni.
6. Podawać na ciepło z ryżą, kaszą kuskus, ziemniakami lub chrupiącą bagietką.

Wskazówki:
*** Zamiast fileta z kurczaka można użyć piersi z indyka.
*** W daniu można uwzględnić większą ilość warzyw. Do bakłażana, pomidorów i kurczaka dobrze będzie pasowała cukinia oraz papryka. Zamiast sosu, z warzyw można przyrządzić potrawkę w stylu leczo, a następnie zapiec w niej kawałki kurczaka.
*** Zamiast mozzarellą, potrawę można pod koniec pieczenia oprószyć tartym twardym serem (np. parmezan, gran padano)


FILETY Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z LECZO

Składniki na 4 porcje:
– 500 g filetów z kurczaka
– 300 g pomidorów (2-3 średnie)
– 200 g bakłażana (1 mały)
– 200 g cukinii (1 mała)
– 150 g czerwonej papryki (1 średnia)
– 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki tartego twardego sera (może być parmezan lub gran padano)
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszki
– 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek (ok. 2 łyżki).

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka pokroić na 10-12 mniejszych kawałków. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżką oliwy. Wymieszać i wstawić do lodówki na czas przygotowania warzyw.
2. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą, przełożyć do miski o odstawić na 20 minut. Po tym czasie bakłażana opłukać zimną wodą, odcisnąć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem.
3. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek, delikatnie zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, cukinię oraz bakłażana oraz pozostałe przyprawy (oprócz natki pietruszki). Dusić około 20 minut, aż warzywa zmiękną i będą przypominały rzadkie leczo. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
4. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę leczo, ułożyć kawałki kurczaka, wierzch wyłożyć pozostałymi warzywami. Całość przykryć i wstawić na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na koniec posypać potrawę startym serem.

Następny artykuł