Fioletowe królowe lata – jagodzianki z kruszonką
Jagodowe szaleństwo
Jagody to jedne ze zdrowszych owoców – wspomagają wzrok, wspierają układ krwionośny, obniżają zły cholesterol, mają właściwości przeciwnowotworowe oraz bakteriobójcze. Warto zatem włączyć je do swojej codziennej diety. Taka motywacja będzie zapewne znakomita dla osób, które w kuchni szukają przede wszystkim wsparcia dla zdrowia fizycznego. Nie zapominajmy jednak, że dobre jedzenie potrafi też znakomicie wesprzeć to, jak czujemy się psychicznie – nie chodzi tu bynajmniej o „zajadanie smutków” czy jakichkolwiek innych emocji, ale zrobienie sobie po prostu przyjemności i odpuszczenie diet, które często są nam niepotrzebnie narzucane.
Czy można to połączyć – trochę dobra dla somy i jednocześnie psyche? Oczywiście! Jagodzianki z kruszonką, które zrobisz samodzielnie (a co się z tym wiążę, będziesz mieć świadomość, z jakiej jakości składników korzystasz) są strzałem w dziesiątkę!
Jagodzianki z kruszonką - przepis
Składniki na ciasto:
-
30 g świeżych drożdży
-
135 ml ciepłego mleka
-
60 g cukru
-
250 g mąki pszennej (typ 450-550)
-
80 g masła
-
1 żółtko jaja (białka nie wyrzucamy)
-
1 całe jajo
-
Szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
-
150 g jagód
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na kruszonkę:
-
25 g zimnego masła
-
20 g cukru
-
50 g mąki pszennej
+ 1 białko jaja do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.
Przygotowanie:
-
Zaczynamy od przygotowania rozczynu – wlewamy do miski mleko, skruszamy drożdże, dorzucamy 2 łyżeczki cukru i przesianą przez sitko 1 łyżkę mąki. Wszystko mieszamy, aż osiągniemy jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut (w cieple). Pamiętaj, aby miska była naprawdę sporych rozmiarów, ponieważ rozczyn urośnie.
-
Gdy będzie już gotowy, możemy przejść do przygotowania ciasta. Do dużej miski wsypujemy całą pozostałą mąkę ze szczyptą soli i resztą cukru. Na środku robimy dołek i wlewamy tam rozczyn. Dodajemy też jajko i żółtko oraz roztopione masło (nie może być gorące). Całość wyrabiamy aż do momentu, gdy masa będzie gładka i będzie odchodziła od rąk/miksera/łyżki, co może zająć około 10-20 minut.
-
Gdy stwierdzimy, że masa jest już gotowa, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość, więc warto pamiętać, że potrzebne są nam naprawdę sporej wielkości miski.
-
Gdy ciasto będzie wyrastać, przygotuj jagody – umyj je, odsącz z nadmiaru wody i wymieszaj z mąką i cukrem.
-
Przygotuj też kruszonkę - mąkę wymieszaj z cukrem i posiekanym, zimnym masłem. Zagniataj masę w miseczce rękami i gdy będzie gotowa, odstaw miskę do lodówki.
-
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i chwilę ugniataj. Następnie podziel na 8-10 kulek i uformuj z nich płaskie placki o grubości około 1-1,5 cm.
-
Na środku każdego placuszka ułóż łyżkę farszu z jagód i zawiń boki ciasta do środka – sklej je ze sobą, chowając tym samym farsz. Mogą przybrać formę kulek lub nieco bardziej płaskich bułeczek.
-
Przygotuj blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na nim połóż jagodzianki (zachowaj kilkucentymetrowe odstępy) i przykryj ściereczką. Co ważne, ułóż je miejscem sklejania do dołu, dzięki temu góra będzie gładka i równa. Tak przygotowane bułeczki odstaw w ciepłym miejscu na dodatkowe 25-30 minut – w tym czasie powinny jeszcze wyrosnąć.
-
Gdy będą już gotowe do pieczenia, posmaruj je po wierzchu białkiem, co sprawi, że staną się błyszczące. Na to posyp kruszonkę.
-
Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (bez termoobiegu; grzanie góra-dół) i piecz przez około 15-20 minut (jeśli uznasz, że są za mało przypieczone, możesz zostawić je w środku chwilę dłużej).
Jak urozmaicić jagodzianki z kruszonką?
Ten wypiek sam w sobie jest na tyle pyszny, że nie ma potrzeby wprowadzania w nim dodatkowych zmian. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni lub po prostu mimo wszystko widzisz tu jeszcze pole do urozmaicenie, jedną z propozycji będzie polanie jagodzianek lukrem. Jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy cukier puder (100 g) i 3 łyżki soku z cytryny (może być pół na pół z wodą). Cukier puder należy przesiać przez sitko, dodać do niego sok i ucierać wierzchem łyżki na gładką masę. Spróbujesz?