Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o karpiu na święta. Jest 100 razy lepsza ryba, do tego nie smakuje mułem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.11.2024 06:00

Zapomnij o karpiu na święta. Jest 100 razy lepsza ryba, do tego nie smakuje mułem

ryba
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Karp tradycyjnie zagości w Wigilię na stołach w wielu polskich domach. Jednak już teraz warto poznać przepis na inną, znakomitą rybą. Smakiem bije na głowę karpia, podana w aromatycznym sosie, stanie się prawdziwym świątecznym hitem. 

Ryba po japońsku, czyli czas na mintaja

Karp w Wigilię to dla wielu Polaków element kulinarnej tradycji. Warto wiedzieć, że jadamy go wcale nie od tak dawna. W PRL-u pojawił się po 1945 roku z tego względu, że nie można było zapewnić konsumentom bardziej różnorodnych ryb. Natomiast karp był dość łatwy w hodowli i tani. Dzięki niemu Polacy mogli zjeść rybę w Boże Narodzenie.

Zwykle karpia przyrządza się po grecku lub smaży się go. Nie każdy lubi jego smak, bo czasem wyczuwamy w nim muł. Dlatego teraz warto poznać przepis na mintaja w aromatycznym sosie. Ryba wychodzi mięciutka, soczysta i z dodatkiem papryki, ogórków konserwowych i cebuli. 

ryba
Fot. Canva/Ira1609
Moja mama co roku podaje tę sałatkę na Andrzejki. Znika ze stołu jako pierwsza

Jak zrobić rybę po japońsku?

Składniki:

  • 600 g filetów mintaja
  • 3 połówki papryki konserwowej ze słoika
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 duże cebule
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mąki
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie dania zaczniemy od pokrojenia filetów na 5 cm kawałki. Robimy ciasto naleśnikowe z jajka, wody, mąki, soli i pieprzu. Składniki miksujemy i rozgrzewamy olej na patelni. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na patelni. Po 2 minutach obracamy rybę na drugą stronę.

Usmażoną rybę wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu. Do miski wlewamy koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet i wsypujemy sól, cukier i słodką paprykę. Starannie mieszamy i sos odstawiamy. Kroimy cebulę w piórka, smażymy i dokładamy pokrojoną paprykę oraz ogórki konserwowe.

Ryba na święta, że palce lizać

Teraz składniki na patelni smażymy razem przez 2 minuty. Następnie zalewamy sosem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez minutę. W półmisku warstwami układamy rybę, zalewamy sosem z patelni. W ten sposób układamy kilka warstw.

Na wierzchu półmiska powinna znaleźć się zalewa. Ryba po japońsku będzie smakować na ciepło, jak i na zimno. Mięciutka i aromatyczna z dodatkiem pysznych warzyw i sosu podbije podniebienie niejednego smakosza w Wigilię. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z marchewki i pomarańczy autorstwa Ewy Wachowicz.

ryba
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya