Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fitburgery
Anna Markowicz
Anna Markowicz 25.03.2022 22:45

Fitburgery

Fitburgery
https://pixabay.com/pl/

FITBURGERY

Składniki na 4 porcje:– 300 g chudej mielonej wołowiny– 2-3 pieczarki– 1 średniej wielkości cebula– 1 ząbek czosnku– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki– 1 łyżeczka tartego chrzanu– biały mielony czarny pieprz– sól (do smaku)– 1 białko z jajka– oliwa z oliwek.Dodatkowo:– 4 bułki do pełnoziarniste z ziarnami zbóż (np. grahamki, orkiszowe, owsiane)– 1 średniej wielkości pomidor– 1 średnia czerwona cebula– parę listków sałaty (może być kilka rodzajów)– 2 ogórki kiszone– musztarda– gęsty sos pomidorowy lub dobrej jakości keczup.

Sposób przygotowania1. Cebulę posiekać, podsmażyć wraz z czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki, poddusić parę chwil, aż cząstki pieczarek zmniejszą swoją objętość, a płyn zredukuje się.2. W misce wymieszać mieloną wołowinę, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, tarty chrzan i białko jaja. Całość doprawić solą i pieprzem.3. Masę podzielić na cztery równe porcje. Dłońmi uformować płaskie, okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron, aż burgery zarumienią się.4. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Bułki przeciąć na pół i zarumienić w piekarniku rozgrzanym do 180°C ustawionym na termooobieg. Pilnować, aby bułki nie przypaliły się.5. Bułki wyjąć z piekarnika. Spody posmarować sosem pomidorowym. Na każdy położyć po parę listków sałaty, plastry pomidora, czerwonej cebuli i pokrojonego cienko w poprzek ogórka. Na warzywach układać burgery. Posmarować dodatkową porcją sosu pomidorowego i musztardą. Wierz przykryć drugą połówką bułki.

Wskazówki:– Aby kotlety były chudsze zamiast wołowiny można użyć mielonego udźca z indyka. Dodatkowo zamiast smażyć, można kotlety upiec w piekarniku (ok. 30 minut w 180°C), wcześniej formując je w dłoniach posmarowanych olejem.– Jeśli lubimy soczyste burgery z dużą ilością dodatków, możemy przed podpieczeniem bułek wydrążyć ze środa część miąższu. Dzięki temu będziemy mogli wzbogacić burgera w dodatkową porcję warzyw lub nadzienia (np. pieczarkowego).– Majonez to popularny, choć też najbardziej tłusty i kaloryczny dodatek typowy dla fast foodów. Jeśli nie wyobrażamy burgera bez smaku majonezu, możemy zrobić wersję „light” sosu, mieszając majonez z jogurtem.

Tagi: