Galette z cukinią, serem i rukolą
Galette, czyli francuskie danie na luzie. Przypomina tartę, jednak nie musi być tak eleganckie i pieczone w foremce. Popularność galette wyrosła na zwyczaju częstowania się tym ciastem w trakcie obchodów święta trzech króli. W środku ukryta była figurka lub korona. Jeśli to Ty byłeś szczęśliwcem, który dostał kawałek z niespodzianką, na jeden dzień stawałeś się królem. Galette możesz zrobić w wielu rozmiarach, na 8, 4 lub tylko 1 porcję. Dziś pieczemy galette z cukinią, serem i rukolą - bez figurki :)
Składniki ciasta na słono:
Ciasto może być o nieregularnym kształcie. Baza jest uniwersalna, co oznacza że gdy już raz uda Ci się zrobić dobrze galette - będziesz mógł go wykorzystać do innych przepisów lub do innego farszu. Na przykład… na słodko.
Kruche ciasto :
-
160 g maki pszennej,
-
115 g zmrożonego wcześniej masła,
-
Małe jajko (lub pół jajka),
-
Szczypta soli.
Farsz galette :
-
1 opakowanie sera ricotta,
-
Tarty ser gruyere,
-
Zielone pesto (może być ze słoika),
-
Cukinia,
-
Sól, pieprz, rozmaryn,
-
Świeża rukola,
-
Opcjonalnie: jalapeno, jeśli lubisz potrawy na ostro.
Podane składniki są wyliczone do przygotowania śniadania dla 2 dorosłych osób, po 2 galette dla każdej.
Placek na słono (galette) — przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko z drobnymi oczkami i dodać szczyptę soli. Następnie dodać zmrożone masło pocięte na drobne kosteczki. Wszystko ze sobą połączyć. Łączenie składników sypkich na galette z zimnym masłem może nie iść gładko. Dlatego spróbuj zrobić to warstwami, to ułatwi wyrabianie ciasta. Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodaj jajko i ponownie wyrabiaj - tym razem aż do uzyskania gładkiej masy. Uformuj małe kuleczki i włóż do lodówki na 30 min. W tym czasie możesz nieco posprzątać - dobrego kucharza poznaje się właśnie po porządku na stanowisku. W kolejce rzeczy do zrobienia czeka także farsz do galette.
Jeśli chodzi o farsz galette z cukinią, serem i rukolą - sprawa jest nieco prostsza. Nie musisz go ugniatać ani mrozić. Po prostu zmieszaj ze sobą składniki. Ricotta sama w sobie jest kremowa, dlatego łączenie składników nie powinno przysporzyć Ci żadnych kłopotów. Cukinię natomiast pokrój w cienkie plasterki, przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą oraz ziołami. Możesz ją lekko podsmażyć zanim trafi do pieca, ale nie jest to konieczne. Cukinię możesz także jeść na surowo, w przeciwieństwie do bakłażana.
Kiedy ciasto odpocznie w lodówce, rozwałkuj je na dość cienko. Nie musisz dbać o równe brzegi, ponieważ galette nie jest typową tarta z foremki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż ciasto na 10 min. Po tym czasie wyjmij placuszki i wyłóż farsz galette z cukinią, serem i rukolą. Zapiekaj jeszcze 10 min i.... gotowe!
Galette z cukinią, serem i rukolą — inspiracje alternatywne
Francuski przysmak galette możesz przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Wszystko zależy od farszu, na który się zdecydujesz. Do podanego wyżej przepisu możesz np. dodać dynię, a ricottę wymieszać z płynnym miodem. Wówczas galette nie będzie pysznych drugim śniadaniem na słono, a lekkim i pożywnym deserem do popołudniowej kawy.
A może… galette z homarem?Galette z homarem to danie, którym zaskoczysz gości na niezobowiązującym, ale eleganckim lunchu. To idealne danie, które zdradzi Twój dobry gust, a zarazem nie będzie zbyt pretensjonalne. Być może myślisz teraz, że homar jest produktem trudnym do zdobycia i dość drogim. Nic bardziej mylnego. Możesz go “upolować” nawet w znanych dyskontach. Warto mieć taki rarytas w swojej zamrażarce, aby móc zaskoczyć gości przy odpowiedniej okazji.
Farsz do galette z homarem:
-
1 mrożony ogon homara,
-
Masło,
-
1 mała szalotka,
-
Ricotta,
-
Natka pietruszki,
-
Szczypta soli, czarny pieprz, szafran.
Przepis na ciasto galette pozostaje bez zmian, zatem od razu przejdziemy do farszu. Rozmrożonego homara włóż do gotującej się wody na 5 min, a następnie przygotuj mu kąpiel w lodzie. Wówczas mięso bardzo łatwo odejdzie od pancerza. W tym samym czasie roztop masło na patelni i posól je. Ricottę wymieszaj z przyprawami i szafranem. Kiedy homar będzie gotowy, pokrój go na paseczki, ułóż na cieście galette wyłożonym ricottą w kolorze szafranu i oblej całość masłem. Przyprósz siekaną natką pietruszki dla dekoracji.