Genialne paluszki rybne na szybki obiad
pixabay.com

Genialne paluszki rybne na szybki obiad

Paluszki rybne to pyszne i chrupiące kawałki ulubionej ryby. Przyrządzenie samodzielnie paluszków jest o wiele zdrowsze niż ich kupowanie. Czas przygotowania to zaledwie kilkanaście minut. Jakie są składniki potrzebne do przygotowania paluszków rybnych?

Składniki do wykonania paluszków rybnych

  • 500 g dorsza świeżego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych,
  • 1/2 kajzerki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie paluszków rybnych

Rybę zmiel w maszynce. Bułkę namocz w mleku (ok 1/3 szklanki) i wyciśnij do sucha. Powinna być miękka, ale nie jak gąbka.


Do ryby dodaj sól i pieprz (zmiel razem z rybą), posiekaj i wymieszaj z szczypiorek.


Uformuj kulki lub prostokąty. Jeśli nie masz robota kuchennego, włóż płatki do woreczka i zmiażdż je wałkiem lub zmiażdż w moździerzu.


Obtocz paluszki rybne w płatkach, aż farsz się skończy.


Smaż je partiami na gorącym oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, aby podgrzewać rybę na środku, aby nie przypalić paluszków rybnych. Olej nie może być zbyt zimny, ponieważ będą „pić” więcej tłuszczu. Po usmażeniu ułóż je na chwilę na papierowym ręczniku, a następnie podawaj do jedzenia.

Następny artykuł