Genialne paluszki rybne na szybki obiad
undefined
Składniki do wykonania paluszków rybnych
500 g dorsza świeżego,
1 łyżka mąki,
1 jajko,
pół pęczka szczypiorku,
1 szklanka płatków kukurydzianych,
1/2 kajzerki,
olej do smażenia,
sól, pieprz.
undefined
Przygotowanie paluszków rybnych
Rybę zmiel w maszynce. Bułkę namocz w mleku (ok 1/3 szklanki) i wyciśnij do sucha. Powinna być miękka, ale nie jak gąbka.
Do ryby dodaj sól i pieprz (zmiel razem z rybą), posiekaj i wymieszaj z szczypiorek.
Uformuj kulki lub prostokąty. Jeśli nie masz robota kuchennego, włóż płatki do woreczka i zmiażdż je wałkiem lub zmiażdż w moździerzu.
Obtocz paluszki rybne w płatkach, aż farsz się skończy.
Smaż je partiami na gorącym oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, aby podgrzewać rybę na środku, aby nie przypalić paluszków rybnych. Olej nie może być zbyt zimny, ponieważ będą „pić” więcej tłuszczu. Po usmażeniu ułóż je na chwilę na papierowym ręczniku, a następnie podawaj do jedzenia.