Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: zapiekanka z kopytek
Pixabay.com

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: zapiekanka z kopytek

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą to pyszna obiadowa zapiekanka z dużą domieszką warzyw i domowym sosem pomidorowym. Poznaj prosty przepis na gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą!

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: moc klusek

Gnocchi to włoskie kluski typu kopytka z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Podaje się je zazwyczaj z sosem pomidorowym.

W tym przepisie do gnocchi dodajemy jeszcze ser i warzywa, a wszystko zapiekamy, tworząc pyszny i pożywny obiad.

Dołączamy instrukcję zrobienia domowych klusek gnocchi, ale można też zastąpić je kupnymi kopytkami lub nawet makaronem al dente.

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: na jaką okazję?

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą to świetny pomysł na obiad dla rodziny. Potrawa wygląda apetycznie, pachnie zachęcająco, świetnie smakuje i daje siłę do pracy czy nauki.

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: ile kalorii?

Jedna porcja gnocchi zapiekanych z warzywami i mozzarellą zawiera nieco ponad 350 kcal. To zdrowy i pożywny obiad. Osoby na ścisłej diecie muszą jednak rozważyć, czy wolno im jeść danie z dużą ilością sera i ziemniaczanych klusek.

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: trudność

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą to danie w sumie dość łatwe do zrobienia, choć wymaga skoordynowania czynności i wykonaniu kolejno kilku elementów: klusek, sosu, warzyw i zapiekanki.

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: czas na przygotowanie

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą wymagają nieco czekania, zwłaszcza jeśli robimy własne, domowe gnocchi. Ziemniaki muszą gotować się ok. 45 minut, ale potem przygotowanie klusek idzie dość sprawnie, a gotowanie nie trwa bardzo długo.

Przygotowanie sosu zajmuje ok. 10 minut, przysmażenie warzyw ok. 15 minut, pieczenie ok. 25 minut. Łącznie całe gotowanie nie powinno zająć więcej niż 2 godziny, a znacznie krócej, jeśli zdecydujemy się użyć kupnych kopytek lub makaronu.

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: składniki do gnocchi (zapas na ok. 6 porcji)

  • Ziemniaki jesienne mączne – 1 kg
  • Mąka pszenna – 100 g
  • Jajko roztrzepane – 1 sztuka
  • Pieprz czarny mielony – ½ łyżeczki
  • Sól – 1 łyżka

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: składniki do sosu

  • Przecier pomidorowy – 250 ml
  • Oregano suszone – wedle uznania
  • Sól – wedle uznania
  • Pieprz – wedle uznania
  • Cukier – 1 łyżeczkami
  • Bazylia – kilka listków
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Cebulka szalotka – 2 sztuki

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: składniki dodatkowe

  • Gnocchi domowe – 400 g
  • Ser mozzarella w kulce – 125 g
  • Parmezan tarty – 75 g
  • Cukinia – 1 spora sztuka
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Oregano suszone – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 1 łyżka

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: potrzebne przybory

Do przyrządzenia gnocchi zapiekanych z warzywami i mozzarellą potrzebne nam będzie kilka podstawowych kuchennych utensyliów: duży garnek, rondel, stolnica, sitko, cedzak, ostry nóż, łyżka, mikser, patelnia, forma do pieczenia i piekarnik.

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: przygotowanie gnocchi

Nie ma gnocchi zapiekanych z warzywami i mozzarellą bez gnocchi. Można je wprawdzie zastąpić kupnymi polskimi kopytkami, a nawet po prostu makaronem al dente, ale gdzie w tym czar i powab włoskiej kuchni? Bierzemy się za zrobienie domowych gnocchi!

Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i wrzucamy do niej umyte ziemniaki. Ziemniaki mają być nieobrane i nienacięte. Gotujemy je ok. 45 minut, aż zmiękną. Wtedy odcedzamy je, obieramy i przecieramy za pomocą praski do ziemniaków. Możemy też przepuścić je przez maszynkę do mięsa, ale nie malakser – nie chcemy, by powstała wymieszana masa, nie ubijamy puree.

Gdy ziemniaki ostygną, przekładamy je na stolnicę, przesiewamy nad nimi mąkę, dodajemy sól i pieprz. Pośrodku robimy nieduży dołek i wbijamy do niego jajko. Następnie zagarniamy składniki na jajko i szybko ugniatamy je w kulę, ale bez dokładnego wyrabiania.

Tak powstałe ziemniaczane ciasto kroimy na kawałki, rolujemy w wałeczki, a następnie każdy wałeczek kroimy na mniejsze kawałki, po ok. 1 cm długości każdy. W kluseczkach możemy porobić wgłębienia, by zbierał się w nich sos.

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie, której do garnka wlewamy bardzo dużo. Gdy tylko kluski wypłyną, wyjmujemy je cedzakiem – są gotowe. Najlepiej gotować gnocchi partiami, żeby miały luz i łatwiej było je wybierać.

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: przygotowanie sosu pomidorowego

Nasze gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą nie obejdą się bez tradycyjnego sosu pomidorowego.

Najpierw siekamy czosnek i cebulę. Wrzucamy je do rondla (najpierw cebulę, by się zeszkliła) i podsmażamy na łyżce oliwy. Potem dodajemy przecier pomidorowy, który doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano – lub innymi wybranymi ziołami, wedle gustu i uznania.

Tak przygotowaną mieszankę gotujemy ok. 7 minut, a potem dodajemy jeszcze listki bazylii. Wszystko miksujemy i oto nasz sos pomidorowy do gnocchi jest już gotowy!

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: przygotowanie warzyw

Przyszedł czas na przygotowanie warzyw i połączenie wszystkich składników w aromatycznej zapiekance.

Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, a potem smażymy na patelni z oliwą przez 10 minut, dodając też suszonego oregano. Dosypujemy na patelnię nasze domowe gnocchi, doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy z warzywami i tak smażymy przez ok. 2 minuty.

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: przygotowanie zapiekanki

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a dno formy do pieczenia smarujemy kilkoma łyżkami naszego sosu pomidorowego. Przygotowujemy też sery: mozzarellę kroimy w drobną kostkę, parmezan musi być starty.

Następnie tworzymy warstwy zapiekanki: na sos pomidorowy w formie kładziemy połowę gnocchi z warzywami, polewamy ją połowa sosu i przyprószamy połową sera. Potem kładziemy resztę gnocchi, resztę sosu i sypiemy pozostały ser.

Formę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Ser powinien się roztopić i zarumienić, a sos zawrzeć.

Nasze gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą są już gotowe! Wykładamy je na talerze i podajemy. Z przepisu powinny wyjść ok. 4 porcje obiadowe i nieduży zapas kluseczek gnocchi.

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: urozmaicenia

Warzywa do zapiekanki można dobrać właściwie dowolnie. Ładnie będzie prezentować się np. żółta papryka, a nieco słodyczy potrawie nada marchewka.

Następny artykuł