Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: zapiekanka z kopytek
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: moc klusek
Gnocchi to włoskie kluski typu kopytka z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Podaje się je zazwyczaj z sosem pomidorowym.
W tym przepisie do gnocchi dodajemy jeszcze ser i warzywa, a wszystko zapiekamy, tworząc pyszny i pożywny obiad.
Dołączamy instrukcję zrobienia domowych klusek gnocchi, ale można też zastąpić je kupnymi kopytkami lub nawet makaronem al dente.
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: na jaką okazję?
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą to świetny pomysł na obiad dla rodziny. Potrawa wygląda apetycznie, pachnie zachęcająco, świetnie smakuje i daje siłę do pracy czy nauki.
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: ile kalorii?
Jedna porcja gnocchi zapiekanych z warzywami i mozzarellą zawiera nieco ponad 350 kcal. To zdrowy i pożywny obiad. Osoby na ścisłej diecie muszą jednak rozważyć, czy wolno im jeść danie z dużą ilością sera i ziemniaczanych klusek.
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą: trudność
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą to danie w sumie dość łatwe do zrobienia, choć wymaga skoordynowania czynności i wykonaniu kolejno kilku elementów: klusek, sosu, warzyw i zapiekanki.