Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 22:49

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
pixabay.com

Gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami to doskonały pomysł na lekki i pyszny deser.Delikatne w smaku, lekko chrupiące są nierozłącznym elementem każdych wakacji. Sprawdź, w jak prosty i szybki sposób zafundować sobie odrobinę lata w domowym zaciszu!

Aby przygotować ciasto na 6 gofrów, potrzebujesz:- szklankę mleka,- szklankę mąki pszennej,- jajko,- szczyptę soli,- łyżkę cukru,- pół łyżeczki proszku do pieczenia,- dwie łyżki oleju.

Oddziel żółtko od białka. Białko ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko, żółtko, cukier, olej i zmiksuj, aż powstanie jednolita i gładka masa.Następnie dodaj pianę z białka i dokładnie wymieszaj ciasto łyżką.Gotowe ciasto wlej do nagrzanej wcześniej gofrownicy. Piecz ok 5 minut, aż ciasto zmieni kolor i stanie się delikatnie chrupiące.

Gofry z bitą śmietaną. Sposób podania

Gofry to deser, który komponuje się ze wszystkimi dodatkami. Możesz przygotować je z cukrem pudrem, ulubionym sosem, owocami, bitą śmietaną.Moim ulubionym sposobem podania są jednak gofry z bitą śmietaną i truskawkami.Słodka śmietanka doskonale komponuje się ze świeżością owoców.

Możesz kupić gotową bitą śmietanę, jednak robiona w domu jest smaczniejsza, mniej kaloryczna i pozbawiona konserwantów.

Aby przygotować bitą śmietanę, potrzebujesz:- szklankę mocno schłodzonej śmietanki 30 lub 36%,- czubatą łyżkę cukru pudru

Zimną śmietankę miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania sztywnej pianki. Dodaj przesiany cukier puder i ubijaj na mniejszych obrotach, do momentu całkowitego połączenia produktów. Bita śmietana do gofrów gotowa!

Na przygotowanego wcześniej i ostudzonego gofra połóż bitą śmietanę oraz pokrojone truskawki.Smacznego!

Tagi: