Smakosze.pl Przepisy Gołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minut
Screen filmu na kanale Czas Smakosza na YouTube

Gołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minut

18 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki są bez dwóch zdań jednym z najbardziej popularnych w Polsce dań. Ich ruska wersja najbardziej różni się sposobem wykorzystania kapusty - nie zawija się w nią farszu, tylko dodaje posiekane liście bezpośrednio do mięsa. Takie gołąbki są delikatne i znacznie mniej wymagające w kontekście wysiłku.

Gołąbki po rusku - prawdopodobnie jeszcze ich nie jadłeś

Każdy z pewnością wie jak wyglądają i smakują tradycyjne gołąbki. Owinięty w liście kapusty mięsny farsz z ryżem i ugotowany w pomidorowym sosie. Takie danie jest uwielbianie przez miliony Polaków, a część z nich z pewnością jada je przynajmniej jednego dnia w tygodniu.

Ruskie pierogi, choć nazwa może przypominać ruskie pierogi, nie zawierają jednak ani białego twarogu, ani ziemniaków. Wykorzystanie liści kapusty jako składnik farszu skutecznie skraca czas przygotowania i mocno zmienia ich smak w porównaniu do klasyki.

Kluczowym etapem przygotowania tego dania jest wyciągnięcie nadmiaru wody z kapusty przy pomocy soli. Dzięki temu liście zachowują odrobinę chrupkości, lecz zdecydowanie w fakturze dominuje delikatność.

Przepis jest banalnie prosty i wymaga tak naprawdę jedynie połączenia wszystkich składników i wrzucenia ich do piekarnika. Doskonały przepis zaprezentowano na kanale Czas Smakosza na YouTube, skąd pochodzi także powyższy screen.

Przepis na gołąbki po rusku

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowe

  • 1 kg kapusty

  • 3 duże marchewki

  • 2 duże cebule

  • 5 jajek

  • 1/2 szklanki grysiku pszennego

  • olej

  • mąka

  • pieprz

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • pół litra bulionu warzywnego

Zacznij od umycia i poszatkowania kapusty w drobne kawałki. Przełóż je do miski, posyp sporą ilością soli, ugniataj przez kilka minut i odstaw, aż wycieknie z niej sporo wody. W między czasie zajmij się przygotowywaniem reszty składników.

Marchew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Mięso wraz z cebulą i marchewką dodaj do odsączonej z wody kapusty. Do miski wrzuć także przyprawy, grysik oraz jajka. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.

Z masy uformuj kotlety, obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru z każdej strony. Naczynie do pieczenia wyłóż liśćmi kapusty, a na nie połóż podsmażone gołąbki. Zalej je bulionem.

Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami, sosem z pieczenia i zieleniną dla dekoracji. Smacznego.

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj:

[ EMBED-5 ]

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy