Gulasz z bakłażana, czyli jednogarnkowa wersja gulaszu dla wegetarian
Gulasz z bakłażana czyli jednogarnkowawersja gulaszu dla wegetarian ======================================================================
Bakłażan – niskokaloryczne warzywo bogate w antyoksydanty
Bakłażan to warzywo, w 90% składające się z wody, popularne w kuchni francuskiej, gruzińskiej, indyjskiej i greckiej. Znany również jako oberżyna, psianka podłużonaalbo jajko krzewiaste. Ubogie w tłuszcz i węglowodany, jednocześnie bogate w przeciwstarzeniowe antyoksydanty , neutralizujące wolne rodniki. Jedną znajwiększych zalet bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się nieco ponad 20 kcal.Ze zdrowotnego punktu widzenia, spożywanie oberżyny obniża poziom cholesterolu , wykazuje detoksykujące działanie na organizm oraz poprawia przemianę materii.Całe te bogactwo znajduje się w skórce bakłażana, która zwiera związki fenolowe, które poprawiają funkcjonowanie organizmu człowieka. Ponadto, naukowo udowodniona obecność związku o nazwie nasunina, ogranicza tworzenie się komórek rakowych. Ciekawostką jest fakt, że bakłażan, uważany jest za afrodyzjak, stąd można spotkać się z jego alternatywną nazwą „gruszka miłości”. Proponujemy więc kilka przepisów na gulasz z tym wyjątkowym składnikiem, który w połączeniu z innymi, zapewni nam moc doznań, nie tylko smakowych…
Gulasz z bakłażana – przepis podstawowy
Jednogarnkowa potrawa , idealna na lekką kolację lub lunch, polecana dla wegetarian lub osób na diecie bezglutenowej. Bazowy przepis jest podstawą dowielu wariacji tego gulaszu, który można wzbogacać o różne warzywa, jak również mięso.
Składniki na 6 porcji: • 3 bakłażany• 5 łyżek oliwy• 2 cebule• 3 ząbki czosnku• 1 czerwona i żółta papryka• 1 łyżka soku z cytryny• 1 łyżeczka mielonej wędzonej i słodkiej papryki• Opcjonalnie kolendra, koperek, ziele angielskie• 800 g świeżych pomidorów (lub 2 puszki krojonych / pellati)• 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • pieprz do smaku
Potrzebne akcesoria: • Szeroki garnek lub głęboka patelnia / wok – opcjonalnie głęboka patelnia z grubym dnem
Sposób przygotowania gulaszu z bakłażana:
• Bakłażany umyć i pokroić na plasterki grubości ok 1 cm. Posypać je z dwóch stron i odłożyć na ok. 20 - 30 minut, aż warzywo puści wodę• W dużym garnku lub na dużej patelni, pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać, pilnując, by nie przypalić.• Jak cebula z czosnkiem się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną oraz żółtą paprykę. Smażyć przez kilka minut, co chwilę mieszając.• Bakłażana odsączyć z wody i pokroić w kostkę. Dodać go do garnka z papryką i wlać trochę oliwy. Dusić gulasz przez ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając.• Można potrawę lekko podlewać bulionem warzywnym.• W trakcie smażenia dodać sok z cytryny, doprawić obydwiema paprykami w proszku i czarnym pieprzem (soli nie trzeba już dodawać bo bakłażan wchłonął już sól).• Obrane ze skórki pomidory lub pokrojone pomidory z puszki dodać do garnka z bakłażanem i paprykami• Dodać koncentrat pomidorowy / pasattę, wymieszać i zagotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut aż bakłażan i wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sprawdzić doprawienie solą i pieprzem.
Różne warianty fit gulaszu z bakłażana oraz proponowanedodatki
Podstawowy przepis na wege gulasz z bakłażana w wersji wegetariańskiej, można dowolnie łączyć z różnymi warzywami i dodatkami, tworząc zupełnie nowe jego wersje:• Gulasz z bakłażana z ciecierzycą• Gulasz z bakłażanem i pieczarkami• Gulasz z bakłażanem i cukiniąWe wszystkich tych wersjach, dodatkowe warzywa dodajemy na etapie smażenia warzyw, przed dodaniem przecieru pomidorowego, doprawiając do smaku wedle uznania.Gulasz w takich wersjach idealnie komponuje się z kaszą, makaronem, ryżem, ziemniakami lub kluseczkami gnocchi.Powyższe propozycje są też dobrą podstawą dla wersji mięsno-warzywnych.
Gulasz z bakłażana z kurczakiem
Wersja warzywnego gulaszu z dodatkiem kurczaka , co wzbogaca potrawę o dużą ilość białka i kolejne wartości odżywcze. Pożywna i sycąca alternatywa dla wegegulaszu, idealna z aromatem wędzonej papryki oraz z dodatkiem makaronu, pieczywa lub kaszy.
Składniki na 6 porcji: • 2 podwójne piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze)• 3 średniej wielkości bakłażany• 5 łyżek oliwy• 2 cebule• 3 ząbki czosnku• 1 czerwona papryka• Opcjonalnie dodatkowe warzywa: pieczarki, por, marchew• 1 łyżka soku z cytryny• 1 łyżeczka mielonej wędzonej i słodkiej papryki• 800 g świeżych pomidorów (lub 2 puszki krojonych / pellati)• 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki• Pieprz cayenne, tymianek do smaku
Sposób przygotowania gulaszu z bakłażana:
• Przygotowanie gulaszu rozpoczynamy od pokrojenia kurczaka na kostkę lub paski (wedle uznania), lekko oprószając solą, można również użyć przyprawy do kurczaka.• Podsmażamy kurczaka aż do odparowania wody (kurczak powinien lekko się zrumienić)• Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, dusimy wszystko razem do zeszklenia cebuli• Kolejne kroki są identyczne jak w bazowym przepisie na gulasz z bakłażanem (dodajemy pokrojone warzywa i dusimy wszystko razem)• Po 15 minutach duszenia warzyw z kurczakiem, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy zgodnie z uznaniem. Ta wersja gulaszu powinna być lekko pikantna.
Przydatne wskazówki dotyczące bakłażana i potrawna jego bazie:
• Smażenie warzyw do gulaszu zaczynamy od najtwardszego na tych najbardziej miękkich kończąc, np. najpierw dodajemy paprykę a na samym końcu pieczarki• Do mięsnej wersji można użyć zamiast kurczaka, wieprzowinę. Należy wtedy odpowiednio dłużej dusić mięso przed dołożeniem warzyw.• Użycie liścia laurowego i ziela angielskiego w mięsnej wersji, wzbogaci smak potrawy• Świeży bakłażan na jędrny miąższ, elastyczną, błyszczącą i pozbawioną plam skórkę, której nie należy obierać (wystarczy go umyć i pozbawić gniazda kwiatowego, które jest trujące• Oberżyna idealnie komponuje się z arabskimi lub śródziemnomorskimi przyprawami i dodatkami• Solenie bakłażana przed obróbką (najlepiej dwukrotne) zapewnia mniejszą chłonność warzywa, która jest zwykle bardzo duża (bakłażan wchłania m.in., tłuszcz). Zabieg ten zmniejsza również zawartość goryczki w warzywie.