Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nacieram nimi schab i wkładam do piekarnika. Taki obiad podam w Niedzielę Palmową
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.04.2025 19:24

Nacieram nimi schab i wkładam do piekarnika. Taki obiad podam w Niedzielę Palmową

pieczony schab
fot. Canva

Święta Wielkanocne obchodzimy tak długo, że może zabraknąć pomysłów na menu. Na Niedzielę Palmową dobrze jest sięgnąć po taki przepis na pieczony schab. Ma on jedną wielką zaletę.

Pieczony schab na Niedzielę Palmową

Niedziela Palmowa to niby jeszcze nie święta, a do tego środek gorączki przygotowań. A jednak to ważna uroczystość, a przy tym niedziela, którą dobrze jest uczcić niezwykłym obiadem. Wtedy świetnie sprawdzi się taki pieczony schab.

Dlaczego świetnie? Ano dlatego, że jeśli zdarzy się, że nieco go zostanie – nie ma problemu. Takie danie idealnie smakuje na zimno, jako wędlina. Niektórzy wręcz przygotowują go z taką intencją, a później biją po łapach przedświątecznych podjadaczy, skuszonych niezwykłym aromatem gorącej schabowej pieczeni.

schab na obiad

Ta sałatka zaskoczy Cię kolorem i pysznym smakiem. Jarzynowa może się schować

Schab z piekarnika

Taki schab należy natrzeć ziołami i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zachowa najwięcej soku podczas pieczenia, jeśli do piekarnika wstawimy go w foliowym rękawie. Warto później bardzo ostrożnie wyjmować mięso, by nie stracić najpyszniejszego – galaretki, która zawiera w sobie esencję smaku.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 30 ml soku z cytryny
  • 30 ml oliwy

schab w folii

Schab pieczony w rękawie

Sok z cytryny i oliwę wlewamy do małego słoiczka. Dokładnie zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by ciecze połączyły się w gładką, mętną emulsję. Do słoiczka dodajemy przyprawy i mieszamy na gładką pastę.

Marynatą nacieramy dokładnie oczyszczony i umyty schab. By lepiej spenetrowała mięso, można je ponacinać do połowy wysokości. Jeśli jednak chcemy uzyskać foremną wędlinę, należy tego zaniechać.

surowy schab

Schab owijamy folią kuchenną i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej zaś – na całą noc. Rano wyjmujemy go na blat i doprowadzamy do temperatury pokojowej.

Schab układamy w rękawie i zawiązujemy z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu przez ok. 80 minut. Mięso podajemy w sosie własnym na gorąco.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z białej kiełbasy i parzybrodę z młodej kapusty.

pieczony schab w ziołach