Zupa gyros to hit w moim domu. Bije na głowę ogórkową i krupnik

Zupa to prawdziwy przysmak Polaków. Jest pierwszym daniem obiadu, składającego się z dwóch potraw, a przepisów na nie jest mnóstwo. Jedliście z pewnością kiedyś sałatkę gyros, a zupę? Jeśli nie, to koniecznie musicie jej spróbować, ponieważ jest pyszna i niesamowicie aromatyczna.
Zupa klasycznym polskim daniem
Zupa jest potrawą, która gości na polskich stołach bardzo często. Nic dziwnego. Dlaczego Polacy tak bardzo je uwielbiają?
Przede wszystkim, że najczęściej są lekkie, a do tego łatwe przygotowaniu. Zazwyczaj są też stosunkowo tanie, więc podczas kupowania składników nie ucierpi nasz portfel. Ponadto wiele zup posiada nie tylko walory smakowe, ale również lecznicze. Między innymi rosół, który odpowiednio rozgrzeje nasz organizm podczas zimnych wieczorów.

Zupa gyros jest niesamowicie aromatyczna z mocno wyczuwalnymi przyprawami. Sałatkę już znacie, teraz pora poznać inną wersję tego dania. Przedstawiamy Wam przepis na ten rarytas.
Nacieram nimi schab i wkładam do piekarnika. Taki obiad podam w Niedzielę PalmowąZupa gyros idealna na obiad
Jeśli zastanawiacie się co przygotować na obiad, to weźcie pod uwagę zupę gyros. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 650 g fileta z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 7 łyżeczek przyprawy gyros
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- suszony tymianek
- 2 cebule
- 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 200 g śmietany 30%
- 100 g śmietany 18%
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółtka papryka
- 300 ml sosu słodko-pikantnego
- starty ser mozzarella
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 600 ml wody
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną zupę gyros?
Zupa z kurczakiem to świetny materiał na obiad.
W pierwszej kolejności w dużej misce dokładnie mieszamy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, przyprawę gyros i zioła prowansalskie. Całość odstawiamy na godzinę, aby smaki mogły się połączyć.
Po tym czasie smażmy kurczaka na oliwie do momentu, aż ładnie się zarumieni i nie będzie surowy. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Po chwili dodajemy jedną i drugą śmietanę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

W międzyczasie kroimy cebulę w grubszą kostkę, smażymy ją w dużym garnku do momentu, aż się zeszkli i dodajemy wszystkie papryki pokrojone w krótkie paski. Wszystko chwilkę smażymy, po czym wlewamy wodę, sos i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy, aż serek się rozpuści. Na koniec przekładamy do garnka również kurczaka połączonego ze śmietaną i innymi składnikami. Całość chwilę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz mieszamy.
Tak przygotowaną zupę gyros posypujemy startym serem i podajemy w głębokim talerzu.
Sprawdź przepis na kurczaka z kapustą i sosem. Zobacz, co warto dodać do mięsa z niedzielnego rosołu.






































