Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta sałatka zaskoczy Cię kolorem i pysznym smakiem. Jarzynowa może się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.04.2025 19:13

Ta sałatka zaskoczy Cię kolorem i pysznym smakiem. Jarzynowa może się schować

sałatka z burakiem
Fot. Anna Zyśk

Sałatki to z założenia superproste i całkiem zdrowe dodatki. Dlatego dobrze, że znajdują się na naszych świątecznych stołach. Z tym przepisem w naszym sałatkowym świecie może dokonać się mała rewolucja.

Niezwykła sałatka

Ania Zyśk, autorka profilu kulinarnego jedz.pysznie na Instagramie, zabiera nas w sałatkową podróż. Przełamujemy tu monotonię typowych jarzynowych, opartych o wygotowane warzywa z rosołu. W klasycznej świątecznej sałatce nie ma oczywiście nic złego. Jednak z pewnością nie ma też nic złego w różnorodności.

Zwłaszcza jeśli oznacza ona częstsze jedzenie buraka. Jego wysoka zawartość żelaza to wsparcie dla produkcji czerwonych krwinek. Warzywo jest także bogate w błonnik, jest więc obowiązkową pozycją w każdym posiłku, bo reguluje trawienie i obniża poziom cukru we krwi po jedzeniu. Buraki są też ważne w diecie osób z nadciśnieniem i kłopotami z cholesterolem.

Zamówił schabowego w studenckim barze. Nie mógł uwierzyć, jak podano ziemniaki

Sałatka buraczana Ani Zyśk

Ania Zyśk proponuje nam więc sałatkę z buraków i jajek, które z kolei wnoszą od siebie dobrze przyswajalne białko. Do smaku stosujemy sos jogurtowo-majonezowy. Można też pominąć majonez, by odjąć tej przekąsce sporo kalorii.

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g buraków gotowanych
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 40 g majonezu
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 70 g cebuli
  • Sól, pieprz

Świąteczna sałatka warzywna

Krok 1. Ugotowane buraki i ogórka konserwowego kroimy w kostkę.

krojenie buraków
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Jajka i cebulę siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do miski.

krojenie jajek
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Do warzyw dodajemy majonez i jogurt, przyprawiamy solą i pieprzem.

sos do sałatki
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, by nabrała koloru.

mieszanie sałatki
Fot. Anna Zyśk