Ta sałatka zaskoczy Cię kolorem i pysznym smakiem. Jarzynowa może się schować

Sałatki to z założenia superproste i całkiem zdrowe dodatki. Dlatego dobrze, że znajdują się na naszych świątecznych stołach. Z tym przepisem w naszym sałatkowym świecie może dokonać się mała rewolucja.
Niezwykła sałatka
Ania Zyśk, autorka profilu kulinarnego jedz.pysznie na Instagramie, zabiera nas w sałatkową podróż. Przełamujemy tu monotonię typowych jarzynowych, opartych o wygotowane warzywa z rosołu. W klasycznej świątecznej sałatce nie ma oczywiście nic złego. Jednak z pewnością nie ma też nic złego w różnorodności.
Zwłaszcza jeśli oznacza ona częstsze jedzenie buraka. Jego wysoka zawartość żelaza to wsparcie dla produkcji czerwonych krwinek. Warzywo jest także bogate w błonnik, jest więc obowiązkową pozycją w każdym posiłku, bo reguluje trawienie i obniża poziom cukru we krwi po jedzeniu. Buraki są też ważne w diecie osób z nadciśnieniem i kłopotami z cholesterolem.
Sałatka buraczana Ani Zyśk
Ania Zyśk proponuje nam więc sałatkę z buraków i jajek, które z kolei wnoszą od siebie dobrze przyswajalne białko. Do smaku stosujemy sos jogurtowo-majonezowy. Można też pominąć majonez, by odjąć tej przekąsce sporo kalorii.
Składniki
- 4 jajka
- 200 g buraków gotowanych
- 150 g ogórków konserwowych
- 40 g majonezu
- 30 g jogurtu naturalnego
- 70 g cebuli
- Sól, pieprz
Świąteczna sałatka warzywna
Krok 1. Ugotowane buraki i ogórka konserwowego kroimy w kostkę.

Krok 2. Jajka i cebulę siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do miski.

Krok 3. Do warzyw dodajemy majonez i jogurt, przyprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4. Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, by nabrała koloru.






































