Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym z chili
pixabay.com

Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym z chili

Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym z chili to danie, którym zaskoczysz znajomych. Dobrze przyrządzony homar ma bardzo intensywny smak oraz nadaje się idealnie na romantyczną kolację we dwoje. Jak przygotować homara zapiekanego z masłem czosnkowo-limonkowym z chili?

Właściwości odżywcze homara

Homar ma znikomą zawartość tłuszczu i jest dobrej jakości mięsem. Homar jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki nim wykazuje korzystne działanie szczególnie na układ sercowo-naczyniowy: reguluje pracę tętnic, zmniejsza zdolność płytek krwi do zlepiania się, a tym samym ogranicza możliwość powstawania zakrzepów krwi, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym z chili - składniki

  • chrupiące pieczywo,
  • 600-700 g świeżego lub mrożonego homara,
  • majonez do posmarowania pieczywa (opcjonalnie),
  • limonka do skropienia.

Składniki do przygotowania masła czosnkowo-limonkowego z chilli:

  • 1 ząbek czosnku, starty na drobnej tarce,
  • 80 g masła (bardzo miękkiego),
  • 1/2 lub 1 cała papryczka chili (bez nasion, starta),
  • 1 i 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • skórka z 1 limonki,
  • 1 łyżeczka płatków chili.


Przygotowanie homara zapiekanego z masłem czosnkowo-limonkowym z chili

Masło czosnkowe i chili: Wymieszaj miękkie masło z natką pietruszki, skórką z limonki (startą), mielonym czosnkiem, solą i pieprzem, chili w proszku i płatkami chili.

Dokładnie rozmroź homara i pozostaw w temperaturze pokojowej. Wypłucz i wysusz. Połóż go na brzuchu i ostrym nożem przetnij na pół od głowy do połowy ciała. Odwróć i przetnij na pół wzdłuż, tym razem od ogona. Możesz użyć nożyczek kuchennych lub specjalnych szczypiec do skorupiaków. Opłucz obie połówki tułowia pod bieżącą wodą, usuń wnętrze (zielone i białe części) i pozostaw biały miąższ na zewnętrznej powłoce. Dokładnie osusz na ręcznikach papierowych. Złam lub odetnij kończyny i rozetnij szczypce, aby odsłonić mięso.


Rozgrzej grill w piekarniku do średniej mocy. Umieść wszystkie części homara w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, ściętą stroną i mięsem do góry. Posmaruj homara 3/4 przygotowanego masła i wstaw do górnej części piekarnika na 10-12 minut.


Podawaj bezpośrednio z naczynia w którym go przyrządziłeś, wlej pozostałe stopione masło i dodaj limonkę.

Następny artykuł