Smakosze.pl Porady Ile smażyć pierś z indyka?
canva/Mykola Lunov

Ile smażyć pierś z indyka?

14 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Smażone piersi z indyka to pomysł na pyszny, pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, soczyste mięso usmażysz w ziołach i przyprawach lub w chrupiącej panierce z bułki tartej, za każdym razem wychodzi doskonale. Ile smażyć pierś z kurczaka, aby była smaczna i delikatna?

Piersi z indyka są większe od piersi z kurczaka i zawierają o wiele więcej białka. Są również najzdrowszym mięsem drobiowym. Dzieje się tak dlatego, że nawet hodowlane indyki nie mogą być sztucznie dokarmiane, co wpływa na jakość mięsa. Indyk, w przeciwieństwie do czerwonego mięsa, jest lekkostrawny i nie podnosi poziomu złego cholesterolu.

Indyka możesz smażyć, gotować, piec, grillować. Przygotujesz z niego niezwykle aromatyczny i zdrowy rosół , kotlety w panierce, smażone filety do obiadu oraz lekkie i zdrowsze kotlety mielone . Przed obróbką termiczną koniecznie dopraw mięso czosnkiem, świeżymi ziołami, oliwą, solą i pieprzem.

Ile smażyć pierś z indyka?

Panierowane piersi z indyka smaż 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu, jeśli chcesz przygotować filety bez panierki w ziołach, indyka smaż od 3 do 4 minut z każdej strony.

Pierś z indyka

Mięso smaż na maśle klarowanym lub oleju roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia, aby filet był soczysty i delikatny w środku i się nie przypalił.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy