Smakosze.pl Dieta 57-latka piła przez 2 tygodnie sok z cytryny z imbirem i czosnkiem. Pochwaliła się spektakularnymi efektami
Pixabay / SuKaduna

57-latka piła przez 2 tygodnie sok z cytryny z imbirem i czosnkiem. Pochwaliła się spektakularnymi efektami

15 listopada 2020
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że imbir powszechnie uchodzi za niezwykle zdrowy produkt spożywczy i chętnie używamy go w okresie jesienno-zimowym. Mało kto spodziewałby się, że za jego sprawą można znacząco schudnąć.

Przekonała się o tym Pani Bożena, której udało się pozbyć 12 kilogramów. 57-latka przygotowała wyjątkowy przepis na wodę, której jednym ze składników był właśnie imbir i po ujrzeniu efektów, podzieliła się swoją recepturą w internecie.

Bożena postawiła na imbir z czosnkiem i cytryną. Też się skusisz?

Imbir często gości w kulinariach. Jego walory smakowe doceniamy w daniach kuchni azjatyckiej. Nie od dziś wiadomo, że korzenie tej rośliny w pozytywny sposób wpływają na nasz organizm. Dzieje się tak za sprawą zawartości istotnych składników odżywczych takich jak witaminy i minerały. Ponadto imbir również przyśpiesza metabolizm.

Bożena od dłuższego czasu starała się stracić na wadze. W końcu sięgnęła po imbir z dodatkiem czosnku i cytryny. Efekty, które osiągnęła, przyprawiły ją o niemałe zdziwienie. Waga wskazywała 12 kilogramów mniej. Kobieta od razu postanowiła podzielić się swoim przepisem w sieci.

Imbir w takim wydaniu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet osoby, które na co dzień nie spędzają czasu w kuchni, dadzą sobie z nim radę. Najpierw jednak musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 cm korzenia imbiru

  • 2 cytryny

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 litr wody

Imbir w niecodziennej odsłonie

Mikstura, w której pierwsze skrzypce gra imbir nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku cytryny przekrajamy na pół i wyciskamy z nich sok. Ząbki czosnku musimy drobno posiekać lub wycisnąć.

Imbir drobno kroimy lub trzemy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy wodę i umieszczamy w niej skórki z cytryny. Pamiętajmy o ich uprzednim umyciu. Kiedy woda już się zagotuje, dodajemy do niej czosnek i imbir.

Garnek przykrywamy i wyłączamy ogień. W takich warunkach imbir i czosnek pozostawiamy na 25 minut. Po tym czasie naszą mieszankę odcedzamy przy użyciu sitka. Następnie dolewamy do niej wcześnie wyciśnięty sok z cytryny.

Miksturę przelewamy do słoika i zakręcamy. Warto pić codziennie 200 ml na czczo przez 2 tygodnie. Następnie robimy 10 dni przerwy i kontynuujemy spożywanie napoju przez kolejne 2 tygodnie. Wskazany jest codzienny ruch i nieobjadanie się. Soku powinny unikać osoby z nadciśnieniem. Musimy z niego zrezygnować również wtedy, gdy wywołuje on u nas problemy żołądkowe.

Źródło: Smak dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy