Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > To najzdrowsze warzywo, a Polacy wciąż go nie znają. Dla zdrowego serca jest niezastąpione
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.04.2025 11:24

To najzdrowsze warzywo, a Polacy wciąż go nie znają. Dla zdrowego serca jest niezastąpione

jarmuż
Fot. Shutterstock

Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, powinien dodać do swojej diety warzywa. Wśród nich powinny znaleźć się nie tylko te najbardziej znane, czyli pomidory, ogórki i sałata, ale też te, które są zdrowe, ale z jakiegoś powodu są pomijane. Jednym z nich jest jarmuż, który ma ogrom składników odżywczych i właściwości. To aż żal nie mieć go w swoim jadłospisie. 

Jarmuż nieznany

Jeszcze kilka lat temu zakup specyficznych lub nieuprawianych w Polsce warzyw, było niemożliwe lub graniczyło z cudem. Na całe szczęście ta sytuacja zmieniła się diametralnie. Obecnie prawie każdy supermarket, a nawet mniejsze warzywniaki dysponują asortymentem, który wielu konsumentom jest po prostu nieznany.

Podobnie jest w wypadku jarmużu, o którym być może każdy słyszał, ale rzadko kiedy dodał do swojej diety. To spory błąd, ponieważ warzywo jest rodzajem kapusty, która jest zdrowa, a w dodatku można przygotować ją na wiele sposobów. Co ciekawe, jarmużowi przypisuje się cechę superfood. W ten sposób oznacza się warzywa, które są pochodzenia naturalnego i nie są w żaden sposób przetworzone, a mimo to zawierają cenne witaminy, minerały i inne substancje odżywcze. Żywność tego rodzaju ma także korzystny, realny wpływ na zdrowie. 

jar muż.jpg
Fot. Canva
Zapomnij o smażeniu. Najlepsze placki z jabłkami zrobisz w piekarniku bez zbędnego tłuszczu

Bogactwo witamin i właściwości, czyli jarmuż

Przypisanie jarmużowi cech najlepszego warzywa nie jest w jego wypadku żadnym nadużyciem. Przyjrzyjmy się jego składowi, a wszystko się jasne i klarowane. Ten rodzaj kapusty zawiera witaminę K. Składnik odpowiada między innymi za poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego oraz za kości. Warzywo bogate jest również w witaminę C, która, jak powszechnie wiadomo, odpowiada za odporność organizmu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jarmuż zawiera przeciwutleniacze. Składnik odpowiada za pozbycie się wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych. Ponadto wysoka zawartość żelaza zapobiega i wspomaga leczenie anemii. 

ja rmóż.jpg
Fot. Canva

Dieta z jarmużem

Choć jarmuż powinien znaleźć w diecie każdego, o dodaniu go do swojego jadłospisu powinny pomyśleć osoby, które mierzą się z chorobami serca. Warzywo, przez zawarty w nim potas, jest w stanie obniżyć ciśnienie krwi, a także zapobiec miażdżycy. Związki zawarte w jarmużu chronią i dbają o naczynia krwionośne.

Aby ten cenny składnik spełniał wszystkie wymienione funkcje i miał właściwości, należy odpowiednio go przygotować. Jarmuż można spożywać na surowo oraz po obróbce cieplnej. Dzięki temu może być zarówno składnikiem sałatek, jak i domowego pesto lub koktajlu. Bez problemu można przygotować z niego także lekką zupę. Fani tego składnika radzą także, aby podać go a obiad zamiast surówki. Wystarczy ugotować go na parze lub blanszować i zaserwować bez żadnych dodatków.

Niedawno informowaliśmy o rzadko spotykanych i cennych grzybach, które pojawiły się w lasach. Informowaliśmy także o podwyżkach cen na święta

sałatka.jpg
Fot. Canva