Polacy sypią do żurku, a to najgorszy możliwy dodatek. Zwiększa ryzyko nadciśnienia

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo przeżyjemy Triduum Paschalne, poświęcimy pokarmy, będziemy świętować zmartwychwstanie Chrystusa, a potem zasiądziemy do świątecznego stołu. Dlatego też warto wiedzieć, jakie dania przygotować. Żurek to klasyk, jednak należy wiedzieć, czego lepiej do niego nie dodawać.
Wielkanocne przysmaki na świątecznym stole
Wielkanoc to magiczny czas. Dzięki niesamowitym potrawom, które podbijają podniebienia, możemy cieszyć się w pełni świątecznym klimatem. Nie można również pominąć charakterystycznych ozdób takich jak między innymi pisanki, które dodają uroku całemu przedsięwzięciu.

Każdy ma swoje własne przepisy i sposoby na to, jak przygotować niebagatelne dania, które będą zachwycać swoim smakiem. Jedną z takich potraw jest żurek, który obowiązkowo powinien znaleźć się na wielkanocnym stole. Warto jednak wiedzieć, czego do tej zupy nie dodawać, aby nie zepsuć smaku i aromatu. Koniecznie musicie być tego świadomi. Jaki jest najgorszy dodatek do żurku?
To ciasto z jabłkami jest 100 razy smaczniejsze niż szarlotka. Rodzina je uwielbiaLepiej nie dodawać soli do żurku
Jak wiadomo, zupa musi być odpowiednio doprawiona. Jednak warto wiedzieć o tym, żeby z tym nie przesadzać. Oczywiście eksperymenty w kuchni są bardzo często wskazane, jednak trzeba to robić z rozwagą. Jedną z przypraw, na którą warto uważać, jest sól.
Czy warto solić żurek? Oczywiście podbija ona smak całej potrawy, jednak należy wiedzieć o czymś jeszcze. Powszechnie wiadomo, że dzienna dawka spożycia soli nie powinna przekraczać 5 g. Dlaczego warto z nią uważać? Przede wszystkim ze względu na jej działanie na organizm. Jej przedawkowanie uszkadza nerki oraz naczynia krwionośne, a to z kolei może prowadzić do nadciśnienia tętniczego krwi, co może wiązać się z ryzykiem wystąpienia zawału lub udaru.
Polacy natomiast stosują sól w potrawach na potęgę. Jak przestać to robić? Istnieją również inne przyprawy, które równie dobrze wzbogacą smak przygotowanej zupy.

Dalsza część tekstu pod filmem.
Co zamiast soli?
To, że nadmiar soli jest niebezpieczny dla naszego zdrowia, nie oznacza jednak, że powinniśmy całkiem z niej zrezygnować. Warto ja natomiast ograniczyć. Kwas dodawany do żurku sam w sobie jest słony, podobnie kiełbasa. Nie ma więc potrzeby ponownie stosować tej przyprawy. Jak zatem przestać solić? Wystarczy, że stopniowo zaczniemy zmniejszać jej ilość, którą dodajemy do danej potrawy. Pamiętajmy również o tym, że w kuchni mamy także inne przyprawy, które także mogą wzbogacić smak zupy.
Są to między innymi majeranek, pieprz czy kminek. Nie ma jednak określonej recepty na to, co można dodawać do żurku, a czego nie. Warto więc eksperymentować do momentu, aż znajdziemy odpowiednią recepturę. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilością przypraw i dodawać je w granicach zdrowego rozsądku.
Sprawdź przepis na pyszną zupę dyniową. Zobacz, jak zrobić smakowitą surówkę z kapusty pekińskiej.






































