Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Majonez z jajek na twardo jest lżejszy, niż klasyczny. Bez trudu zrobisz go w domu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.04.2025 17:39

Majonez z jajek na twardo jest lżejszy, niż klasyczny. Bez trudu zrobisz go w domu

Kobieta obiera jajko
Fot. Shutterstock

Święta nie mogą obyć się bez majonezu. Zamiast kupować wypełnione konserwantami gotowce, przygotuj ten kultowy sos w domu. Nie ma opcji, że się nie uda, bowiem głównym składnikiem są nie świeże, ale ugotowane na twardo jajka. Będziesz się nim cieszyć nie tylko w Wielkanoc, ale cały rok.

Majonez z ugotowanych jajek

Majonezów w sklepach jest całe zatrzęsienie. Niemal każdy z nas ma swój ulubiony. Mina może jednak zrzednąć, kiedy spojrzymy na tył etykiety i przeczytamy skład. Wielu producentów dodaje do swoich sosów składniki, które nie powinny się tam znaleźć. Chodzi chociażby o skrobię modyfikowaną, która maskuje niedobór jajek w majonezie, lub nadmiar soli.

Przygotowanie domowego majonezu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Daje nam pełną kontrolę nad składnikami, a do tego możemy doprawić sos wedle własnych upodobań. Majonez z ugotowanych jajek nie wymaga ubijania, jak wersja klasyczna, dzięki czemu wyjdzie zawsze i każdemu. Lekki, pyszny i niezawodny- taki właśnie jest majonez z poniższego przepisu.

domowy majonez
Fot. Canva
Ziemniak zaczął kiełkować i marszczyć się? Zastanów się 2 razy zanim go zjesz

Lekki majonez z ugotowanych jajek

Majonez z ugotowanych jajek ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę. Do jego przygotowania potrzebujemy dużo mniej oleju, niż w przypadku wersji klasycznej. Mniej oleju to mniej kalorii, a mniej kalorii to lżejsze i mniej tuczące jedzenie. Majonez zjadany bez wyrzutów sumienia? Poniżej znajdziesz listę składników do jego przygotowania.

Dalsza część przepisu pod filmem.

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

Jak zrobić majonez z ugotowanych jajek?

Ugotowane jajka obierz ze skorupek. Poczekaj, aż ostygną. Wtedy podziel je na mniejsze części i włóż do blendera.

Do jajek dodaj wodę, olej i ocet. Dołóż też musztardę. Dopraw do smaku solą.

Wszystkie składniki starannie zblenduj. Spróbuj majonezu i w razie konieczności dopraw go dodatkowo solą. Przełóż do słoiczka i spożyj w ciągu 3 dni od przygotowania.

Sprawdź jak zdrowo zagęścić sos oraz jak ugotować idealnie biały kalafior.

słoik majonezu.jpg
Fot. Canva