Majonez z jajek na twardo jest lżejszy, niż klasyczny. Bez trudu zrobisz go w domu

Święta nie mogą obyć się bez majonezu. Zamiast kupować wypełnione konserwantami gotowce, przygotuj ten kultowy sos w domu. Nie ma opcji, że się nie uda, bowiem głównym składnikiem są nie świeże, ale ugotowane na twardo jajka. Będziesz się nim cieszyć nie tylko w Wielkanoc, ale cały rok.
Majonez z ugotowanych jajek
Majonezów w sklepach jest całe zatrzęsienie. Niemal każdy z nas ma swój ulubiony. Mina może jednak zrzednąć, kiedy spojrzymy na tył etykiety i przeczytamy skład. Wielu producentów dodaje do swoich sosów składniki, które nie powinny się tam znaleźć. Chodzi chociażby o skrobię modyfikowaną, która maskuje niedobór jajek w majonezie, lub nadmiar soli.
Przygotowanie domowego majonezu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Daje nam pełną kontrolę nad składnikami, a do tego możemy doprawić sos wedle własnych upodobań. Majonez z ugotowanych jajek nie wymaga ubijania, jak wersja klasyczna, dzięki czemu wyjdzie zawsze i każdemu. Lekki, pyszny i niezawodny- taki właśnie jest majonez z poniższego przepisu.

Lekki majonez z ugotowanych jajek
Majonez z ugotowanych jajek ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę. Do jego przygotowania potrzebujemy dużo mniej oleju, niż w przypadku wersji klasycznej. Mniej oleju to mniej kalorii, a mniej kalorii to lżejsze i mniej tuczące jedzenie. Majonez zjadany bez wyrzutów sumienia? Poniżej znajdziesz listę składników do jego przygotowania.
Dalsza część przepisu pod filmem.
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu
- 2-3 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
Jak zrobić majonez z ugotowanych jajek?
Ugotowane jajka obierz ze skorupek. Poczekaj, aż ostygną. Wtedy podziel je na mniejsze części i włóż do blendera.
Do jajek dodaj wodę, olej i ocet. Dołóż też musztardę. Dopraw do smaku solą.
Wszystkie składniki starannie zblenduj. Spróbuj majonezu i w razie konieczności dopraw go dodatkowo solą. Przełóż do słoiczka i spożyj w ciągu 3 dni od przygotowania.
Sprawdź jak zdrowo zagęścić sos oraz jak ugotować idealnie biały kalafior.






































