Jajka sadzone bez tłuszczu
Jajka sadzone bez tłuszczu to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych na smalcu, maśle lub oleju. Jajka na wodzie są lekkostrawne, smaczne i zdrowe. To również prawdziwe źródło energii, jajka są więc idealne na śniadanie i obiad. Sprawdź, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu- lekko i smacznie.
Jajka to źródło białka i wielu witamin i minerałów. Z jajek przygotujesz wiele smacznych dań, które dodadzą Ci energii na cały poranek i resztę dnia. Mój pomysł na pyszne, pożywne i lekkie śniadanie? Jajka sadzone na wodzie z kromką pełnoziarnistego pieczywa i awokado. Taki posiłek dostarcza energii na wiele godzin.
Obiad z jajkiem sadzonym również nie musi być nudny. Zamiast ziemniaków i kefiru podaj jajka z ulubioną kaszą, szparagami , chipsami z boczku lub sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona prostym, ale niezwykle smacznym i pożywnym obiadem.
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu?
Na patelnię teflonową wlej wodę tak, aby jej warstwa nie przekraczała 1 cm, ustaw najmniejszą moc palnika. Zaczekaj chwilę, aby woda lekko się pogrzała i wbij jajka na patelnię.
Nie doprawiaj jajek podczas smażenia, smaż je kilka minut do uzyskania odpowiedniego dla siebie stopnia ścięcia. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, aby jajko się nie przypaliło. Dopraw jajko solą i pieprzem już na talerzu.