Smakosze.pl Porady Jajka sadzone bez tłuszczu
canva/cookelma

Jajka sadzone bez tłuszczu

29 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka sadzone bez tłuszczu to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych na smalcu, maśle lub oleju. Jajka na wodzie są lekkostrawne, smaczne i zdrowe. To również prawdziwe źródło energii, jajka są więc idealne na śniadanie i obiad. Sprawdź, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu- lekko i smacznie.

Jajka to źródło białka i wielu witamin i minerałów. Z jajek przygotujesz wiele smacznych dań, które dodadzą Ci energii na cały poranek i resztę dnia. Mój pomysł na pyszne, pożywne i lekkie śniadanie? Jajka sadzone na wodzie z kromką pełnoziarnistego pieczywa i awokado. Taki posiłek dostarcza energii na wiele godzin.

Obiad z jajkiem sadzonym również nie musi być nudny. Zamiast ziemniaków i kefiru podaj jajka z ulubioną kaszą, szparagami , chipsami z boczku lub sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona prostym, ale niezwykle smacznym i pożywnym obiadem.

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu?

Na patelnię teflonową wlej wodę tak, aby jej warstwa nie przekraczała 1 cm, ustaw najmniejszą moc palnika. Zaczekaj chwilę, aby woda lekko się pogrzała i wbij jajka na patelnię.

Jajka sadzone na wodzie z kanapką z awokado

Nie doprawiaj jajek podczas smażenia, smaż je kilka minut do uzyskania odpowiedniego dla siebie stopnia ścięcia. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, aby jajko się nie przypaliło. Dopraw jajko solą i pieprzem już na talerzu.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy