Sos pieczarkowy
Canva.com

Przepis na sos pieczarkowy, idealny do placków ziemniaczanych i mięs

Są w świecie kulinarnym potrawy banalne i proste ale tak smaczne, że nie można przejść obok nich obojętnie. Do tego opisu idealnie pasuje sos pieczarkowy. Mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka, że nie jest to nic specjalnego. Pieczarka, jako pospolity produkt grzybowy, dostępny cały rok na sklepowych półkach, już u nikogo nie budzi zachwytu. Śmietana, to również składnik, który kojarzy nam się z przeciętnością – jest dodawana praktycznie do każdej zupy i każdego sosu. Jednak połączenie tych dwóch rzeczy sprawia, że powstaje coś zupełnie niecodziennego.

Sos pieczarkowy można wykonać bardzo szybko. Wprawny kucharz potrafi dokonać tego w 5 minut. Jednak mimo swojej prostoty, a może właśnie dzięki swojej prostocie, sos ten jest jednym z najpopularniejszych dodatków w Polsce. Uwielbia go prawie każdy. Wzbogaca dania mięsne grzybowym aromatem, podbija charakter dań wegetariańskich, a ziemniakom, kaszom i makaronom daje możliwość wybicia się na pierwszy plan na talerzu. Doprawiony czosnkiem, koperkiem i tymiankiem z delikatnym, śmietanowym posmakiem jest idealnym partnerem dla praktycznie każdego, polskiego dania. Słyszeliśmy nawet o osobach, które wręcz uwielbiają pierogi ruskie z akompaniamentem sosu pieczarkowego.

Bezwartościowa pieczarka? - zupełnie nie

Wartości odżywcza grzybów, a w szczególności pieczarek często jest poddawana w wątpliwość. Często mówi się, że w ich skład wchodzi sama woda oraz, że nie maja w sobie nic wartościowego dla naszego organizmu. Bardziej radykalni przeciwnicy pieczarek, uważają, że ich użycie w kuchni jest zupełnie niepotrzebne. Jednak my nie zgadzamy się w tymi ostrymi osądami. Pieczarki niosą ze sobą wiele smaku i niejedna potrawa bez tego dodatku, straciłaby na wizerunku. Krokiety, pierogi z kapustą, paszteciki a nawet pizza bez pieczarek, to już nie to samo. Mimo, że grzyby w ponad 92% składają się z wody, mają w sobie także parę witamin i spełniają kilka funkcji w naszym menu.

W pieczarkach możemy odszukać całą gamę witamin z gruby B, takich jak: B1, B2 oraz B5. Zawierają również niewielkie ilości witaminy C i D. Badacze zgodnie twierdzą, że działają one także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy w organizmie. Oprócz tego białe grzyby mają w sobie właściwości, które utrzymują nasze ciało w dobrej kondycji i zdrowej, młodej aparycji. Dzięki dużej zawartości wody, są bardzo mało kaloryczne, przez co często zalecane w zdrowych, zbilansowanych dietach, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

Sos pieczarkowy ze względu na obecność śmietany jest dość ciężką potrawą, więc jeśli ktoś interesuje się zdrowa kuchnią, to z pewnością będzie chciał znaleźć zdrowszą alternatywę. W tym wypadku świetnie sprawdzi się jogurt grecki lub jogurt naturalny. Pierwszy zamiennik ma około 3 razy mniej tłuszczu niż kaloryczna śmietana, natomiast druga pozycja nie zawiera go wcale. Jeśli zdecydujesz się na wersje light sosu pieczarkowego, pamiętaj, aby śmietanowe odpowiedniki dodawać dopiero po ściągnięciu patelni z gazu. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, może do doprowadzić do ścięcia jogurtu, a wtedy cała potrawa będzie niezdatna do spożycia.

Przepis na kremowy sos pieczarkowy

Do wykonania tradycyjnej wersji sosu pieczarkowego, potrzebujesz:

60g pieczarek
1 cebula
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
opakowania śmietany 18%
sok z połowy cytryny
tymianek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Jeśli grzyby są duże, to przetnij je na pół i wtedy podziel na plastry. Cebulę obierz i poszatkuj na drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Uszykowane w ten sposób składniki podsmaż lekko na maśle. Dopraw solą i pieprzem.

Od razu po przerzuceniu na patelnię, skrop grzyby sokiem z cytryny, dzięki temu zachowają estetyczny, jasny kolor i nie ściemnieją pod wpływem temperatury. W tym czasie zrób zasmażkę pod sos. Masło rozpuść w rondlu i dodaj mąki. Dokładnie wymieszaj i lekko podsmaż. Dodaj 4 łyżki mleka i rozmieszaj wszystko trzepaczką do jajek.

Następnie dodaj wcześniej usmażone pieczarki razem ze wszystkim z patelni. Szczególnie cenny jest wywar, który powstał w trakcie smażenia. Na koniec dodaj śmietany – do szklanki wlej parę łyżek ciepłego mleka z patelni i wymieszaj ze śmietaną. To zapobiegnie jej zważeniu. Dodaj tymianek, sól oraz pieprz do smaku.

Następny artykuł