Przepis na sos pieczarkowy, idealny do placków ziemniaczanych i mięs
![Sos pieczarkowy](https://images.iberion.media/images/1920/7_Jow_R_Hw3ll_K_Zrid_TCFUV_4_G_soso_1616933920_e3b55f4254.jpg)
Sos pieczarkowy można wykonać bardzo szybko. Wprawny kucharz potrafi dokonać tego w 5 minut. Jednak mimo swojej prostoty, a może właśnie dzięki swojej prostocie, sos ten jest jednym z najpopularniejszych dodatków w Polsce. Uwielbia go prawie każdy. Wzbogaca dania mięsne grzybowym aromatem, podbija charakter dań wegetariańskich, a ziemniakom, kaszom i makaronom daje możliwość wybicia się na pierwszy plan na talerzu. Doprawiony czosnkiem, koperkiem i tymiankiem z delikatnym, śmietanowym posmakiem jest idealnym partnerem dla praktycznie każdego, polskiego dania. Słyszeliśmy nawet o osobach, które wręcz uwielbiają pierogi ruskie z akompaniamentem sosu pieczarkowego.
Bezwartościowa pieczarka? - zupełnie nie
Wartości odżywcza grzybów, a w szczególności pieczarek często jest poddawana w wątpliwość. Często mówi się, że w ich skład wchodzi sama woda oraz, że nie maja w sobie nic wartościowego dla naszego organizmu. Bardziej radykalni przeciwnicy pieczarek, uważają, że ich użycie w kuchni jest zupełnie niepotrzebne. Jednak my nie zgadzamy się w tymi ostrymi osądami. Pieczarki niosą ze sobą wiele smaku i niejedna potrawa bez tego dodatku, straciłaby na wizerunku. Krokiety, pierogi z kapustą, paszteciki a nawet pizza bez pieczarek, to już nie to samo. Mimo, że grzyby w ponad 92% składają się z wody, mają w sobie także parę witamin i spełniają kilka funkcji w naszym menu.
W pieczarkach możemy odszukać całą gamę witamin z gruby B, takich jak: B1, B2 oraz B5. Zawierają również niewielkie ilości witaminy C i D. Badacze zgodnie twierdzą, że działają one także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy w organizmie. Oprócz tego białe grzyby mają w sobie właściwości, które utrzymują nasze ciało w dobrej kondycji i zdrowej, młodej aparycji. Dzięki dużej zawartości wody, są bardzo mało kaloryczne, przez co często zalecane w zdrowych, zbilansowanych dietach, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
Sos pieczarkowy ze względu na obecność śmietany jest dość ciężką potrawą, więc jeśli ktoś interesuje się zdrowa kuchnią, to z pewnością będzie chciał znaleźć zdrowszą alternatywę. W tym wypadku świetnie sprawdzi się jogurt grecki lub jogurt naturalny. Pierwszy zamiennik ma około 3 razy mniej tłuszczu niż kaloryczna śmietana, natomiast druga pozycja nie zawiera go wcale. Jeśli zdecydujesz się na wersje light sosu pieczarkowego, pamiętaj, aby śmietanowe odpowiedniki dodawać dopiero po ściągnięciu patelni z gazu. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, może do doprowadzić do ścięcia jogurtu, a wtedy cała potrawa będzie niezdatna do spożycia.
Przepis na kremowy sos pieczarkowy
Do wykonania tradycyjnej wersji sosu pieczarkowego, potrzebujesz:
60g pieczarek1 cebula2 łyżki maki pszennej2 łyżki masła4 łyżki mlekaopakowania śmietany 18%sok z połowy cytrynytymianek2 ząbki czosnkusól, pieprz
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Jeśli grzyby są duże, to przetnij je na pół i wtedy podziel na plastry. Cebulę obierz i poszatkuj na drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Uszykowane w ten sposób składniki podsmaż lekko na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
Od razu po przerzuceniu na patelnię, skrop grzyby sokiem z cytryny, dzięki temu zachowają estetyczny, jasny kolor i nie ściemnieją pod wpływem temperatury. W tym czasie zrób zasmażkę pod sos. Masło rozpuść w rondlu i dodaj mąki. Dokładnie wymieszaj i lekko podsmaż. Dodaj 4 łyżki mleka i rozmieszaj wszystko trzepaczką do jajek.
Następnie dodaj wcześniej usmażone pieczarki razem ze wszystkim z patelni. Szczególnie cenny jest wywar, który powstał w trakcie smażenia. Na koniec dodaj śmietany – do szklanki wlej parę łyżek ciepłego mleka z patelni i wymieszaj ze śmietaną. To zapobiegnie jej zważeniu. Dodaj tymianek, sól oraz pieprz do smaku.
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/Taniec_z_gwiazdami_fot_KA_Pi_F_6f632aa233.jpg)
![Lidl](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T100317_929_9988636542.png)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![sklep](https://images.iberion.media/images/origin/121_2ad35e93a6.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Ewa Sałacka](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Salacka_zmarla_po_uzadleniu_osy_3118326349.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)