Smakosze.pl
Szparagi

Canva/ marcin_szmyd, Getty Images

Jak ugotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szparagi są świetnym dodatkiem obiadowym, który nie tylko pięknie wygląda, lecz również doskonale smakuje. Niestety, zdarza się, że białe szparagi są zbyt gorzkie, aby czerpać przyjemność z jedzenia. Wystarczy jednak dodać mleko do gotujących się szparagów, aby pozbyć się przykrej goryczki.

Szparagi to warzywa obecne jedynie w swoim sezonie, więc trzeba korzystać z nich, gdy jeszcze są dostępne. Jeśli więc jesteś ich fanem i masz niekiedy problem z białymi szparagami (tylko ten rodzaj zawiera najwięcej goryczki), nie musisz się martwić, gdyż mamy rozwiązanie. 

Można przygotować z nich najróżniejsze dania, jednak najpopularniejsza jest śniadaniowa - ugotowane szparagi, jajka w koszulkach, sos holenderski oraz chrupiący bekon. Takie połączenie znane jest chyba każdemu. Doskonale sprawdzają się także jako składnik zup czy sałatek. 

Co jest potrzebne, aby usunąć goryczkę ze szparagów?

Przede wszystkim najważniejsze jest kupienie odpowiednich szparagów. Jeśli obawiasz się, że białe szparagi będą zbyt gorzkie, możesz oderwać niewielki kawałek i spróbować. Warzywo to jest jadalne na surowo. Jeśli goryczka będzie bardzo duża, nie pozbędziesz się jej podczas gotowania. 

Drugim ważnym elementem procesu jest mleko. Zawarta w nim laktoza ma zdolność wyciągania goryczki z wnętrza szparagów. Konieczne jest więc posiadanie mleka z laktozą - to, w którym laktoza jest usunięta, nie zadziała odpowiednio.

Jak gotować szparagi?

Najpierw należy je obrać. Zrób to w taki sposób, aby obierać od strony główki w dół - dzięki temu nie rozprowadzamy goryczki po całym warzywie. Gdy cała włóknista otoczka będzie usunięta, odłam ze szparagów zdrewniałą końcówkę. Obwiąż je sznurkiem i wrzuć pionowo do garnka.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście  pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej. 

Źródło: kabVisio, Getty Images Pro

Ich główki gotują się znacznie szybciej niż trzonki, więc należy ochronić je przed zbytnim wystawieniem na temperaturę. Gotujemy je przez 12-15 minut (w przypadku białych szparagów). Czas liczony jest od ponownego zagotowania wody po włożeniu warzyw. 

Do wody wsyp 2 łyżeczki soli 1 jedną cukru. W połowie gotowania dodaj mleko i delikatnie zamieszaj. Aby sprawdzić, czy szparagi są gotowe, wbij w nie widelec. Jeśli wchodzi gładko, są gotowe. Nie przegotuj ich, gdyż wtedy stają się niedobre. 

Co zawierają szparagi?

Można znaleźć w nich kwas foliowy, witaminy C, E oraz A, minerały takie jak potas, sód, wapń i fosfor. Szparagi wspomagają pracę nerek, jelit, układu nerwowego, a także zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, czy choroby alzheimera. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

Czytaj więcej >
zbieranie grzybów

Porady

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Czytaj więcej >
kawa z przyprawami

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >