Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka smażone w skorupkach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 22:46

Jajka smażone w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach
pixabay.com

Jajka smażone w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach z dodatkiem świeżej pietruszki i szczypiorku to świetny dodatek do śniadania czy kolacji. Jajka przygotujesz w 15 minut!

Dlaczego powinniśmy jeść jajka?

Jajka są niezwykle uniwersalne. Gotowane na twardo, na miękko, smażone są świetnym dodatkiem do dań, kanapek, sałatek. Stanowią również samodzielne danie w postaci jajecznicy czy omletu. Jajka to również niezbędny dodatek do naleśników, placków, ciast.

Jajka bogate są w łatwo przyswajalne białko oraz witaminy A, E, D i K. To również źródło potasu, wapnia, żelaza, cynku.Jajka spokojnie możemy włączyć do codziennej diety, jednak musimy pamiętać, że zawierają również dużo cholesterolu. Nie są więc zalecane osobom z cukrzycą czy chorobami układu naczyniowego i sercowego.

Jajka smażone w skorupkach - przepis

  • 6 jajek,

  • natka pietruszki,

  • natka szczypiorku,

  • 2 łyżki śmietany 18%,

  • odrobina bułki tartej,

  • sól, pieprz,

  • masło do smażenia.

Jajka ugotuj na twardo. Następnie wstaw do zimnej wody do całkowitego przestygnięcia.Przetnij jajka na pół jednym ruchem, aby nie zniszczyć skorupek.Wyciągnij jajka ze skorupek, przełóż do miski.Dodaj posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, śmietanę, sól i pieprz i dokładnie rozgnieć widelcem.Następnie przełóż farsz ponownie do skorupek. Posyp delikatnie bułką tartą.Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Kładź jajka farszem do spodu i piecz ok 5 minut.

Smacznego!

Tagi: