Jak nie wydać fortuny podczas świątecznych zakupów spożywczych?
Przed świętami wydatki mogą urosnąć do naprawdę gargantuicznych rozmiarów - prezenty dla najbliższych, dekoracje i, przede wszystkim, duża ilość jedzenia kosztują wiele pieniędzy. Aby nie wydać w tym czasie fortuny, zawsze warto dokładnie przejrzeć gazetki promocyjne, nie marnować jedzenia oraz dokładnie sprawdzać daty przecenionych produktów. W taki sposób można zaoszczędzić sporo funduszy.
Święta Bożego Narodzenia to okres wzmożonych wydatków, a głównym trzonem tego finansowego obciążenia są w dużej części zakupy spożywcze. Szczególnie dotknięci są nim organizatorzy rodzinnych Wigilii, którzy wzięli na swoje barki ciężar gotowania większości potraw.
Dodatkowo dla Polaków sporym problemem jest cały czas rosnąca inflacja, która wyniosła już 21 grudnia tego roku aż 7,7 procent ceny w sklepach. To oznacza, że ceny będą coraz większe, więc mnóstwo ludzi szuka sposobów na oszczędności. Poniżej zdradzamy kilka z nich, aby w święta nie wydać fortuny.
Sprawdź gazetki promocyjne
Choć niektóre promocje mogą nie być wcale tak korzystne, jak by nam się wydawało, o czym wspominamy niżej, wiele z nich pozwala kupić najpotrzebniejsze produkty w niskich cenach. W gazetkach promocyjnych opisywane są zazwyczaj te rabaty, które są najbardziej okazałe.
Wybierając się do sklepu, zrób wcześniej listę zakupów, posiłkując się informacjami z gazetek. Porównuj ceny w innych sklepach i wybierz ofertę, która najlepiej spełnia twoje finansowe oczekiwania.
Nie kupuj odruchowo mięsa na promocji
Zwykle najtańsze wędliny i mięsa w promocjach przykuwają naszą uwagę i sprawiają, że bez większego zastanowienia wkładamy je do koszyka. Niestety taka praktyka jest pułapką dla portfela, w którą zaskakująco łatwo można się złapać.
Jak już wyżej wspomnieliśmy, część rabatów nie jest tak dobra, jak by się zdawało - przecenione szynki i mięsa mają często krótką datę przydatności do spożycia. Nie można mówić o oszczędzaniu, gdy po dwóch dniach od kupna trzeba wyrzucać produkt i kupować go jeszcze raz. Dlatego czasem lepiej jest wybrać wędlinę trochę droższą, jednak z dłuższą datą przydatności.
Postaraj się całkowicie wykorzystać jedzenie
W kontekście żywności ciężko o większe marnowanie pieniędzy niż wyrzucanie jedzenia. Na święta zdarza się kupować nam zbyt dużo produktów na zapas. Pozbywając się, chociażby 1/3 wszystkich składników, przy okazji traci się 1/3 włożonych w nie pieniędzy.
W sytuacji, gdy jednak ma się więcej, niż jest się w stanie przejeść, dobrym pomysłem jest zamrożenie nadprogramowych potraw. Przechowywanie w zamrażalniku jest najlepszą konserwacją żywności i pozwoli na mnóstwo oszczędności.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o rabatach w Lidlu. Ten tekst zdradza przedświąteczne promocje w Biedronce.
Źródło zdjęcia: canva/lovelyday12, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: styl.interia.pl