Smakosze.pl
Ośmiornica

pixabay.com

Jak obierać i przyrządzać ośmiornicę?

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Mimo, że owoce morza już od wielu lat są w Polsce stosunkowo popularne, wciąż najczęściej jemy krewetki, kalmary czy mule, chociaż te ostatnie z pewnością rzadziej przygotowujemy w domu, a częściej zamawiamy w restauracjach. Ośmiornica nie jest tak często spotykana nawet w restauracjach, a niewiele osób jest w stanie pokusić się o zrobienie jej w domu. Pora przełamać strach przed nieznanym! Przygotowanie ośmiornicy nie jest wcale trudne.

Jakie wartości odżywcze ma ośmiornica?

Ośmiornice to mięczaki, które żyją w morzach i  każdym z oceanów. Mimo dużej ilości istniejących gatunków ośmiornic, najczęściej spożywaną przez ludzi jest ośmiornica zwyczajna. Potrafi ona ważyć nawet 25 kg! Spożywanie ośmiornic stało się bardzo popularne szczególnie w rejonach Morza Śródziemnego oraz w Japonii. W sklepach ośmiornice spotkamy najczęściej w postaci mrożonej, a popyt na te mięczaki rośnie z każdym rokiem. Z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na ośmiornice i jednoczesne zmniejszanie się ich populacji wynikające m.in. ze zmiany stanu mórz, ceny ośmiornic wciąż rosną.

Mięso ośmiornic ma bardzo mało tluszczu i jest małokaloryczne. Ponadto ośmiornica dostarcza dużo białka, a jeden posiłek przygotowany z ośmiornicy może zawierać nawet sześciokrotną zalecaną dawkę dzienną witaminy B12. Ponadto ośmiornice bogate są również w cynk, potas, selen i żelazo oraz witaminy A, C i E. Z uwagi na niską kaloryczność i brak cholesterolu, ośmiornice mogą być spożywane przez osoby na diecie, dodatkowo są bardzo lekkostrawne.

Jak obrać ośmiornicę? Jak przygotować ośmiornicę do potraw?

Zanim zrobimy coś pierwszy nas może nam się wydawać, że to bardzo trudne. Jeśli lubisz owoce morza, pewnie miałeś takie wrażenie przed pierwszym przyrządzeniem krewetek czy muli. Przygotowanie ośmiornicy może przerażać, jednak nie jest to trudna czynność. 

Po rozmrożeniu ośmiornicy, należy przepłukać ją pod letnią wodą. Następnie z macek, za pomocą noża lub dłoni usuwamy twarde elementy. Kolejnym krokiem jest odcięcie głowy, a następnie elementu łączącego głowę z odnóżami. Głowę należy opłukać, a następnie pozbawić ją skóry. Część łączącą głowę z resztą ośmiornicy wyrzucamy. By ośmiornica była gotowa do dalszego przygotowywania w konkretnych potrawach, należy zagotować wodę w garnku i zanurzyć w niej ośmiornicę trzykrotnie do skręcenia się odnóży, a następnie wsadzić ośmiornicę i pozostawić w gotującej wodzie na około 5 min. Wydaje się, że to długi i czasochłonny proces, jednak po wykonaniu tej czynności raz, kolejny będziecie wykonywać mechanicznie.

Ośmiornica w winie

Jednym z najpopularniejszych sposobów na przyrządzanie ośmiornicy jest jej duszenie z dodatkiem wina. I tutaj należy uzbroić się w cierpliwość, by mięso było miękkie potrzeba trochę czasu.

składniki:

600 g oczyszczonej ośmiornicy

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

1 cebula

½ szklanki białego wina wytrawnego

½ szklanki wody

przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni C

  • Ośmiornicę opłukać pod wodą, a następnie osuszyć

  • Cebulę obrać i posiekać na drobne kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę

  • Na patelni rozgrzać nieco oliwy, następnie dodać cebulę i czosnek i podsmażyć do zarumienienia

  • Na patelnię dodać kawałki ośmiornicy i podsmażać ze wszystkich stron do momentu, aż zmienią kolor z szarego na różowy.Dodać sól i pieprz

  • Na patelnię dolać wino i gotować przez kilka minut, do redukcji o połowę

  • Całość wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem przez około 1h 15min

Bardzo istotne, by zwrócić uwagę, czy patelnia, której używasz nie ma plastikowych elementów, które mogłyby stopić się w piekarniku. Jeśli nie posiadasz patelni bez plastikowych elementów, przed wstawieniem do piekarnika zawartość patelni możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

Jakie dodatki do ośmiornicy?

Do ośmiornicy możesz podać sałatę lub ziemniaki upieczone w mundurkach lub ziemniaki gotowane. Dobrze sprawdzi się też duszony szpinak i inne duszone lub zgrillowane warzywa np. marchew. Samą ośmiornicę można przyrządzić również w postaci grillowanej, zyskuje wtedy nowy smak, którego również warto spróbować.

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >