Smakosze.pl Porady Jak pozbyć się moli spożywczych z mąki? Pomogą nie tylko liście laurowe
canva/Klaus Nielsen

Jak pozbyć się moli spożywczych z mąki? Pomogą nie tylko liście laurowe

5 marca 2022

Mąka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Niestety podobnie jak kasze czy ryż, stanowi dobre środowisko dla rozwoju moli spożywczych. Jak się ich pozbyć? Znamy skuteczne sposoby.

Jeżeli w kupionej przez was mące pojawiły się mole, czym prędzej ją wyrzućcie, a pozostałe produkty sypkie dokładnie przejrzyjcie. Mole spożywcze niełatwo jest wytępić, ale jest to możliwe. Podpowiadamy, co warto zrobić.

Jak wyeliminować mole spożywcze?

Z owadami można walczyć na kilka sposobów. Jednym z nich jest zastosowanie octu. Produkt ten można wykorzystać dwojako. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do wody, której użyjemy do mycia szafek kuchennych, jak i jako specjalna pułapka na insekty.

Ustawiony w miejscu przechowywania suchych produktów kubek z odrobiną octu zadziała jak odstraszacz. Aby złagodzić jego ostry zapach, warto wzbogacić płyn o kilka kropel olejku eterycznego. Skuteczność będzie podobna.

Jeżeli zapach octu jest dla was zbyt uciążliwy, z molami poradzą sobie również inne pachnące produkty. Skutecznym środkiem w walce z tymi owadami są też olejki eteryczne. Doskonale działają goździkowy i cytrynowy. Wymieszajcie kilka kropli substancji z wodą i rozpylcie ją w miejscu, które może zainteresować mole. Raczej się nie pojawią.

Trzymaj mąki, kasze i ryż w szklanych pojemnikach

Dobrym pomysłem jest też działanie profilaktyczne i przechowywanie suchych ziaren w szczelnie zamkniętych szklanych słojach. Do takich opakowań mole się nie dostaną. Warto włożyć do nich także kilka liści laurowych. Ich zapach jest dla moli nieprzyjemny.

Po więcej informacji ze świata kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. materiał dotyczący przechowywania mąki , a także wskazówki pozwalające wybrać i dealną mąkę do przyrządzenia placków ziemniaczanych.

Produkty sypkie przechowujcie w słoikach
Produkty sypkie przechowujcie w słoikach

Źródło zdjęcia: canva/ Kaboompics.com

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieceinspiracje, treehouse

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy