Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości
Jeśli macie dziś rano więcej wolnego czasu niż zwykle, możecie przygotować na śniadanie coś wyjątkowego. Na przykład racuchy. Jednak ponieważ miały być niezwykłe, zróbcie racuszki z dodatkiem ubitego białka. Ten drobny dodatek nadaje im lekkości i sprawia, że będą dobrze napowietrzone i bardzo smaczne.
Racuchy robi się na bazie ciasta podobnego do naleśnikowego. Jest tylko gęściejsze i ma dodatek spulchniacza, dzięki któremu placuszki nabierają puszystości. Zwykle są to drożdże, soda oczyszczona lub proszek do pieczenia. Dzisiaj jednak zrobimy wyjątkowo puchate racuszki, do których oprócz proszku do pieczenia, dodamy też ubite na pianę białka. Ich lekkość was zachwyci.
Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości
Składniki:
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuszków
Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej sól, cukier i proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek, żółtka dodaj do mąki. Wlej mleko i całość wymieszaj lub zmiksuj na gładkie ciasto.
Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki. Białka ubij na sztywno.
Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj. Dodaj ubite na pianę białka i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na niej porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by usunąć nadmiar tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych przepisów na pyszne racuchy. Szczególnie polecamy recepturę na bananowe racuchy z kaszy manny, a także przepis Michela Morana na racuchy maślankowe.
Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: elblag24, przepisyjoli