Jak przygotować chałwowca na biszkoptach nasączonych kawą?
Właściwości chałwy
Chałwa dostarcza różnorodnych witamin - od witaminy A, która pomaga zachować piękną skórę i zdrowy wzrok, przez witaminy z grupy B, odpowiedzialną za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, aż po witaminę E - witaminę młodości, która wspiera układ odpornościowy, witaminę B7 - zaangażowaną w produkcję hemoglobiny, odpowiedzialnej za wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto w chałwie występuje karnityna, która jest związana z produkcją płytek krwi.
Składniki - chałwowiec na biszkoptach nasączonych kawą
Składniki do przygotowania kremu chałwowego:
300 g chałwy waniliowej,
500 ml mleka,
200 g masła,
1,5 łyżki mąki pszennej,
1 żółtko,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki cukru.
undefined
Składniki do przygotowania nasączenia:
2 łyżki cukru,
300 ml zaparzonej, mocnej kawy,
2 łyżki syropu smakowego do kawy,
100 ml alkoholu np. wino Marsala, rum, amaretto.
undefined
Dodatkowo potrzebne są:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
300 g podłużnych biszkoptów,
100 g herbatników z ząbkami.
undefined
Przygotowanie chałwowca na biszkoptach nasączonych kawą
Przygotowanie kremu chałwowego:
Wlej 2/3 szklanki mleka i dobrze wymieszaj z mąką pszenno-ziemniaczaną, cukrem i żółtkiem.
Resztę mleka zagotuj (aż zacznie wrzeć), następnie wlej do niego mieszankę mleka, mąki i żółtka, energicznie mieszając trzepaczką. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Gotowy budyń po ugotowaniu zdejmij z ognia, wlej do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ubijaj zmiękczone masło przez około 3 minuty, aż się stanie puszyste, po czym stopniowo dodawaj budyń w krótkim czasie, ciągle mieszając. Na koniec dodaj pokruszony cukier i mieszaj do połączenia.
Przygotowanie nasączenia:
W czasie gdy studzi się budyń, zrób nasączenie: zaparz kawę, dodaj alkohol, jeśli go używasz (jeśli nie, użyj zamiast tego kawy), a następnie dodaj syrop smakowy lub cukier. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Składanie ciasta:
Blaszkę o wymiarach 21 x 28 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż herbatniki, następnie połóż warstwę śmietanki, następnie na wierzch ułóż biszkopty (na chwilę zanurz je w kawie), a na wierzchu posyp łyżeczką kawy rozpuszczalnej.
Dodaj połowę pozostałej śmietanki, następnie zanurz drugą warstwę herbatników w kawie, posyp kawą oraz dodaj resztę kremu.
Wstaw do lodówki, najlepiej na około 6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekoruj: kakao w proszku, startą czekoladą lub bezą.