Jak przygotować chałwowca na biszkoptach nasączonych kawą?
pixabay.com

Jak przygotować chałwowca na biszkoptach nasączonych kawą?

Chałwowiec na biszkoptach nasączonych kawą to ciasto, które nie wymaga pieczenia w piekarniku. Dodatkowo smakuje bardzo dobrze i polepsza nastrój. Jak przygotować chałwowca na biszkoptach nasączonych kawą?

Właściwości chałwy

Chałwa dostarcza różnorodnych witamin - od witaminy A, która pomaga zachować piękną skórę i zdrowy wzrok, przez witaminy z grupy B, odpowiedzialną za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, aż po witaminę E - witaminę młodości, która wspiera układ odpornościowy, witaminę B7 - zaangażowaną w produkcję hemoglobiny, odpowiedzialnej za wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto w chałwie występuje karnityna, która jest związana z produkcją płytek krwi.

Składniki - chałwowiec na biszkoptach nasączonych kawą

Składniki do przygotowania kremu chałwowego:

  • 300 g chałwy waniliowej,
  • 500 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki cukru.

Składniki do przygotowania nasączenia:

  • 2 łyżki cukru,
  • 300 ml zaparzonej, mocnej kawy,
  • 2 łyżki syropu smakowego do kawy,
  • 100 ml alkoholu np. wino Marsala, rum, amaretto.

Dodatkowo potrzebne są:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 300 g podłużnych biszkoptów,
  • 100 g herbatników z ząbkami.

Przygotowanie chałwowca na biszkoptach nasączonych kawą

Przygotowanie kremu chałwowego:


  1. Wlej 2/3 szklanki mleka i dobrze wymieszaj z mąką pszenno-ziemniaczaną, cukrem i żółtkiem.

  2. Resztę mleka zagotuj (aż zacznie wrzeć), następnie wlej do niego mieszankę mleka, mąki i żółtka, energicznie mieszając trzepaczką. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.

  3. Gotowy budyń po ugotowaniu zdejmij z ognia, wlej do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  4. Ubijaj zmiękczone masło przez około 3 minuty, aż się stanie puszyste, po czym stopniowo dodawaj budyń w krótkim czasie, ciągle mieszając. Na koniec dodaj pokruszony cukier i mieszaj do połączenia.


Przygotowanie nasączenia:


W czasie gdy studzi się budyń, zrób nasączenie: zaparz kawę, dodaj alkohol, jeśli go używasz (jeśli nie, użyj zamiast tego kawy), a następnie dodaj syrop smakowy lub cukier. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.


Składanie ciasta:


  1. Blaszkę o wymiarach 21 x 28 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż herbatniki, następnie połóż warstwę śmietanki, następnie na wierzch ułóż biszkopty (na chwilę zanurz je w kawie), a na wierzchu posyp łyżeczką kawy rozpuszczalnej.

  2. Dodaj połowę pozostałej śmietanki, następnie zanurz drugą warstwę herbatników w kawie, posyp kawą oraz dodaj resztę kremu.

  3. Wstaw do lodówki, najlepiej na około 6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekoruj: kakao w proszku, startą czekoladą lub bezą.

Następny artykuł